Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
trochę się zastanawiałem zanim zdecydowałem się wkleić zdjęcia uprawianych przeze mnie pomidorów z akcji. Głównie dlatego, że w publikowaniu zdjęć jest coś z chęci dumnego podzielenia się swoim sukcesem hodowlanym, a ja długo walczyłem z tunelem foliowym i pomidory dopiero z końcem maja trafiły do gruntu, więc są na razie małe.
BLACK JAPANESE TRIFELE od SMONIKI
ZIELONA ZABRA od SMONIKI
133 MALINOWA ZEBRA Z DZIÓBKIEM od KOZULI
14 MEGAGRONIASTY od KOZULI
CREAM SAUSAGE od KONTRY
KALMAN od SMONIKI
SAN MARZANO od ASIKA78
PRINCIPE BORGHESE
BLACK JAPANESE TRIFELE od SMONIKI
ZIELONA ZABRA od SMONIKI
133 MALINOWA ZEBRA Z DZIÓBKIEM od KOZULI
14 MEGAGRONIASTY od KOZULI
CREAM SAUSAGE od KONTRY
KALMAN od SMONIKI
SAN MARZANO od ASIKA78
PRINCIPE BORGHESE
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jankiel ,bardzo ladne pomidorki.Masz sie czym pochwalić.
Od Ciebie były chyba pomidory do suszenia.Powiedz mi ,czy je sie prowadzi na jeden pęd? Krzaki sa bardzo "solidne" a grona nie za duże.Tak jakos do tych krzaczków nie pasuja mi te pomidorki No i bardzo zwijaja sie u nich liście.Praktycznie tylko one takie "uparte" Są aż tak żarłoczne?
Pozdrawiam
Asia
Od Ciebie były chyba pomidory do suszenia.Powiedz mi ,czy je sie prowadzi na jeden pęd? Krzaki sa bardzo "solidne" a grona nie za duże.Tak jakos do tych krzaczków nie pasuja mi te pomidorki No i bardzo zwijaja sie u nich liście.Praktycznie tylko one takie "uparte" Są aż tak żarłoczne?
Pozdrawiam
Asia
Jankielu pięknie masz zawiązane pomidory , sporo ich w gronie .
Zazdroszczę San marzano u mnie dużo gorzej zawiązał .
Zazdroszczę San marzano u mnie dużo gorzej zawiązał .
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu u mnie jest dokładnie to samo Zastanawiałam się jak prowadzić tego pomidora bo nawet nie wiedziałam czy to samo-kończący, czy wysoki, obrywać wilki, nie obrywać.. Grona u mnie zawiązane ładnie, owoce rzeczywiście nie za duże, ale podobno takie mają być. Potem przekrawa się je pół i suszy. Krzor wielki, liście pozwijane w rulonik od samego dołu, po czubek, ale owoców sporo.
Jankielu, sliczne pomidorki.
Jankielu, sliczne pomidorki.
pozdrawiam, Anita
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Principe Borghese to i dla mnie nowość. I rośnie tak samo jak u was - silny wzrost, pozwijane liście do góry. Podlewam pokrzywowka bardziej niż inne, bo rozumiem, ze zwijanie liści do góry to objaw niedokarmienia azotem. Z opisu odmiany wynika, że to odmiana "semi-determinate" czyli coś pośredniego miedzy wysokim, a samokończacym. Część prowadzę na jeden pęd, cześć na dwa, a jeden prawie pościłem luzem. Piszę "prawie", bo to się tak rozrasta, że jednak trzeba trochę redukować odrosty. Po tym sezonie będę wiedział jakie prowadzenie jaki daje efekt (wielkość plonów, wczesność).
A w ogóle to podoba mi się uprawa sporej liczby odmian. Z przyjemnością wchodzę miedzy te wszystkie krzaki i obserwuję mnogość pokrojów krzaków, kształtów liści, wielkości, faktury, kształtu i koloru owoców.
Musimy kiedyś zorganizować jakiś festiwal pomidorowy, na którym będzie można oglądać te wszystkie cuda i porozmawiać na żywo.
A w ogóle to podoba mi się uprawa sporej liczby odmian. Z przyjemnością wchodzę miedzy te wszystkie krzaki i obserwuję mnogość pokrojów krzaków, kształtów liści, wielkości, faktury, kształtu i koloru owoców.
Musimy kiedyś zorganizować jakiś festiwal pomidorowy, na którym będzie można oglądać te wszystkie cuda i porozmawiać na żywo.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Jankielu,jak zwykle masz dobry pomysł z tym spotkaniem pomidorowym.
Codziennie zachwycam się Twoją inicjatywą z zawieszkami.Gdyby nie one to byłabym dawno pogubiona z odmianami.
Szkoda ,że nie umiem wklejać zdjęć ,bo niektóre pomidorki z akcji mam rewelacyjne.
pozdrawiam pomidoromaniaków
Alicja
Codziennie zachwycam się Twoją inicjatywą z zawieszkami.Gdyby nie one to byłabym dawno pogubiona z odmianami.
Szkoda ,że nie umiem wklejać zdjęć ,bo niektóre pomidorki z akcji mam rewelacyjne.
pozdrawiam pomidoromaniaków
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jankiel ,Anitko ..to uspokoiliście mnie co do tego pomidora.Ja prowadzę go na jeden pęd.Owoców sporo.Ciekawa jestem jaki wynik z doświadczenia Jankielu A poza tym, juz nie będę zwracała uwagi na te poskręcane liście
Asia
Asia
Jankiel piękne pomidorki ,a to moje pierwsza zebra i nr 150 Copia x nr 36 F1 .Dojrzewa rudy -mnie nie smakuje za to baaardzo smakuje nr 36
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Kamma, nr 36 dał u Ciebie nieładne rozszczepienie. W tym roku chyba go już wyczyszczę i w następnej akcji będą prawie gotowe odmiany. Nr 36 i 37 to jedne z najsmaczniejszych pomidorów jakie udało mi sie wyhodować. Nr 37 w sprzedaży bije na łeb VP1 (cudze, u siebie nie mam tej odmiany). Rudy na pewno dał jeszcze duże rozszczepienie cech, mateczny był podobny w smaku do malinowych pomidorów.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
pokażcie fotke tego 37 . VP1 nie lubię ,a tommi maru drogie , ale za to dobre
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Aniu przypomina i kształtem i kolorem tradycyjna malinówkę, aż ciekaw jestem smaku
Paweł _____________________________________________________________________________
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne pomidorki macie. Ja juz od kilku lat nie mialam swoich zbiorów. Dwa lata temu grad zniszczył mi całą "plantację", a miałam prawie piećdziesiąt krzaczków - kilka odmian. Juz zaczynałam zbierać i nagle w kilka chwil wszystko było pocięte gradem wielkości gołębich jaj. W tamtym roku miałam tylko pomidory cytrynowe, których nasionka córka przywiozła mi z Holandii, też nic z nich nie wyszło. Miałam je w inspekcie, nie stosowałam oprysków, żaden nie dojrzał a pod koniec te większe poraził jakiś grzyb. Ale jestem uparta i w tym roku mam znowu ok 40 w gruncie i 20 w inspekcie. Od wczesnej wiosny stosuję się do zaleceń wyczytanych na tym forum. Jak na razie zbieram już pierwsze malinówki z inspektu. Dodatkowo całą pomidorową działkę ogrodziłam "żywopłotkiem" z aksamitek i czosnku a pomiędzy rzędami pomidorów posiałam nagietki. Mam nadzieję, że niedługo bedę mogła umieścić zdjęcia moich zdrowych pomidorków
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna