Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Martka245
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

jeeeeest! :heja odważyłam się ruszyć nasiona i na jednym pojawił się biały kiełek! :tan jestem przeszczęśliwa :D ogólnie to zakochałam się w plumerii i chciałabym mieć te kwiatki w swoim bukiecie ślubnym oczywiście wiem że na swoje własne kwiatki nie mam co liczyć ale zastanawiam się czy w kwiaciarniach sprowadzą mi te kwiatki... :?:

mój kiełek ;)

Obrazek

a tu adenium :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I tak rodzą się piękne okazy ;:136 trzymamy kciuki niech szybko rosną ;:172
Joaquin
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58

Post »

Gratuluje zarówno plumerii jak i Adenium. Teraz z każdym dniem możesz wypatrywać kolejnych. :-) zazdroszczę fajne jest to uczucie jak się okazuje że nasze podejście do tych maluchów odnosi skutek :-) ehhh jak filozoficznie zabrzmiało:-) j czekam na swoją druga plumerie i jeszcze kilka innych maluchów odnosi:-)

Powodzenie w dalszej uprawie
Piotrek
Martka245
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 17:34

Post »

ekspresowe tempo ta jedna plumeria narzuciła 2 dni na keramzycie ;:oj można powiedzieć że jesteście rodzicami chrzestnymi mojego malucha bo to dzięki wam coś wykiełkowało :D także wielkie dzięki za bezcenne porady ;:4
Zielona Palma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2013, o 02:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
z przekonaniem ze mam inna rosline okazalo jednak sie ze mam Plumerie:) Jest ona zaniedbana, ma okolo 2lat nigdy nie mialem czasu dla kwiatow no ale musze sie nia zajac... Jest mala i mam pytanie co z nia w tym momencie zrobic? Czy przyciac, przesadzic raczej tak ale w jaki typ ziemi, czym nawozic... Chcialbym zeby rosla solidniejsza bo no na razie chyba wyglada marnie bo kaazdy lisc odpada co jakis czas jak przerasta choc wyczytalem ze w tej porze roku to dobrze. Pozdrawiam:)

Obrazek

Obrazek
kasial333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2013, o 10:27

Post »

Witam gorąco wszystkich plumero-maniaków :D Za nasionkami czekałam ponad miesiąc i od wczoraj 1 nasionko leży w keramzycie (kupiłam 5) pozazdrościłam Wam sukcesów i sama chcę spróbować :roll: zobaczymy
PJOTRUSZKA
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2013, o 18:52

Post »

queen992 pisze:robię porządki zimowe ;p

chce ktoś plumerie wzamian za inne rośliny?
poluję najchętniej na figowca ale inne też mogą być ;)
zainteresowanych proszę o wiadomość;)
mam różne odmiany, z nasion i z sadzonek więc wybór jest.
Witam,
dwa tygodnie temu wysiałam 5 nasionek plumerii. Sprawa z keramzytem jest naprawdę świetna. Nasiona moczyłam 15 godzin (tak wyszło), później włożyłam je do ziemi. Dopiero po 2 dniach kupiłam keramzyt i przełożyłam je do mini szklarenek. Na drugi dzień wykiełkowało pierwsze nasionko! I takim sposobem z pięciu nasion mam pięć sadzonek. Ha, na razie to za dużo powiedziane:) Ale maluchy trzymają się dzielnie i wyciągają główki do słonka (a raczej do jego namiastki).

Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałabym już mieć dorosłe plumerie.
Queen992 piszesz o porządkach wiosennych. Chętnie wymienię się z Tobą. Za plumerie oddam moje roślinki. A są to limy (limonki) wyhodowane z nasion z owoców, które przywiozłam z Malezji. Smak limonek z polskich sklepów nijak się ma do tych z Azji. Owoce były pyszne, słodkie z lekko kwaśną nutą. Rosną sobie u mnie 2 lata, dopiero tej wiosny przesadziłam je do osobnych pojemników i te największe poprzycinałam celem rozkrzewienia. Oczywiście mam nadzieję, że zakwitną. A o tym, że mam rękę do kwiatów świadczy mój kwitnący bananowiec (ale to w innym dziale :heja .
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Witam
Jestem nowa, ale czytam Was od dawna. Mam na imię Emilia i mam mały problem. Otóż nasionka wysiałam w połowie lutego, można powiedzieć że pięknie wyrosły, przesadzone zostały ok 2-3 tygodni temu i na listkach zrobiło mi się coś takiego.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I jeszcze na drugim

Obrazek

Czy to coś normalnego czy jakieś choróbsko i powinnam kwiatuszka wyrzucić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Emi
emi_ska
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

oto moja plumcia po obcieciu wypuściła dwa pędy i z nich rosną cały czas listeczki :)
Obrazek

Obrazek

te listki z pod spodu był takie poplamione dziwne i powykrecane ale te na gorze juz rosną ładne , ostatnio zaatakowały ją przędziorki ale zrobiłam jej kąpiel prysznicową i jest ok znikneły na razie :)
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Dzięki za odpowiedź. Czyli będę obserwować. Nie wiem co ja zrobię z taką ilością doniczek, ale cóż "uszczęśliwie" trochę rodzinki :)
emi_ska
jotem
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2013, o 14:17

Post »

Kupiłem 2 nasiona plumerii. Jedno od początku wyglądało na martwe, drugie ładnie wykiełkowało. Wyrosło pięć liści i dolna partia zaczęła plamić, żółknąć i w końcu skurczyły się i wyschły. Myślałem, że ma fochy po przesadzeniu i zrzuca pierwsze liście. Teraz mi jeden z trzech najnowszych (ostatnich) też zaczyna dziwnie wyglądać. Chyba cała padnie :/

Stoi na oknie. W mieszkaniu ciepło i kaloryfery całą zimę zakręcone. Nie ma żadnych robaków, dziś podlałem ją uniwersalnym nawozem, może czegoś w uniwersalnej ziemi brakuje. Nie przesuszana. Ziemia stale lekko wilgotna.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

No to dzisiaj zaszalałam. Gdzieś w połowie nadrabiania tego wątku zamówiłam mix nasion. Co to będzie, oj co to będzie?! :tan
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
kasial333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2013, o 10:27

Post »

No i porażka :( Włożyłam nasionko po uprzednim moczeniu do keramzytu, puścił pęd oj jaka ja szczęśliwa byłam i na tym koniec. Ta biała końcówka chyba mi nadgniła i po ptakach :( Raczej nie mam ręki do plumki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”