parapetowce Ani
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: parapetowce Ani
Ale pączuchów
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Storczyki w wazonach bardzo ładnie wyglądają,ale ja się obawiam glonów
Moje trzymam w doniczkach z keramzytem i kiedy przeschnie namaczam.Moje storczyki póki co mają się dobrze
Moje trzymam w doniczkach z keramzytem i kiedy przeschnie namaczam.Moje storczyki póki co mają się dobrze
-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie uprawa ciekawa.Ale gdzie Ty to mieścisz ,jest tego widzę sporo.
Witaj.
Gratuluję pięknej kolekcji storczyków . Zdecydowanie masz do nich rękę. Bardzo podoba mi się biały storczyk z pomarańczową warżką, miło że znowu będzie kwitł. Mam bardzo podobnego storczyka, nazywa się Darwin i ma mniejsze kwiaty tak max. 5cm. Bardzo podoba mi się również bordowy peolic szkoda, że tak ciężko je kupić. No cóż pozostanie w strefie marzeń .
Gratuluję pięknej kolekcji storczyków . Zdecydowanie masz do nich rękę. Bardzo podoba mi się biały storczyk z pomarańczową warżką, miło że znowu będzie kwitł. Mam bardzo podobnego storczyka, nazywa się Darwin i ma mniejsze kwiaty tak max. 5cm. Bardzo podoba mi się również bordowy peolic szkoda, że tak ciężko je kupić. No cóż pozostanie w strefie marzeń .
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Wrzucam w końcu już dawno obiecaną aktualizację.
Pozmieniało się od ostatnich zdjęć, czyli od czerwca 2013.
Keramzyt poszedł do wora, wróciła kora ;)
W keramzycie został jeden Phalaenopsis, drugi jest tylko w wazonie (ale tymczasowo), reszta, czyli osiem Phalaenopsis trafiło do kory. W korze są też Cattleya, Dendrobium x2 i nie pamiętam nazwy (bulwy i liście ;))
Zdjęcia wszystko pokażą
Najpierw zdjęcia z maja, zrobione zaraz po przesadzeniu.
Liście bardzo słabe, pomarszczone, gdyż urządziłam im szkołę przetrwania w samych wazonach, bez keramzytu, bez kory, samo powietrze i tak ponad miesiąc Nie umiałam znaleźć czasu na wsadzenie ich do doniczek z korą.
A tu zdjęcia z czerwca, najbardziej aktualne. Widać ogromną różnicę po ponad miesiącu jak liście nabrały siły i rośliny odetchnęły z ulgą ;)
Wrzucam w końcu już dawno obiecaną aktualizację.
Pozmieniało się od ostatnich zdjęć, czyli od czerwca 2013.
Keramzyt poszedł do wora, wróciła kora ;)
W keramzycie został jeden Phalaenopsis, drugi jest tylko w wazonie (ale tymczasowo), reszta, czyli osiem Phalaenopsis trafiło do kory. W korze są też Cattleya, Dendrobium x2 i nie pamiętam nazwy (bulwy i liście ;))
Zdjęcia wszystko pokażą
Najpierw zdjęcia z maja, zrobione zaraz po przesadzeniu.
Liście bardzo słabe, pomarszczone, gdyż urządziłam im szkołę przetrwania w samych wazonach, bez keramzytu, bez kory, samo powietrze i tak ponad miesiąc Nie umiałam znaleźć czasu na wsadzenie ich do doniczek z korą.
A tu zdjęcia z czerwca, najbardziej aktualne. Widać ogromną różnicę po ponad miesiącu jak liście nabrały siły i rośliny odetchnęły z ulgą ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Aniu dobrze, że już jesteś, byłam ciekawa jak tam Twoje storczyki w keramzycie, bo ładnie im korzonki przyrastały, ale widzę, że Zmieniłaś na korę więc było nieciekawie Ale ten jeden storczyk ma długaśne korzenie, bombowo to wygląda. Pozdrawiam, Grażyna
- gapapl
Dlaczego przełożyłaś do kory?Keramzyt się nie sprawdził?
Pytam ponieważ sama mam w keramzycie i póki co moja miniaturka ma się dobrze druga też.
Pytam ponieważ sama mam w keramzycie i póki co moja miniaturka ma się dobrze druga też.
- andzia0801
- 200p
Zmiana na korę nastąpiła ze względu na stan storczyków. Po kilku latach mogę stwierdzić, że keramzyt sprawdza się, żeby np zrobić reanimację zdechlaczkowi, ale trzymać je w keramzycie do roku, potem jednak wsadzić do kory. Poza tym, ja już tak bardzo zaniedbałam obowiązki przy kwiatach, że stwierdziłam, że kora jest "bezpieczna" bo trzyma wilgoć i dostarcza składników odżywczych, co przy keramzycie trzeba było robić samemu ;) przez zalewanie wazonów wodą z nawozem i spryskiwanie itd. Przy korze namaczam rzadko (od 8 maja dwa razy) i kwiaty są szczęśliwe, że im nie przeszkadzam zbyt często ;) i już są efekty, w postaci młodych listków i pędów kwiatowych
Chciałam się jeszcze podzielić uwagą swoją na temat podłoża. Kupiłam trzy różne produkty (firm: Substral, Mazur i Hollas ) i muszę stwierdzić, że moim zdaniem ten ostatni jest najlepszy. Okazło się, że Substral, to przede wszystkim duże kawałki kory, które niezbyt wygodnie umieszcza się w doniczce razem z korzeniami ;) poza tym jest drogi i chyba nie wart swojej ceny. Mazur, to porażka, podłoże zbyt drobne, zbyt ziemiste. Mieszałam Substral z Mazurem ;) Hollas okazał się najbardziej optymalny ze względu na wielkość kawałków kory, obecność małych kamyków keramzytowych, które dają przewiewność podłoża, no i cenowo był ok. Jednakże nie wiem w którym podłożu były larwy takich małych muszek, które teraz fruwają mi po pokoju Jak się ich pozbyć, ktoś wie?
No i trochę aktualnych zbliżeń wyżej wspomnianych pędów i liści Oraz ostatniego w keramzycie, to ten z dłuuuugimi korzeniami.
Chciałam się jeszcze podzielić uwagą swoją na temat podłoża. Kupiłam trzy różne produkty (firm: Substral, Mazur i Hollas ) i muszę stwierdzić, że moim zdaniem ten ostatni jest najlepszy. Okazło się, że Substral, to przede wszystkim duże kawałki kory, które niezbyt wygodnie umieszcza się w doniczce razem z korzeniami ;) poza tym jest drogi i chyba nie wart swojej ceny. Mazur, to porażka, podłoże zbyt drobne, zbyt ziemiste. Mieszałam Substral z Mazurem ;) Hollas okazał się najbardziej optymalny ze względu na wielkość kawałków kory, obecność małych kamyków keramzytowych, które dają przewiewność podłoża, no i cenowo był ok. Jednakże nie wiem w którym podłożu były larwy takich małych muszek, które teraz fruwają mi po pokoju Jak się ich pozbyć, ktoś wie?
No i trochę aktualnych zbliżeń wyżej wspomnianych pędów i liści Oraz ostatniego w keramzycie, to ten z dłuuuugimi korzeniami.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Wspaniałe kwitnienia się u ciebie zapowiadają:).
- gapapl
Ja z korą miałam taki problem,że od spodu mi pleśniała Nie wiem dlaczego,po namoczeniu pomimo tego że u mnie nie jest zimno kora długo schła i pleśniała andzia0801
trochę mnie zmartwiłaś,bo myślałam,że już tak w tym keramzycie zostaną....póki co mają się dobrze,ale jeśli zaczną marnieć to nie wiem co zrobię...
trochę mnie zmartwiłaś,bo myślałam,że już tak w tym keramzycie zostaną....póki co mają się dobrze,ale jeśli zaczną marnieć to nie wiem co zrobię...
- andzia0801
- 200p
Jak miło, że ktoś coś odpisał, dzięki za Wasze wpisy.
Przypuszczam, że parę osób na czele ze mną jest "rozczarowanych" keramzytem. Trudno. Po przeprowadzeniu kilkuletniego doświadczenia, wyciągam wniosek, że jednak tradycyjna uprawa jest jedyną słuszną hehe
gapapl - zrób więcej dziur w doniczkach po bokach, może pomoże wentylacji ;)
Przypuszczam, że parę osób na czele ze mną jest "rozczarowanych" keramzytem. Trudno. Po przeprowadzeniu kilkuletniego doświadczenia, wyciągam wniosek, że jednak tradycyjna uprawa jest jedyną słuszną hehe
gapapl - zrób więcej dziur w doniczkach po bokach, może pomoże wentylacji ;)
Ja z kolei lubię podłoże, które ma duże kawałki kory oraz kremazyt bo wtedy jest przewiewne i nie mam problemu z muszkami (ziemiórki). Nie pamiętam jego nazwy. Z tego co widzę na zdjęciach posadziłaś w dość miałką korę.
-
- 500p
- Od: 3 kwie 2014, o 23:20
Ja ostatnio jak przesadzałam falki, to właśnie porobiłam dodatkowe dziury po bokach doniczki i zauważyłam ogromną różnicę w przesychaniu podłoża, widzę, że to pomaga