Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
dzień dobry !
jestem tu nowy , roślinami interesuje się od dziecka ale w tym roku postanowiłem posadzić pomidory
Moja hodowla jest całkowicie amatorska i brakuje jest naprawdę dużo ,począwszy od sadzonek jak i miejsca docelowej hodowli ale o tym za chwilę . A więc :
1. sadzonki do pikowania dostałem od znajomej ,nie siałem ich sam , niektóre są dość wyrośnięte bo maja od 5 cm do 15 cm są to różne odmiany, nawet nie wiem jakie , jeden rodzaj ma być z typu koktajlowych
2.posadziłem jej do czarnych doniczek o pojemności około 250-300 ml
3. czy mam dać pomidorkom tym większym jakieś podpórki .?sadziłem je wczoraj, czy mam liczyć na to ze same się wyprostują.? ,wydaje mi się ze były przechowywane wcześniej w zbyt ciemny pomieszczeniu i tak zdziczały....??
4. mam zamiar wysadzić je do tunelu a właściwie pseudo tunelu . szerokość około 1.5-1,8 m długość 4 m tunel jest własnoręcznie robiony , na metalowym szkielecie na to folia ,boczne ściany są pod kątem prostym mniej więcej na wysokości 1,5-1,8 dopiero potem jest łuk który podnosi tunel o kolejne 80 cm . W jakich odległościach powinienem sadzić potem w maju .? myślałem o 2 rzędach po lewej i prawej stronie , w rzędzie po 50 cm .??? mam około 65 sadzonek , dlatego resztę chciałbym wysadzić do gruntu ?? czy to dobry pomysł .?
5. czy stosuje się profilaktycznie jakieś opryski .? czy dopiero gdy widzimy objawy choroby..??
6. do sadzenia użyłem zwykłej ziemi z ogródka takiej co kret wykopał
7. proszę o wskazówki bardziej doświadczonych ogrodników
8. o to moje po-pikowane pomidorki
jestem tu nowy , roślinami interesuje się od dziecka ale w tym roku postanowiłem posadzić pomidory
Moja hodowla jest całkowicie amatorska i brakuje jest naprawdę dużo ,począwszy od sadzonek jak i miejsca docelowej hodowli ale o tym za chwilę . A więc :
1. sadzonki do pikowania dostałem od znajomej ,nie siałem ich sam , niektóre są dość wyrośnięte bo maja od 5 cm do 15 cm są to różne odmiany, nawet nie wiem jakie , jeden rodzaj ma być z typu koktajlowych
2.posadziłem jej do czarnych doniczek o pojemności około 250-300 ml
3. czy mam dać pomidorkom tym większym jakieś podpórki .?sadziłem je wczoraj, czy mam liczyć na to ze same się wyprostują.? ,wydaje mi się ze były przechowywane wcześniej w zbyt ciemny pomieszczeniu i tak zdziczały....??
4. mam zamiar wysadzić je do tunelu a właściwie pseudo tunelu . szerokość około 1.5-1,8 m długość 4 m tunel jest własnoręcznie robiony , na metalowym szkielecie na to folia ,boczne ściany są pod kątem prostym mniej więcej na wysokości 1,5-1,8 dopiero potem jest łuk który podnosi tunel o kolejne 80 cm . W jakich odległościach powinienem sadzić potem w maju .? myślałem o 2 rzędach po lewej i prawej stronie , w rzędzie po 50 cm .??? mam około 65 sadzonek , dlatego resztę chciałbym wysadzić do gruntu ?? czy to dobry pomysł .?
5. czy stosuje się profilaktycznie jakieś opryski .? czy dopiero gdy widzimy objawy choroby..??
6. do sadzenia użyłem zwykłej ziemi z ogródka takiej co kret wykopał
7. proszę o wskazówki bardziej doświadczonych ogrodników
8. o to moje po-pikowane pomidorki
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
@arty
Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź czytając wątki pomidorowe od początku.
Moim zdaniem są za płytko popikowne. Ja bym to wsadził po liścienie albo nawet głębiej.
Co do ziemi z kretowiska - powodzenia.
Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź czytając wątki pomidorowe od początku.
Moim zdaniem są za płytko popikowne. Ja bym to wsadził po liścienie albo nawet głębiej.
