ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Prześledzilam wątek ,ale nie zauważylam nic żeby kielkować nasiona cebuli na wacikach.Wysialam do ziemi nasionka przykrylam ziemią zwilżylam podloże ,nakrylam pojemnik folią taką spożywczą bezbarwną.Po czterech dniach już bylo zielono.Teraz powoli się prostują .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas nawet jak wszędzie susza, to jest ziemia mokra. Upały?? Może z 5 dni w tamtym roku było gorących, a deszczu niestety za wiele.sylwana85 pisze:Myślę że w tym roku cebula się nie udała bo były duże susze i upały i mało deszczu ;/
Dzięki za rady
z moich siewek cebuli zaczęły wyrastać nowe "listki" nie wiem nawet jak to nazwać, takie nowe piórka czy mam je przyciąć czy zostawić w spokoju .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
zostawić w spokoju, po liścieniach wyrastają właściwe liście i tak ma być, te który pojawił sie pierwszy będzie zasychał jeśli już tego nie robi
Cebula na płatkach kosmetycznych nie chce kiełkować. Z wyłożonych 80 nasion po 2 tygodniach wykiełkowało jedno. Na części porobiły się białe punkciki, ale kiełki z nich nie wyszły.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Moja cebula posiana na rozsadę ma już drugi listek
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Posiałem cebulę EXHIBISION 5 marca i po czterech dniach już mi zakiełkowała.Obecnie ma ok.6 cm.
ABan umieść nasiona w ziemi i wsadź doniczkę w woreczek foliowy lub reklamówkę i postaw to gdzieś w ciepłym miejscu.Po paru dniach powinna cebula wykiełkować jeśli nasiona nie zgniły Ci na wacikach.
ABan umieść nasiona w ziemi i wsadź doniczkę w woreczek foliowy lub reklamówkę i postaw to gdzieś w ciepłym miejscu.Po paru dniach powinna cebula wykiełkować jeśli nasiona nie zgniły Ci na wacikach.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mam opakowanie cebuli wczesnej odmiany "Majka".
Czy można i warto zrobić z niej rozsadę, czy siać do gruntu w maju?
Czy można i warto zrobić z niej rozsadę, czy siać do gruntu w maju?
Pozdrawiam, Jacek
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
W maju to raczej dość późno jak na cebulę. Sprawdź na opakowaniu, ale raczej kwiecień, może początek kwietnia nawet.
- bioy
Problem w tym, że u mnie raczej w kwietniu nie dam rady wejść do ogrodu.
Na chwilę obecną leży tam dobry metr śniegu.
Dlatego zastanawiałem się nad zrobieniem rozsady, choć z miejscem na parapecie bardzo krucho
Czy cebulową rozsadę trzeba pikować? Ile mogłaby rosnąć bez pikowania w jednej doniczce, tak żeby rozsadzić z niej od razu do gruntu?
Na chwilę obecną leży tam dobry metr śniegu.
Dlatego zastanawiałem się nad zrobieniem rozsady, choć z miejscem na parapecie bardzo krucho
Czy cebulową rozsadę trzeba pikować? Ile mogłaby rosnąć bez pikowania w jednej doniczce, tak żeby rozsadzić z niej od razu do gruntu?
Pozdrawiam, Jacek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Z rozsadą cebuli postępuje się tak jak z porem (w końcu to też rodzina cebulowych). Można pikować ale można też trzymać aż do wysadzenia w jednym pojemniku - czyli mieć rozsadę rwaną . A śnieg niech będzie trochę cieplej szybko zejdzie.
- bioy
W takim razie, nie będę czekał tylko wysieję do doniczki, zawsze będzie trochę szybciej.
Dzięki
Dzięki
Pozdrawiam, Jacek
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wyglądają aktualnie wasze cebule?