Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sty 2016, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wysiew bylin i roślin wieloletnich

Post »

Witam,
śnieg za oknem, więc może czas zająć się planami na kolejny ogródkowy sezon :)
ja już zakupiłam trochę paczek z blinami do wysiania na wiosnę. A jak u was?
Ktoś może coś szczególnie polecić, z czego był zadowolony po wysiewie?
Marta
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Które byliny polecacie wysiać?

Post »

Bardzo ładnie wschodzi dziewięćsił bezłodygowy - a okaz, który zakwitnie z własnej "produkcji" - bezcenny.
Ładnie wschodzą i nie sprawiają problemów sasanki.

Osobiście nie polecam siania zatrwianu tatarskiego i floksów - ja siałem przez kilka sezonów w różnym czasie - zero wschodów, a w ogródku kilka okazów z samosiejek się rozrasta - czyli natura rządzi się własnymi prawami.
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A czy ktoś może wysiewał złocień różowy?

-- 8 sty 2016, o 19:57 --

minohiki dostałam kupne nasiona tego dziewięćsiła bezłodygowego, ale po wyszukaniu obrazków w internecie, troszkę przypomina mi chwast :D może na żywo inaczej wygląda :D
Marta
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moim zdaniem jest wspaniały - może nie powala wzrostem i wyglądem kiedy nie kwitnie.
Wszystkie braki nadrabiają szeroko otwarte kwiaty.
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

I tak spróbuję go wsiać. Zobaczymy jaki cudak z niego wyrośnie :D
Kocham wszystkie rośliny, więc mimo pierwszego uprzedzenia - pewnie też ją pokocham w moim ogrodzie :D

Może napiszę, jakie nasionka mam i jeżeli ktoś miał doświadczenie z tymi roślinkami, będę wdzięczna za poświęcony czas na odpowiedź jak się z nimi współpracuje :):) No i które z nich wymagają stratyfikacji, mimo, że są kupione w sklepie, a nie z prywatnych zbiorów nasion?

złocień różowy
rudbekia, jeżówka purpurowa fioletowa i biała
lawenda
aster alpejski
smagliczka skalna
orlik
dzwonek karpacki biały i niebieski
dzwonek skupiony
żagwin
goryczka alpejska
goździk kropkowany
łubin trwały
pierwiosnek wyniosły
gipsówka trwała
groszek szerokolistny
kocimiętka
dziewięćsił bezłodygowy
macierzanka
hosty (totalny eksperyment co wyjdzie z siewu)
mikołajek płaskolistny
przetacznik kłosowy
krzew mojżesza
mieszanka bylin wysokich

No dobra teraz jak wypisałam uświadomiłam sobie ile mam odmian do wysiania :D ;:124
Ale jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe do polecenia to jestem otwarta na wszelkie propozycje ;:333
Marta
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

U mnie wykiełkowały masowo: rudbekia, jeżówka, łubin, ostrogowiec, mikołajek, orlik i z niewymienionych przez ciebie krwawnik (mieszanka o kolorowych kwiatach), floksy (wysiane jesienią), zawilec japoński, firletka chalcedońska, kłosowiec anyżowy. Fiaskiem zakończył się natomiast siew przetacznika. Także lawendy - siewki nie przeżyły zimy. Kocimiętka Faasena może być z nasion, ale szybszym i łatwiejszym sposobem jest ukorzenianie sadzonek zielnych. Z jednej rośliny uzyskałam tym sposobem cały rządek kocimiętki na obrzeże rabat. Kocimiętkę cytrynową zaś lepiej rozmnażać poprzez wysiew nasion. Wszystkie nasiona z wyjątkiem floksów wysiewałam do gruntu na rozsadnik w połowie kwietnia. Przez pierwsze dwa tygodnie były przykryte białą agrowłókniną. Rudbekię i kłosowca wysiałam od razu na miejsce stałe. Pozostałe na miejsca stale porozsadzałam pod koniec lipca.
W tym roku wysieję tawułkę Arendsa, pierwiosnki kandelabrowe, firletkę smółkę, goździka brodatego Black Magic, rutewkę orlikolistną, kupidynka i ostnicę piórkową. Oprócz tego bardzo dużo jednorocznych.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

KaRo zamieściła kiedyś bardzo przydatny link do bazy danych nt postępowania z nasionami przy wysiewie bylin - w jakiej temp. siać, czy potrzebna stratyfikacja aby wschody były dobre, czy kiełkują na świetle itd.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 50#p622950

Tamże (dla przykładu) dowiedziałam się, że pierwiosnek wyniosły (primula eliator) należy wysiewać jak następuje:
Przechłodzić, kiełkują w ciemności (przykryć cienką warstwą piasku). Wysiać w grudniu, nasiona wysiane rzutowo przykryć bardzo cienką warstwą ziemi i lekko docisnąć. Trzymać w wilgotnej ziemi w domu w temp. 18-22?C przez ok. 2-3 tygodnie. Potem wynieść do ogrodu/na balkon - wymagają stratyfikacji, przykryć agrowłókniną aby ziemia nie wyschła i trzymać aż do wschodów na wiosnę. Zazwyczaj wschodzą bezproblemowo. Po wzejściu roślin trzeba je przepikować do małych doniczek a latem wysadzić na miejsce stałe. Zakwitną w następnym roku. Ewentualnie zamiast na balkon przenieść do chłodziarki do temp. -4 do +4 ?C na 4-6 tygodni, a potem do temp. 5-12 ?C do kiełkowania.

Moje doświadczenia z siewem orlików - wschodzą nierównomiernie.
Z rutewką niestety większość Forumek nie miała dobrych doświadczeń.
Groszek szerokolistny - wschodzi b. dobrze, ja siałam go od razu w gruncie.
Smagliczka skalna, łubin - bez problemu również (ja siałam do gruntu).

I jeszcze kilka info zebranych nt bylin, które więcej z nas będzie wysiewać, może się Wam przydadzą.

goździk kropkowany (dianthus deltoides)
Wysiew na parapecie lub balkonie/rozsadniku w temp. 20?C. Nasiona kiełkują po 10 dniach. Siewki wymagają pikowania gdy mają 3-4 liście. Następnie w lipcu lub w sierpniu przenieść siewkę do gruntu na właściwe miejsce.

przetacznik kłosowy (veronica spicata)
Wysiany wcześnie (marzec) może zakwitnąć w tym samym roku. Przetaczniki kiełkują do 2 tygodni, w cieple 20?C . Potrzebują światła do kiełkowania, przykryć je tylko cienką warstwą. Siewki są drobne i długo trzeba czekać aby można było je przepikować. Pikować do małych doniczek. Można pikować po kilka do jednej doniczki. W lecie wysadzać do gruntu.

żagwin (aubrieta x cultorum)
Wysiewać od kwietnia do czerwca na parapecie lub balkonie/rozsadniku. Nie siać wcześniej bo roślinki będą rachityczne. Muszą przejść stratyfikację niskimi temperaturami (aczkolwiek nie wszyscy stratyfikują i też są wschody)? przechłodzić w chłodziarce w temp -4 do +4 ?C. Nasion nie przykrywać ziemią, tylko je uklepać, gdyż do kiełkowania potrzebują światła. Potem starać się trzymać w temperaturze 12-15°C. Wschody do 2 tyg. Lepiej rośnie przepikowany do mniejszych doniczek.; po 4-5 tygodniach siewki przepikować. Na miejsce stałe rośliny przesadza się we wrześniu, jak podrosną.
Pozdrawiam
Agneska
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Na pewno te rady bardzo się nam wszystkim na wiosnę przydadzą ;)
Fajnie, że łubin ładnie wychodzi z nasion, bo bardzo mi się podoba. :) Mam nadzieję, że równie ładnie rośnie w następnych latach ;:333
Marta
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam nasiona roślin Patrinia scabiosifolia i Ipomopsis rubra. Rośliny mało znane w Polsce. Ładnie wyglądają na wysokich rabatach bylinowych w towarzystwie traw, wysokich astrów i werbeny patagońskiej. Patrinia ma żółte drobne kwiaty, przypominające kwiatostany pietruszki i lubczyku, jesienią ładnie przebarwia się na czerwono:
http://hayefield.com/2013/09/01/one-pla ... iosifolia/
Ipomopsis ma wysokie, strzeliste czerwone kwiatostany. Liście i łodygi zbliżone wyglądem do onętka.
http://www.seedsource.com/catalog/images/3082R.jpg
http://www.naturesfinestseed.com/sites/ ... lunsky.jpg
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Goryczka musi być także przechłodzona- ziarenka tylko wciśnięte w ziemię.Doniczkę wynieś na zewnątrz,nie przykrywaj.Niedługo znów ma się oziębić,więc wykorzystasz warunki pogodowe.
Halina
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Corazonbianco - piękny ten ipomopsis czerwony. To krótkowieczna bylina rodem z północnej Ameryki, tak?
Daj zdjęcia na forum w drugiej połowie roku jak wygląda i jak się chowa. Ciekawa jestem tej rośliny.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agneska pisze:Corazonbianco - piękny ten ipomopsis czerwony. To krótkowieczna bylina rodem z północnej Ameryki, tak?
Daj zdjęcia na forum w drugiej połowie roku jak wygląda i jak się chowa. Ciekawa jestem tej rośliny.
OK. Nie ma sprawy. Tylko że zakwitnie dopiero w drugim, w pierwszym pojawi się tylko rozeta liści - tak jak u malwy ogrodowej.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wizualnie przedstawiają się moje tegoroczne plany wysiewu. Nie uwzględniłam pachnących: maciejki, rezedy, zaluzinskayi i kladantusa, bo one nie mają walorów ozdobnych i posadzę je gdzieś, gdzie nie będą rzucały się w oczy:

Obrazek

A to są moje bylinowe zakupy ze sklepu on-line. Przyjdą na wiosnę. Mam nadzieję, że sadzonki będą ładne i wyrośnięte. Trochę się boję, bo jeszcze nigdy nie zamawiałam u tego sprzedawcy.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”