Co do ziemi z kretowiska - powodzenia.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Arty, powiem tak, znajoma chciała dobrze, ale te pomidorki są kiepskie, lepiej było by gdybyś sam jeszcze posiał swoich, będą późniejsze ale na pewno lepszej jakości. No ale cóż, ratujmy te, darowane, może właśnie z dobrego serca Ci się odpłacą owocami. Po pierwsze jeśli chcesz je ratować to popikuj te biedactwa aż po same liścienie, czyli aż po te dwa pierwsze małe listki od dołu, które są naprzeciw siebie, czyli jak patrzę ok 2-3 cm wsadź bardziej w ziemię. Tyle, że sprawdź czy wtedy korzenie nie będą się łamały, czy zawijały zbytnio w doniczce, bo one są niskie - doniczki. Ziemia z kretowisk, hmm to zależy jaką ziemię masz u siebie, bo widzę że coś ze żwiru i kamieni się tam plącze, może pomidorki dadzą sobie radę, tyle, że będziesz musiał je dokarmić np, Florovitem. Najlepiej jest mieszać ziemię kupną, lub torf odkwaszony z piaskiem i jak już chcesz z ziemią z kretowisk, choć to tylko bajka o tej ziemi. Może i z głębszych warstw ziemi krety ją wykopały, ale nie sądzę, bo krety różne tunele robią Podnieść się powinny same, ponieważ są wyciągnięte to trudniej jest im podnieść ciężar Aha nie stawiaj prosto po pikowaniu na pełne słońce, ani na ogrzewany kaloryfer, lepiej żeby stały w temperaturze ok 15 stopni. Patyczki do podpierania nie są potrzebne, bo one muszą same wstać. Część może uratujesz i będzie ok. Powodzenia
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
No i nie przelewaj ich tak
starałem się sadzić je bardzo nisko ale trochę się bałem bo i tak dużo ich poszło w ziemie bo niektóre były bardzo wyrośnięte
Poza tym popełniłem błąd najpierw po pikowałem potem odnalazłem to forum . Poza tym moje kubeczki są dość płytkie teraz widzę ze lepiej spisałby by się kubki plastikowe do piwa Cześć ustawiłem na konie wschodnim temperatura na parapecie około 20 stopni kolejne na południowym temp. około 19 stopni a cześc na okno północne temp około 13 stopni.
Chciałbym uratować te , bo jak posieje nowe to nie będę miał ich nawet gdzie postawić ,a tych mi jakoś szkoda wyrzucić
Moje pytanie do forumowiczów czy mam teraz je wysadzać czy poczekać parę dni żeby chodź trochę się wzmocniły bo strasznie są liche
Poza tym popełniłem błąd najpierw po pikowałem potem odnalazłem to forum . Poza tym moje kubeczki są dość płytkie teraz widzę ze lepiej spisałby by się kubki plastikowe do piwa Cześć ustawiłem na konie wschodnim temperatura na parapecie około 20 stopni kolejne na południowym temp. około 19 stopni a cześc na okno północne temp około 13 stopni.
Chciałbym uratować te , bo jak posieje nowe to nie będę miał ich nawet gdzie postawić ,a tych mi jakoś szkoda wyrzucić
Moje pytanie do forumowiczów czy mam teraz je wysadzać czy poczekać parę dni żeby chodź trochę się wzmocniły bo strasznie są liche
pozdrawiam Tomasz
Przesadzaj od razu. Najlepiej spróbuj przełożyć całość do kubka po piwie a następnie dosypać ziemi. Albo podwyższyć te doniczki o kilka centymetrów za pomocą "borderów" wyciętych z jakiegoś plastiku (butelki PET, sztywne okładki od teczek biurowych, bordery do trawnika).
Mam nadzieję, że Ci się uda, bo są tu tacy, co robią rozsady w różnych dziwnych podłożach i im się jakoś udaje. W totka też można szóstkę trafić.
A nowe posiej, paczka nasion nie majątek, szczególnie że wystarczy na kilka lat. Wysiane dużo miejsca nie zajmą (u mnie 240 sztuk zajmuje 6 pudełek po lodach, a to i tak za dużo miejsca im dałem), najwyżej wyrzucisz.
