Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
herrh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2020, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Calathea, ctenanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Hej proszę o poradę mam problem z moją Calathea. Od spodu liście jej się zawijają oraz niektóre żółkną. Kwiatek był przesadzony ok 2,5 tygodnia temu zaraz po zakupie. Podlewam nie regularnie w zależności od tego jak suche jest podłoże (staram się utrzymać lekko wilgotne), kwiat stoi w odległości ok 3-4 metrów od okna, za pomocą nawilżacza utrzymuje wilgotność powietrza 70-75% temperatura w pomieszczeniu to ok. 23-26 stopnie,
https://imagizer.imageshack.com/img922/4200/HnC0G4.png
https://imagizer.imageshack.com/img922/4977/TS6PCq.png
https://imagizer.imageshack.com/img924/20/j6qoDl.png
https://imagizer.imageshack.com/img922/5280/hwwljN.png

Za duże zdjęcia! Zamieniłem na linki/N.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

4 metry od okna to możesz sobie postawić sztuczne kwiatki, a nie żywe rośliny.

Żywe rośliny potrzebują światła, przestaw bliżej okna.

Sprawdź czy nie ma szkodników, jeśli nie to mogą być pierwsze oznaki załapania infekcji grzybowej. Strumień pary nie jest skierowany bezpośrednio na rośliny?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
herrh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam bardzo duże okna balkonowe wiec te 4 metry od okna to i tak jest bardzo jasno (no może 3 metry) to są strumień pary nie jest kierowany bezpośrednio na rośliny ale jest dość blisko roślin. Przy okazji jeszcze zapytam jak wygląda kwestia doświetlania lampą? Można czy raczej nie powinno się?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To się tylko Tobie wydaje że jest jasno. Rośliny odbierają to inaczej, poza tym liczą się prawa fizyki i rozkład natężenia światła. W odległości 3 - 4 metry od okna masz średnio zaledwie kilka procent natężenia światła w porównaniu do tego przy samym oknie.

Kalatee potrzebują jasnego stanowiska blisko okna, o ile nie jest to południowa wystawa. Przy północnej tylko parapet. Inaczej nie tylko będą wegetować, ale będą też łatwiej podatne na ataki szkodników oraz chorób grzybowych.
Przestaw blisko okna i zrób oprysk preparatem grzybobójczym. Rośliny powinny mieć też stałą cyrkulację powietrza, czyli przynajmniej uchylone okno.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
herrh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie, okna mam na południowy zachód czy w takim razie. odleglosc ok 1,5-2m od okna będzie okej?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Około metr - 1,5 metra bardziej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sylvia_plath
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2020, o 08:22

Post »

Witajcie.

Mam problem z moim ctenanthe ;:223
Po przesadzeniu zaczęły pojawiać się te plamy... Nie mam ziemi do azalii. Podłoże torfowe plus plus ziemia kwiatowa.
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam!

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże do azalii???? Ctenathe/Calathea nie są roślinami wybitnie kwaśnolubnymi, wystarczy zwykła ziemia do roślin zielonych, ale podłoże musi być przepuszczalne, jak w przypadku wszystkich roślin doniczkowych. Korzenie muszą oddychać.
Więc powinna być zmieszana ze żwirkiem albo perlitem. Można dodać trochę podłoża do storczyków.
Sugerowałbym przesadzenie.

Plamy mogą być od słońca, a obsychające brzegi liści od zbyt suchego powietrza. To są rośliny wymagające stałej podwyższonej wilgotności powietrza powyżej około 60%.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sylvia_plath
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na innej stronie była mowa o ziemi do azalii. Dlatego szukałam zamiennika o w miarę podobnym pH. I oczywiście przepuszczalnym, na dnie ma perlit. Stoi już któryś rok, od strony pn-wsch i dopiero od miesiąca ma te plamy.
Ale spróbuję, przesadzę. Oby to coś dało :D
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszelkie informacje trzeba sprawdzić w kilku źródłach, a nie posiłkować się jedną stroną...

Na dnie doniczki ma być wartwa keramzytu. Ziemię ze żwirkiem albo perlitem mieszasz w proporcji około 3:1.
Roślinę odstaw od okna około metra, przy południowo-wschodnim parapecie ostre południowe słońce może popalić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
sylvia_plath
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dlatego na południowym nie stoi. Tam stoją sukulenty 8-) Na jednej stronie było "do azalii", na innej "lekkokwaśna".
Ta, w której teraz jest ma 5,5-6,5. Zobaczę, czy odżyje. Najgorzej zapewnić odpowiednią wilgotność. W mieszkaniu mam ogólnie sucho, więc te, które to lubią są zraszane.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Azalie preferują podłoże kwaśne, podobnie jak paprocie. Większość roślin tropikalnych preferuje jednak podłoże lekkokwaśne, a to jest różnica.

Południowo - wschodnie okno, to prawie południowe w okolicach 12 - 14 dociera ostre słońce, stąd poparzenia.

Natomiast spryskiwanie liści nic nie daje oprócz zmycia kurzu w ten sposób w żadnym wypadku nie podniesiesz na stałe wilgotności powietrza. Calathea i inne rośliny z tej grupy rosną w klimacie tropikalnym, gdzie wilgotność powietrza przekracza 60 - 70%, dlatego pewnym rozwiązaniem jest inwestycja w nawilżacz powietrza, który będzie włączony przez większość doby. Generalnie jednak te rośliny są bardziej dedykowane do oranżerii. Niestety tak to wygląda.

Warto sobie dobierać rośliny pod warunki jakie można im zapewnić, a nie kierować się tylko ich wyglądem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ullence3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2020, o 20:58

Re: Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Hej! Kupiłam 25 maja calanthe okrągłolistną, nie przesadzałam jej, jest w oryginalnej doniczce z kwiaciarni. Postawiłam na komodzie w pokoju zachodnim, mebel stoi 3 m od okna zachodniego i z 2,5 m od północnego. Na dnie osłonki wysypałam keramzyt i wlewałam do niego wodę by zwiększyć wilgotność powietrza dla roślinki. Sama calanthe podlewałam przegotowaną wodą. Ostatnio monstera, która stała jako sąsiadka zaczęła mi marnieć w oczach i pojawiły się brązowe plamy na liściach i liście generalnie żółknąć. Wyprowadziłam ją do innego pokoju. 4 dni temu zobaczyłam podobne plamy na calantei i spryskałam ją topsinem, dziś załamałam się widokiem roślinki. 3 żółte liście wycięłam, utrata jędrności w pozostałcyh i widok generalnie marny. Co mam zrobić, jak ją ratować?
Ostatnie zdjęcie przedstawia kwiatka w dniu zakupu, dziś ani calanthea ani monstera nie przypomina siebie :( ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”