Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek majowej cz. 2 (nowe wyzwanie:)

Post »

A co sądzicie o pomyśle Pacynki? - soliterowe drzewko w 2 lub 3 pokoju?
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

majowa pisze:A co sądzicie o pomyśle Pacynki? - soliterowe drzewko w 2 lub 3 pokoju?
bardzo dobry pomysł ;:108 U siebie stawiam głaz zamiast drzewka, ale też uważam, że "coś" tam powinno być.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Ja też przytakuję idei posadzenia solitera, który przyciągnie wzrok i urozmaici pokojową przestrzeń. Tylko co by Ci tu wybrać, skoro wszystko masz już zaplanowane? :)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

No jednak nie wszystko :wink: . Może cos z klonów w mocnym kolorze?
Pozdrawiam, Iwona
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jak najbardziej... poczytaj artykuł: http://zszp.pl/?id=28&nid=105&lang=1 , może się zainspirujesz...
U mnie rosną odmiany Royal Red, Crimson Sentry i Red Sunset.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te białe piękności urzekły mnie,takie delikatne,subtelne,,,piękne :wink:
Awatar użytkownika
Patrysiowa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2013, o 10:44

Post »

Dołączam i ja do fanek Twojego ogrodu ;:138 Jest śliczny - taki dopieszczony w każdym szczególe. Bardzo podobają mi się też Twoje zdjęcia, więc postaram się zaglądać jak najczęściej ;:108
Pozdrawiam,
Ela - początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Chętnie skorzystam z namiarów na tego sprzedawcę skrzynek :D
Link stronki o tarasach dodałam do zakładek, podobnie jak poprzedni ze skarbnicą pomysłów, który wstawiłaś jakiś czas temu, w wolnej chwili, będę zgłębiała tajniki aranżacji ogrodowych. Dzięki wielkie za takie inspiracje ;:180
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko uwielbiam oglądać zdjęcia Twojego tarasu.... jest taki klimatyczny i przebywanie na nim musi być prawdziwą przyjemnością. Pięknie dobierasz i zestawiasz ze sobą różne przedmioty..... no co tu dużo gadać..... po prostu podoba mi się niesamowicie i codziennie zaglądając do Ciebie liczę na kolejne migawki z Twojego tarasowego kącika...... jak również z innych miejsc pięknie przez Ciebie ozdobionych :D
zodiakryby
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 22:30

Post »

Cześć
jestem tu nowa, ale Twój ogród mnie zauroczył, a już najbardziej te lampiony białe ....pliss jeżeli możesz podać namiary gdzie je kupujesz , bo chyba pypcia dostane jak takich nie kupie

pozdrawiam
Netka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też jestem za mocnym akcentem. Tylko kwestia, czy to ma byc coś szerokiego, czy wąskiego.
Z wąskich może buki? Taki np. pendula, z rozłożystą koroną. Albo fountaine bardziej przylegający.
A Może wiąz wredei? Jest tyle możliowści. Chyba, że pójdziesz na całość i posadzisz naprawdę potężne drzewo, taką lipę na przykład?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Witaj majowa! :)
Cieszę się, że pomysł zyskał aprobatę :) Tak jak pisała variegata, standardowo korzenie znajdują się głębiej i nie powinny uszkadzać instalacji nawadniających.
Faktycznie możliwości soliterów jest całe mnóstwo. Proponowane przez aguniadę klony w mocnych kolorach to dobry pomysł. Tak jak zresztą lipy, buki, wiązy itd. Jaka tam jest szerokość działki?
No i pytanie czy chcesz potężne wielkie drzewo czy raczej średniej wielkości samotnik.
Z ciekawych odmian klonów jest choćby strzępiastokory (6-9 m wys. i 5-6 szer.), klon jesionolistny 'Odessanum' o złocistożółtych liściach (10m wys. i 7 szer.), klon zwyczajny 'Royal Red' o purpurowych (15m wys. i 5m szer)... Czy wolisz jasne drzewo czy ciemniejsze? Jeśli o mnie chodzi, wolę jaśniejsze, są weselsze i świetnie rozświetlają.
Masz może katalog dzrew i krzewów ZSP?
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry,

Dziękuję wam za pomysły w sprawie solitera i za wszystkie odwiedziny.
Aniu - biały kolor w ogrodzie coraz bardziej mnie przekonuje i myślę, że będzie coraz więcej białości. Kupiłam właśnie białego powojnika - zdjęcia poniżej.
Patrysiowa - witaj i zaglądaj :wit . dziękuję ci za miłe słowa.
Kasiu namiary wyślę ci na priv. Ciesze się ze strony z inspiracjami tobie tez przypadły do gustu.
Agness - cóż mam napisać - dziękuję ;:196 . To moje ulubione miejsce, jedyny minus to taki że po południu taras jest w pełnym słońcu i musimy ratować się żaglem przeciwsłonecznym, inaczej nie da się wysiedzieć długo. Za to pod wieczór :D ...
Netka witam :wit . Lampioniki kupiłam rok temu z sklepie int. (księgarnia i nie tylko) weltbild. Niestety nie ma ich juz w ofercie..Podobno były tez na all...gro. Może ci się uda gdzieś znaleźć, powodzenia.
Gosiu - raczej średnie drzewo. działka jest wąska - 17 m więc np lipa, choć piękna, będzie za duża. No właśnie ;:131 jest tyle mozliwości...i dlatego trudno wybrac, ale chyba postawię na klona Red Royal. Przy domu od tyłu będzie Red Sunset, na samym końcu działki tatarski -Ginnala.
Pacynko - działka ma 17 m więc tak jak napisałam wyżej do Gosi - raczej nie duże drzewo. Jak popatrzyłam na plan, to najbardziej pasuje w trzecim pokoju, mniej więcej po środku -ten pokój jest najdłuższy i mocny soliter ładnie go podzieli. Kolorystycznie powinien się tam ładnie wpasować klon Royal Red.
Co ty na to?
Katalogu ZSP nie mam, ale zaglądam na stronę internetową.

Dla przypommnienia wklejam miniaturkę planu

Obrazek

za chwilke kilka zdjęc z wczoraj.
Pozdrawiam, Iwona
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”