Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
JAK USUNĄĆ a nie co robić po zimowaniu :p
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu się jednak nie zgodzę. Sam przecież hoduję kaktusy na zachodnim balkonie i jakoś nie narzekam. Tak wiem to nie reguła ale nie można generalizować, ze zachodnia wystawia jest zła. Tu trzeba mieć na uwadze, że konieczny jest przewiew także wszelkie ustrojstwa typu miniszklarenka itp. odpadają bo wtedy się zgodzę - rośliny można załatwić na amen tj. ugotować je. Ze swojego doświadczenia (w tym roku) nawet zachodni parapet osłonięty od wiatru to zła lokalizacja - wystarczyło kilka dni by parę siewek lobiwii zrobiło się białych/kremowych - biedne zwyczajnie się ugotowały. Jeszcze warte powiedzenia jest to, że rośliny napite są mniej podatne na przypalenia.blabla pisze: Niestety popołudniowe słońce po całym dniu w cieniu to zły scenariuszy. Gorsze może być już tylko okno północe, gdzie słonka nie ma wcale. Kończy się to zazwyczaj licznymi przypaleniami i "szarpanym wzrostem". W takich warunkach nie liczyłbym na jakieś spektakularne sukcesy uprawowe jeśli chodzi o jakiekolwiek kaktusy.
I jeszcze takie pytanie - co daje cieniowanie gazetami? Przecież pod nimi jest ciemno nawet jeśli to jedna warstwa - chyba, że to jakieś gazety z odzysku. Ja robię w ten sposób, że zmniejszam ilość warstw folii ogrodniczej.
- arlin
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2011, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Proszę o poradę na jednym z kaktusów zauważyłam wełnowce (dośc duża kolonia). A na podstawce pod kaktusem zauważyłam małe obłe białe robaczki wijące się. (przypuszczam że to larwy) Odrazu został odizolowany. Po dwóch dniach w doniczce innego zauważyłam małe muszki . Czy jest możliwe że są to dwa różne rodzaje szkodników? Drugie pytanie jeżeli byłyby to też wełnowce korzeniowe to w jaki sposób najszybciej oczyścic korzenie? Użyć dwóch środków chemicznych?
Trzecie moje zapytanie odnosi się do podłoża czy jeżeli daje piasek żwir i ziemię to musze dać jeszcze warstwe kermazytu na spód doniczki?
z góry dziękuję za pomoc. postaram się dodać zdjęcia
Proszę o poradę na jednym z kaktusów zauważyłam wełnowce (dośc duża kolonia). A na podstawce pod kaktusem zauważyłam małe obłe białe robaczki wijące się. (przypuszczam że to larwy) Odrazu został odizolowany. Po dwóch dniach w doniczce innego zauważyłam małe muszki . Czy jest możliwe że są to dwa różne rodzaje szkodników? Drugie pytanie jeżeli byłyby to też wełnowce korzeniowe to w jaki sposób najszybciej oczyścic korzenie? Użyć dwóch środków chemicznych?
Trzecie moje zapytanie odnosi się do podłoża czy jeżeli daje piasek żwir i ziemię to musze dać jeszcze warstwe kermazytu na spód doniczki?
z góry dziękuję za pomoc. postaram się dodać zdjęcia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wystawa zachodnia co najmniej jest zdecydowanie gorsza. Jeśli uprawiałbyś swoje rośliny na balkonie wschodnim lub południowym to efekty byłyby zdecydowanie lepsze. Jedną z wielu konsekwencji takiej wystawy jest poważny problem z przypaleniami roślin.Artur89 pisze:Tu się jednak nie zgodzę. Sam przecież hoduję kaktusy na zachodnim balkonie i jakoś nie narzekam. Tak wiem to nie reguła ale nie można generalizować, ze zachodnia wystawia jest zła.
Ponieważ rośliny mają mniej słońca mają tendencję do wyciągania się do góry, ich ciernie są mniejsze i gorzej kwitną (o ile kwitną w ogóle).
Tak się składa, że w swojej kolekcji masz w większości jedne z najłatwiejszych w uprawie kaktusów. Jeśli pokusiłbyś się o coś z wyższej półki to wtedy przekonałbyś się, że ten zachodni balkon to nie jest szczyt marzeń. Ja mam u siebie trochę drzew wokół tunelu, które nieco ograniczają mi do dostęp słońca przez dokładnie cały dzień i np. ariaki u mnie kwitnąć już nie chcą, bo jesienią słońca i ciepłą jest dla nich już za mało.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Wiedziałem co wybieram jeśli chodzi o dobór roślin na moje warunki . Wiadomo, że wolałbym wystawę południową a już szczytem marzeń byłby foliak - nie mniej rośliny choć łatwe w uprawie to i obficie kwitną, ciernie mocne i nie widzę by się wyciągały - no może inaczej - te podpędzone wracają do normalnych kształtów...
Na moich siewkach zauważyłam glony. Czy to szkodzi kaktusom? Jak się ich pozbyć?
RATUNKU POMOCY
WITAM WSZYSTKICH
MAM KAKTUSA 1,5 METROWEGO I MA Z 15 LAT, CHCIAŁAM DOBRZE I DAŁAM GO NA BALKON, CHYBA DESZCZE MU ZASZKODZIŁY BO GNIJE !!!!!!!!!!!!!! JAK GO URATOWAĆ?????????????????????? BARDZO PROSZĘ O PORADĘ.
WITAM WSZYSTKICH
MAM KAKTUSA 1,5 METROWEGO I MA Z 15 LAT, CHCIAŁAM DOBRZE I DAŁAM GO NA BALKON, CHYBA DESZCZE MU ZASZKODZIŁY BO GNIJE !!!!!!!!!!!!!! JAK GO URATOWAĆ?????????????????????? BARDZO PROSZĘ O PORADĘ.
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Jeśli na pewno zaczyna gnić to wybiłbym z doniczki, sprawdził korzenie i w razie potrzeby przyciął do zdrowej tkanki i ukorzenił. Nie ma fotek to trochę trudno. Krzyczenie dużymi literami i wstawianie dwudziestu znaków interpunkcyjnych nie przyczynią się do szybszej odpowiedzi.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
kachaaa na glony to chyba najlepsza jest woda utleniona, ale niech jakiś specjalista się wypowie
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Tak jak mówisz Paulo Woda utleniona jest najlepsza i chyba najtańsza, 2 razy zlałem nią cały wysiew i z glonami już mam spokój.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Tak też myślałam Bartoszu. Zdaje mi się, że pojawianie się glonów na siewkach nie odbija się negatywnie na ich dalszej hodowli jeśli zostaną usunięte w ten sposób - prawda?
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Prawda Paulo, lepsza jest ta woda utleniona niż jakieś środki chemiczne które są o wiele droższe i chyba nie wyniszcza tak dobrze glonów
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Dzięki za szybką pomoc. Glony zostały opanowane.