Awokado - uprawa z pestki
Re: Awokado - uprawa z pestki
Chodziło mi o spryskiwanie liści w tej szklarni bo to bardzo szybko podnosi wilgotność po wietrzeniu, a czytałam, że lepiej awokado nie zraszać. Rośliny czują się w szklarni wyśmienicie - jak do tej pory kawa i liczi czuło się fenomenalnie i rosło jak na drożdżach - do póki nie stały się zbyt duże. Nigdy nie miałam (tfu tfu na szczęście) w niej problemu z żadnymi chorobami. Nawilżacz posiadam i co cenniejsze roślinki co wieczór są ustawiane koło niego co daje zauważalne efekty, bo większość parapetu jest w zasięgu grzejnika.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja liście zraszam i widzę, że awokado to lubi i działa to jak chodzi o schnięcie końcówek.
Ale ja ogólnie walczę ostro jak chodzi o nawilżanie i robię to na wszelkie sposoby,więc to tak ekstra
Samym spryskiwaniem niewiele się nawilża, bo to działanie na kilka sekund. Szklarnia i nawilżacz zdziała znacznie więcej.
Jak możesz pochwal się swoją roślinką ;)
A tych żadnych strat w liściach to wam mega zazdroszczę. Moje awokado wygląda tragicznie jak o liście chodzi. Z utęsknieniem czekam na kolejne pięterko i wymienienie starych na nowe.
Ale ja ogólnie walczę ostro jak chodzi o nawilżanie i robię to na wszelkie sposoby,więc to tak ekstra
Samym spryskiwaniem niewiele się nawilża, bo to działanie na kilka sekund. Szklarnia i nawilżacz zdziała znacznie więcej.
Jak możesz pochwal się swoją roślinką ;)
A tych żadnych strat w liściach to wam mega zazdroszczę. Moje awokado wygląda tragicznie jak o liście chodzi. Z utęsknieniem czekam na kolejne pięterko i wymienienie starych na nowe.
Foxowa Chyba nie chodzi Ci o moją roślinę , no chyba, że chcesz oglądać korzenie. Jak coś więcej urośnie postaram się wstawić zdjęcia
- Foxowa
Aaaa to korzonki dopiero masz. Ok, rozumiem. Myślałam, że jak pytasz o zraszanie to są już jakieś listki.
To się pochwal jak coś wyrośnie w takim razie ;)
To się pochwal jak coś wyrośnie w takim razie ;)
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
emiemi8, niedługo to wstaniesz rano, a tu w górę nagle wyskoczy łodyżka wysoka na dziesięć centymetrów Więc za jakiś czas będziesz już miała co pokazywać.
Awokado rośnie w sposób, który naprawdę był dla mnie niezłym szokiem.
Awokado rośnie w sposób, który naprawdę był dla mnie niezłym szokiem.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
Awokado szybko rośnie, chwila i ~10cm łodyżka.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 mar 2019, o 11:23
Witajcie.
Jakiś czas temu postanowiłam wyhodować swoje własne drzewka awokado. Jedna pestka (moim zdaniem ) wyrosła bardzo ładnie, natomiast z resztą mam problem. Wydaje mi się, że korzenie gniją? Nie wiem czy to dobre określenie - mają po prostu ciemny kolor i nie rosną. Co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Dbam o nie tak samo, dlatego trochę mnie to dziwi.
Jakiś czas temu postanowiłam wyhodować swoje własne drzewka awokado. Jedna pestka (moim zdaniem ) wyrosła bardzo ładnie, natomiast z resztą mam problem. Wydaje mi się, że korzenie gniją? Nie wiem czy to dobre określenie - mają po prostu ciemny kolor i nie rosną. Co może być przyczyną i jak temu zaradzić? Dbam o nie tak samo, dlatego trochę mnie to dziwi.
- Foxowa
Czy ja dobrze rozumiem że dalej trzymasz je w wodzie?
A korzenie awokado chyba z natury są czerwono- brązowe.
A korzenie awokado chyba z natury są czerwono- brązowe.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie, już dawno powinno być w ziemi.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- Grigor
- 500p
Awokado czerwonkawe są jak są małymi sadzonkami, później ten kolor zanika, docelowo są całe zielone.
- Foxowa
Z tym odcieniem czerwonkawym chodziło o korzenie ( przynajmniej mnie).
- Grigor
- 500p
Ale liście też takie mają