A jak tamte się nie przyjmą to masz rezerwę.
Mam nadzieję, że Ci się uda, bo są tu tacy, co robią rozsady w różnych dziwnych podłożach i im się jakoś udaje. W totka też można szóstkę trafić.
A nowe posiej, paczka nasion nie majątek, szczególnie że wystarczy na kilka lat. Wysiane dużo miejsca nie zajmą (u mnie 240 sztuk zajmuje 6 pudełek po lodach, a to i tak za dużo miejsca im dałem), najwyżej wyrzucisz.
A jak tamte się nie przyjmą to masz rezerwę.
11krzych- moje cylindry są w trzech rozmiarach:
- małe (średnica 6cm, wys.7cm)
- średnie (śr. 7cm, wys. 8cm)
- duże ( śr. 8cm, wys. 9cm)
- małe (średnica 6cm, wys.7cm)
- średnie (śr. 7cm, wys. 8cm)
- duże ( śr. 8cm, wys. 9cm)
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem...jeżeli szerokość tunelu to 1,5-1,8 i chcesz zmieścić 4 rzędy to chyba za ciasno...Jeśli nawet sadziłbyś w poprzek w kształcie litery V, to musisz uwzględnić dostęp do każdego krzaka. Może ktoś się w tej kwestii wypowie jeszcze?arty pisze:
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Istotne jest czy 1.5 czy 1,8 bo przy tak małe szerokości to duża różnica. Liczyła tak oszczędnie w rozstawie ,5 x ,5 m i nie sposób tam zmieścić więcej niż dwadzieścia parę (a właściwie upchnąć). Istotne jest, co to za gatunki, bo każdy potrzebuje innych przestrzeni np. Bawole Serce daję w rozstawie ,6 x ,8 m, a Rumbę Ożarowską ,5 x ,5.
Nie będzie miejsca aby przejść, a trzeba podlać, opielić i opryskać.
Kilka lat robiłam ten sam błąd i upychałam za dużo w moim tunelu (nie dziwię się - każdej sadzonki szkoda, a jak są małe to wydaje się, że za luźno ), ale naprawdę nie warto !
Dobrze radzą!
Usiądź i przeczytaj spokojnie od początku, bo jedna informacja może zaważyć na Twoich plonach, a na pewno na wygodzie
pozdrawiam
Renata
Nie będzie miejsca aby przejść, a trzeba podlać, opielić i opryskać.
Kilka lat robiłam ten sam błąd i upychałam za dużo w moim tunelu (nie dziwię się - każdej sadzonki szkoda, a jak są małe to wydaje się, że za luźno ), ale naprawdę nie warto !
Dobrze radzą!
Usiądź i przeczytaj spokojnie od początku, bo jedna informacja może zaważyć na Twoich plonach, a na pewno na wygodzie
pozdrawiam
Renata
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
romaszka pisze: 11krzych pokaz swojego albinosa jestem bardzo ciekawa.
Nie będzie zdjęć, dopóki sobie własnego hostingu nie postawię, do końca maja się postaram. Trzy hostingi komercyjne, w których zakładałem konta potraktowały mnie jak durnia. A ja durniem nie jestem.
Już kilka lat nie udostępniałem swoich fotek publicznie, mocno się dzisiaj zdziwiłem polityką niektórych dostawców powierzchni dyskowej. Nie będę się rozpisywał dlaczego. Podziwiam tych, którzy mają nerwy z nimi współpracować.
Pomidorki i papryka wsiane 19 marca
pomidory pikowane 1 kwietnia
i 3 dni później
Pozdrawiam
pomidory pikowane 1 kwietnia
i 3 dni później
Pozdrawiam
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
forumowicz jaka to papryka? Bardzo ładna i wygląda na sporą..moje coś się ociągają ze wzrostem - w szczególności ostre...aczkolwiek wiem ,że ogólnie roślinom póki co pogoda nie sprzyja- u nas jest aktualnie w okolicach 0 w nocy ( dzisiaj nad ranem -5) i 4-6 na plusie w dzień..ze słońcem bywa różnie...
Papryka jest siana z podkiełkowanych nasion- Ożarowska/ 24 szt/ .Pierwszy rząd od prawej to cztery różne ostre papryki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam