Kaktusy Rafała
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy Rafała
Piękne widoki,takie wypasione kaktusiki można podziwiać godzinami ,na pewno Rafał się nie nudził,
a na koniec ładna fotka przy opuncjach
a na koniec ładna fotka przy opuncjach
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Piasek pustyni , Nolina Dziękuje
DAK
Leszek2
DAK
Twoje opuncja z tego co widziałem w Twoim wątku nie narzeka pięknie kwitnie kto nie widział polecam sprawdzicDAK pisze:Tam to moja opuncja miałaby raj, tyle miejsca.
Leszek2
To prawda byłem tam pierwszy raz a w przyszłym sezonie też się wybieram Warszawę też mam w planach fajnie by było gdyby wystawy nie odbywały się w przyszłym sezonie w tym samym czasieleszek2 pisze:Piękne widoki,takie wypasione kaktusiki można podziwiać godzinami ,na pewno Rafał się nie nudził
Pozdrawiam Rafał
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fakt, że widoki miałeś super. Takie miejsca wywierają ogromne wrażenie i często pozostawiają niedosyt. To chyba taki "chłyt materkintoty" aby w te miejsca powracać co jakiś czas Miałeś możliwość zrobić jakieś zakupy wzbogacające Twoją kolekcję?
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Rafale i ja ubolewam nad astrakiem Na swojego jakiś czas polowałam i teraz dmucham i chucham na niego..
Ubiegłej zimy ukatrupiłam A. senile tylko dlatego, że delikatnie spryskałam go wodą Teraz już nie mam takich szalonych pomysłów i wszystkie astraki prędzej zasuszę niż zaleję Ale co by nie było.. Dobrze, że Dziewczyna czuwa nad Twoim dobrym samopoczuciem
A za fotki z ogródka w Lublinie wielkie dzięki Miło się oglądało
Ubiegłej zimy ukatrupiłam A. senile tylko dlatego, że delikatnie spryskałam go wodą Teraz już nie mam takich szalonych pomysłów i wszystkie astraki prędzej zasuszę niż zaleję Ale co by nie było.. Dobrze, że Dziewczyna czuwa nad Twoim dobrym samopoczuciem
A za fotki z ogródka w Lublinie wielkie dzięki Miło się oglądało
- Rafal44
- 500p
Abaddon1986
_LeNa_
Tak miałem i zrobiłem było z 8 stanowisk ze sprzedającymi na jednym była loteria płaciło się coś koło 4-5 zł i losowało się ,,kinder niespodziankę" w której był numerek odpowiadający jakiejś roślinie a rośliny niektóre były naprawdę spore Bardzo chciałem miec stamtąd Echinopsis eyriesii bez losowania i po długich negocjacjach udało mi się. Pamiętam też że pewna pani sprzedawała coś co wg mnie było Tephrocactus articulatus v. papyracanthus tylko że człon był wielkości kinder niespodzianki zapytałem jakim cudem wyhodowała coś tak wielkiego moje są kilku krotnie mniejsze a Ona na to taka odmiana. Sprawdzałem w necie ale nie znalazłem niczego podobnego tej wielkości. Co mi się nie podobało to to że duża częśc sprzedawanych roślin była nie opisana ale jak by nie było kto chciał na pewno znalazł coś dla siebie ja kupiłem : Mammillaria moelleriana , Mammillaria longimamma , Mammillaria heyderi , Mammillaria senilis , Weingartia multispina , Leuchtenbergia principis , Coryphantha andreae , Echinocereus viridiflorus , Tephrocactus molinensis i wymienionego wyżej Echinopsis eyriesii Tak więc polecam i wybiorę się w przyszłym sezonie.abaddon1986 pisze:Miałeś możliwość zrobić jakieś zakupy wzbogacające Twoją kolekcję?
_LeNa_
To nie koniecznie przyczyna niektórzy delikatni spryskują rośliny podczas zimowania ja osobiście tego nie robię ale na tamtym zimowaniu pamiętam że spryskiwałem czymś przeciw robactwu nie pamiętam czy profilaktycznie czy coś zaobserwowałem i nic złego się nie stało a też posiadam A. senile_LeNa_ pisze:Ubiegłej zimy ukatrupiłam A. senile tylko dlatego, że delikatnie spryskałam go wodą
Proszę bardzo miło mi i ciesze się że się podobało do foto relacji dorzucam opowiadani powyżej_LeNa_ pisze:A za fotki z ogródka w Lublinie wielkie dzięki Miło się oglądało
Pozdrawiam Rafał
- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
Rafale w moim przypadku wyglądało to tak: woda + chłód = śmierć
I w taki oto sposób mój A. senile odszedł do Krainy Wiecznego Kwitnienia
A historia Zwłaszcza, że zakończyła się takimi zakupami..
