Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Dzisiaj posialam aksamitke biala z wlasych nasion,zobaczymy czy cos wzejdzie
Przepraszam,ale nie mam mozliwosci uzywania polskich liter Kasia
Waterlili1402 , gdzie tak napisane jest ? Aksamitki użyźniają glebę to wiem , bo sama miałam kawałek miejsca bardzo zaperzony i wysiałam aksamitki , na jesieni ta ziemia wygląda tak jakby była trzeci rok uprawiana , zero chwastów , i perz zniknął
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jak duże ten Twój foliak? Jaką masz teraz tam temp.?
- paprotka882
- 500p
Jak słoneczko świeci ok 17 stopni ma jakieś 2m na 2,5m
- paprotka882
- 500p
Dziś sprawdziłam dokładnie jest 20 stopni
-- 10 lut 2014, o 13:38 --
oczywiście w foliaku
-- 10 lut 2014, o 13:38 --
oczywiście w foliaku
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam po raz pierwszy nasionka zebrane z aksamitek jesienią.
Czy będą z nich tak samo ładne roślinki jak z nasion ze sklepu? Może ma ktoś jakieś własne doświadczenia.
Czy będą z nich tak samo ładne roślinki jak z nasion ze sklepu? Może ma ktoś jakieś własne doświadczenia.
Pozdrawiam. Sławka
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Zależy jakie i ile miałaś odmian Jeśli były różne posadzone blisko siebie to pewnie część się pokrzyżowała i będą różne niespodzianki w kolorystyce lub wyglądzie kwiatów Jeśli to nie były hybrydy F1 to cechy zostaną powtórzone np. pokrój i wysokość.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Mam pytanie do osób uprawiających wąskolistne: żeby mieć taką ładną kępkę to wystarczy jedna aksamitka czy trzeba kilka sztuk? Jakoś mi nigdy z nimi szczególnie nie było po drodze, bo albo wzejść nie chciały, albo jakieś takie łysawe wyrastały, ale postanowiłam im dać jeszcze jedną szansę bo ślicznie wyglądają takie kępki właśnie.
Pozdrawiam, Bogusia
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pa-ni pisze:Waterlili1402 , gdzie tak napisane jest ? Aksamitki użyźniają glebę to wiem , bo sama miałam kawałek miejsca bardzo zaperzony i wysiałam aksamitki , na jesieni ta ziemia wygląda tak jakby była trzeci rok uprawiana , zero chwastów , i perz zniknął
http://www.zielonyogrodek.pl/jednoroczne/aksamitkaWaterlili1402 pisze:A wiecie że ponoć aksamitną to takie szczepionki
Ze po sezonie należy wyrwać pociąć i w ziemi zakopać ze są skladnikiem bardzo cennym dla roślin..
"Ważne!
To roślina allelopatyczna. Jej olejki eteryczne wykorzystuje się w ogrodnictwie. Aksamitka posadzona co kilka lat w warzywniaku, skutecznie zwalcza nicienie glebowe, pasożytujące na roślinach. Dodatkowo specyficzny zapach aksamitek odstrasza szkodliwe owady, a nawet gryzonie. Również ogranicza rozwój chwastów. Polecamy sadzenie jej wśród innych upraw.
Aksamitka jest bardzo dobrym przedplonem dla truskawek. Już po czterech miesiącach uprawy aksamitki, populacja chorobotwórczych nicieni spada o 90%.
Aksamitka odstrasza mrówki i mszyce oraz negatywnie wpływa na krety. Zobacz, jak przygotować wyciąg z aksamitki.
Aksamitka wabi owady pożyteczne, stanowiąc dla nich pokarm i schronienie."
Aksamitka zwalcza nicienie w taki sposób, że zwabia je swoim zapachem (a sami przyznacie - zapach jest nie z tej ziemi ), nicienie wgryzają się w jej korzenie i tam pozostają nie szkodząc innym roślinom. Dla aksamitki są nieszkodliwe.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Aksamitki są nazywane w wielu krajach sanitariuszkami ogrodu Zalet mają jeszcze więcej bo oprócz odstraszania przyciągają wiele pożytecznych owadów Niektóre odmiany szczególnie lubią np. pszczoły czy trzmiele. Dobry wpływ aksamitek na uprawy - szczególnie pomidorów został udowodniony również przez polskich naukowców. W niektórych krajach jest dostępna specjalna odmiana do tego celu.
Dla człowieka kwiaty i liście aksamitki są jadalne
Dla człowieka kwiaty i liście aksamitki są jadalne
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paweł, wiesz coś bliżej o aksamitkach i pomidorach? Albo gdzie można o tym poczytać?
Pozdrawiam. Sławka