Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
-
- 50p
- Od: 29 sie 2010, o 15:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Juka ogrodowa
A moje juki, które kwitły w tym roku, już zaczynają żółknąć . Ale puszczają małe kiełeczki, a martwiłam się, że kilka lat rosną a nic nowego nie puszczają. Wytnę dzisiaj te stare rozety, niech maluchy oglądają świat..
Mój ogród też kiedyś będzie piękny. Pozdrawiam, Celina
Magdo Zapewne te stare zeszłoroczne rozety które kwitły ja ich wycinam jesienią.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja wycinam po wydaniu młodych roślin
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2008, o 10:49
A jak podzielić jukę na więcej???????????????????????
Łopatą przeciąć na kilka części?Mam taką już dużą (gdzieś 1,5 metra średnicy) i nie kwitnie chyba dlatego też!
Łopatą przeciąć na kilka części?Mam taką już dużą (gdzieś 1,5 metra średnicy) i nie kwitnie chyba dlatego też!
- Piotr=)
wykopać i ją pociąć np rydlem ale ostrożne aby miały kawałek korzenia i rozsadzić
Spis tematów
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Moim zdaniem taka zarośnięta kępa juk traci urok. Wygląda jak kępa trawy.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Re: Yucca Karolińska
Przeglądnęłam wątek (pobieżnie troszkę),bo próbuję zidentyfikować odmianę jukki, którą parę lat temu posadziłam. Moja jest b. podobna do tej na ostatnim zdjęciu. Sąsiadka ma natomiast kilka jukk ale wyglądają zupełnie inaczej- mają dużo węższe liście i takie bardziej strzeliste i wyprostowane.Zauważyłam też,że zdecydowanie bardziej obficie kwitną, nawet małe okazy.
Moja ma natomiast tendencję do tego,że liście lubią się załamywać i są znacznie szersze.
Czy to są zupełnie inne gatunki, o innych wymaganiach, czy różnice w wyglądzie to po prostu kwestia odmiany. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Moja ma natomiast tendencję do tego,że liście lubią się załamywać i są znacznie szersze.
Czy to są zupełnie inne gatunki, o innych wymaganiach, czy różnice w wyglądzie to po prostu kwestia odmiany. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Pozdrawiam, Marta.
Ja też do was z pytaniami. Dostałam od ciotki jesienią przyrosty juki karolińskiej, nie miałam wtedy czasu i na szybko wszystko razem zadołowałam. Dzisiaj przygotowałam rabatę przy ogrodzeniu i właśnie myślałam żeby posadzić tam juki, tylko zastanawiam się czy korzeń nie zaszkodzi ogrodzeniu ? bo będą blisko rosły. Wyciągnęłam zadołowane i zkiepściałe po zimie juki i w sumie widzę że korzeń raczej ołówkowy idzie w dół niż na boki - czy mam rację ? No ale widzę też że tylko kilka z nich wypuściło malutkie korzonki na boki i nie wiem czy coś z nich będzie ???? Jeśli je wsadzę teraz na właściwe miejsce to na jakiej wysokości obciąć jej liście ? - Juki są bardzo młode i cieniutkie mają po 3-4 liście cienkie i wiotkie. Doradźcie coś proszę
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- Piotr=)
możesz wsadzić koło ogrodzenia na pewno ci go nie rozwalą liści nie przycinaj wcale trzeba posadzić i podlać i czekać na efekty
Spis tematów