I w taki oto sposób mój A. senile odszedł do Krainy Wiecznego Kwitnienia
A historia Zwłaszcza, że zakończyła się takimi zakupami..
- Rafal44
- 500p
Na dobranoc trochę kwiatków
2013-08-23 Astrophytum capricorne var. senile
i coś dla miłośników gymno których jest chyba najwięcej na tym forum.
2013-08-20 Gymnocalycium leeanum
2013-08-23 Astrophytum capricorne var. senile
i coś dla miłośników gymno których jest chyba najwięcej na tym forum.
2013-08-20 Gymnocalycium leeanum
Pozdrawiam Rafał
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Dzięki kolorki jakie lubię .też mam G.leeanum.
Astrophytum ani jedniusieńkiego,a podobają mi się
Astrophytum ani jedniusieńkiego,a podobają mi się
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Jak lubię gymnolki tak tym razem pochwalę astro bo pięknym kwiatkiem Cię uraczył.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Ja tam za gymnakami nie przepadam, ale astraczek faktycznie śliczny ;)
- Rafal44
- 500p
Nolina
Martada Dzięki
Czarny
To w przyszłym sezonie trzeba coś z tym zrobicnolina pisze:Astrophytum ani jedniusieńkiego,a podobają mi się
Martada Dzięki
Czarny
Pewnie wielu osobom się tym narażę ale też gymno specjalnie do mnie nie przemawia choc mam ich pewnie z 10 lub lepiej i uważam że jeżeli ktoś jak ja lubi zróżnicowane kolekcje gmno zabraknąc w niej nie może ale wole Mammillaria , Notocactus , astro czy sulkiczarny pisze:Ja tam za gymnakami nie przepadam
Pozdrawiam Rafał
- Rafal44
- 500p
Dziś tak żółto nie będzie pokażę Echinopsis pierwszy raz w tym sezonie widziałem kwiaty tego rodzaju i przyznam że zrobiły na mnie duże wrażenie minusem było to że kwitną w nocy i dośc krótko.
2013-06-29
Dodam jeszcze że pracowity sezon miała ów roślinka bo wydała ze 12 kwiatów jak do tej pory wypóściła jeden którego przegapiłem tak w tym sezonie plus minus 12
2013-06-29
Dodam jeszcze że pracowity sezon miała ów roślinka bo wydała ze 12 kwiatów jak do tej pory wypóściła jeden którego przegapiłem tak w tym sezonie plus minus 12
Pozdrawiam Rafał
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ciekawe... Kiedyś zauważyłam, że nocne kwiaty bywają piękniejsze od tych dziennych. Nie wiem, czy to reguła, ale można godzinami podziwiać wnętrze tych kwiatów...Innych też, są cudem natury, ale te nocne coś w sobie mają tajemniczego...A może to wina zdjęć robionych zawsze w nocy
- Rafal44
- 500p
Piasek pustyni
Ponoc niektórzy zamykają roślinę która ma zamiar kwitnąc w ciemnym pomieszczeniu typu szafa i robią zdjęcia w dzień. Ja te robiłem jak widac nad ranem bo po południu były już sflaczałe Zauważyłem też że kwiaty w czerwcu jak wspomniałem wytrzymały do południa a kwiaty z września u tej samej rośliny 1,5 doby zapewne chodzi o temperaturę i nasłonecznienie pewnie Ameryki nie odkryłem no ale... I jeszcze taka ciekawostka z tego co wyczytałem to w naturze nietoperze zapylają Echinopsis.piasek pustyni pisze:te nocne coś w sobie mają tajemniczego...A może to wina zdjęć robionych zawsze w nocy
Pozdrawiam Rafał
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Aloe suzanae - jeden z endemitów Madagaskaru, którego kwiat otwiera się również nocą, jest zapylany przez nietoperze też, ale i przez...lemury Natura jest piękna...