Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Moja bazylia sałatowa posiana 15.03 wieczorem, dzisiaj rano zaczęła kiełkować. Nie wiedziałam, że jest taka szybka. Wiecie może, jakiej wielkości liście ma ta odmiana? Nigdy nie widziałam jej na żywo, tylko na obrazku.
Pozdrawiam. Magda
Mam dokładnie taki sam problem z odmianą Bazylią tajlandzka. Wykluczam warunki świetlne i wilgotność podłoża, ponieważ pozostałe odmiany rosną bardzo ładnie.kamyq22 pisze:Ratunku. Liście mojej bazylii bardzo ładnie wyglądały do dzisiaj..wróciłam z uczelni i zauważyłam, że niektóre zrobiły się bardzo jasne, żółkną i jak ich dotykam to są suche Co zrobić? Czy przenieść bazylię w inne miejsce? (teraz stoi na parapecie, grzejnik ciepły tak od godzin popołudniowych i w nocy). Ziemię mają wilgotną cały czas.
Wydaje mi się, że problemem jest ziemia albo woda którą podlewane są roślinki.
Pozdrawiam Marcin
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia - kto wyhodował w domu?
Rachityczne mi to wszystko porosło, z bazylią na czele. Posiałam też pietruszkę i koperek.
Waleria
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Ja wychodowałem bazylię latem w doniczce, rosło dobrze, po kilku miesiącach została zjedzona
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Co roku sieję w lutym lub w marcu różne zioła jednoroczne,w tym bazylię zieloną i czerwoną-nie wiem jak prawidłowo się nazywają,a później przesadzam po 15 maja do ogrodu,na jesień znów po jednej roślince do doniczek.Nadwyżki mrożę i mam całą zimę.Zimą źle rośnie.Najważniejsza jest duża wrażliwość bazylii na zimno.Raz mąż przy niskich temperaturach dodatnich otworzył okno i zaraz listki poczerniały i długo nie mogła wyzdrowieć.Bazylia musi mieć ciepło ,podobnie jak papryka.W ogrodzie rośnie bez problemu.Wydaje mi się ,że nie lubią jej zapachu ślimaki luzytańskie.Przez dwa lata roślinki w jej pobliżu były nie naruszone.W tym roku będę testować na aksamitkach .
Walerio!Koperek najlepszy jest z samosiejek w ogrodzie-chyba chodzi o przemrożenie nasion,to samo mam z kolendrą,też sama się rozsiewa.Pietruszka w doniczkach rosła mi tylko naciowa,a korzeniową miałam po wsadzeniu starego korzenia.
Walerio!Koperek najlepszy jest z samosiejek w ogrodzie-chyba chodzi o przemrożenie nasion,to samo mam z kolendrą,też sama się rozsiewa.Pietruszka w doniczkach rosła mi tylko naciowa,a korzeniową miałam po wsadzeniu starego korzenia.
Pozdrawiam!!!
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zastanawiam się ile liści powinna mieć bazylia żeby ją uszczknąć.
Zależy mi na tym, aby się nie wyciągała i jak najbardziej rozkrzewiła, ale nie chcę popełnić falstartu
Zależy mi na tym, aby się nie wyciągała i jak najbardziej rozkrzewiła, ale nie chcę popełnić falstartu
Pozdrawiam, Jacek
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
bioy, ja bazylii w ogóle nie uszczykuję - sama się rozkrzewia. Natomiast jak ma ochotę zakwitnąć, to ścinam wszystkie gałązki tak, że zostawiam odcinki gałązek z jedną parą liści. Z kątów liści wyrastają nowe gałązki i w ten sposób mam bliżej jesieni drugi duży zbiór . Oczywiście to jest metoda na uprawę w gruncie .
-- 1 kwi 2013, o 19:29 --
kamyq22, sądząc z opisu, to efekt nadmiaru wody. Ziemia w sadzonkach (wszelkich, nie tylko bazylii) powinna przesychać między podlewaniami .
-- 1 kwi 2013, o 19:29 --
kamyq22, sądząc z opisu, to efekt nadmiaru wody. Ziemia w sadzonkach (wszelkich, nie tylko bazylii) powinna przesychać między podlewaniami .
Całkiem możliwe, że to nadmiar wody. Postaram się teraz ją rzadziej podlewać. Na zdjęciu widać o co chodzi
Uploaded with ImageShack.us
Bazylia pięknie pachnie, ale w smaku jest inna niż ta ze sklepu. Obecnie wygląda tak. Czy już teraz muszę przesadzić ją do docelowych doniczek?
Bazylia pięknie pachnie, ale w smaku jest inna niż ta ze sklepu. Obecnie wygląda tak. Czy już teraz muszę przesadzić ją do docelowych doniczek?
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
A u mnie w doniczce z bazylią pojawiły się białe robaczki... Co robić?
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Bi58 Nowy na wszelkie robactwo....
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
Śliczne bazylie Ja w piątek znalazłam stare nasiona bazyli i melisy, wysiałam i bazylia wzeszła, mam aż 3 sztuki a melisa na razie ani drgnie.
moja bazylia przed pikowaniem. niestety nie mam już wolnych parapetów czekam aż siana cebula pójdzie do foliaka.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni