Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Piękne widoki,takie wypasione kaktusiki można podziwiać godzinami ,na pewno Rafał się nie nudził,
a na koniec ładna fotka przy opuncjach ;:138
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Piasek pustyni , Nolina Dziękuje :)

DAK
DAK pisze:Tam to moja opuncja miałaby raj, tyle miejsca.
Twoje opuncja z tego co widziałem w Twoim wątku nie narzeka pięknie kwitnie kto nie widział polecam sprawdzic ;:333

Leszek2
leszek2 pisze:Piękne widoki,takie wypasione kaktusiki można podziwiać godzinami ,na pewno Rafał się nie nudził
To prawda byłem tam pierwszy raz a w przyszłym sezonie też się wybieram :D Warszawę też mam w planach fajnie by było gdyby wystawy nie odbywały się w przyszłym sezonie w tym samym czasie :evil:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fakt, że widoki miałeś super. Takie miejsca wywierają ogromne wrażenie i często pozostawiają niedosyt. To chyba taki "chłyt materkintoty" aby w te miejsca powracać co jakiś czas :) Miałeś możliwość zrobić jakieś zakupy wzbogacające Twoją kolekcję?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Rafale i ja ubolewam nad astrakiem :( Na swojego jakiś czas polowałam i teraz dmucham i chucham na niego..

Ubiegłej zimy ukatrupiłam A. senile tylko dlatego, że delikatnie spryskałam go wodą ;:223 Teraz już nie mam takich szalonych pomysłów i wszystkie astraki prędzej zasuszę niż zaleję ;:306 Ale co by nie było.. Dobrze, że Dziewczyna czuwa nad Twoim dobrym samopoczuciem ;:333

A za fotki z ogródka w Lublinie wielkie dzięki ;:180 Miło się oglądało :wink:
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Abaddon1986
abaddon1986 pisze:Miałeś możliwość zrobić jakieś zakupy wzbogacające Twoją kolekcję?
Tak miałem i zrobiłem :D było z 8 stanowisk ze sprzedającymi na jednym była loteria płaciło się coś koło 4-5 zł i losowało się ,,kinder niespodziankę" w której był numerek odpowiadający jakiejś roślinie a rośliny niektóre były naprawdę spore ;:108 Bardzo chciałem miec stamtąd Echinopsis eyriesii bez losowania i po długich negocjacjach :lol: udało mi się. Pamiętam też że pewna pani sprzedawała coś co wg mnie było Tephrocactus articulatus v. papyracanthus tylko że człon był wielkości kinder niespodzianki :!: zapytałem jakim cudem wyhodowała coś tak wielkiego moje są kilku krotnie mniejsze a Ona na to taka odmiana. Sprawdzałem w necie ale nie znalazłem niczego podobnego tej wielkości. Co mi się nie podobało to to że duża częśc sprzedawanych roślin była nie opisana :( ale jak by nie było kto chciał na pewno znalazł coś dla siebie ja kupiłem : Mammillaria moelleriana , Mammillaria longimamma , Mammillaria heyderi , Mammillaria senilis , Weingartia multispina , Leuchtenbergia principis , Coryphantha andreae , Echinocereus viridiflorus , Tephrocactus molinensis i wymienionego wyżej Echinopsis eyriesii :D Tak więc polecam i wybiorę się w przyszłym sezonie.

_LeNa_
_LeNa_ pisze:Ubiegłej zimy ukatrupiłam A. senile tylko dlatego, że delikatnie spryskałam go wodą ;:223
To nie koniecznie przyczyna niektórzy delikatni spryskują rośliny podczas zimowania ja osobiście tego nie robię ale na tamtym zimowaniu pamiętam że spryskiwałem czymś przeciw robactwu nie pamiętam czy profilaktycznie czy coś zaobserwowałem i nic złego się nie stało a też posiadam A. senile
_LeNa_ pisze:A za fotki z ogródka w Lublinie wielkie dzięki ;:180 Miło się oglądało :wink:
Proszę bardzo miło mi i ciesze się że się podobało :D do foto relacji dorzucam opowiadani powyżej :lol:
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Rafale w moim przypadku wyglądało to tak: woda + chłód = śmierć :?
I w taki oto sposób mój A. senile odszedł do Krainy Wiecznego Kwitnienia ;:118

A historia ;:333 Zwłaszcza, że zakończyła się takimi zakupami.. ;:224
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Na dobranoc trochę kwiatków :)

2013-08-23 Astrophytum capricorne var. senile
Obrazek

i coś dla miłośników gymno których jest chyba najwięcej na tym forum.

2013-08-20 Gymnocalycium leeanum
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Dzięki :D kolorki jakie lubię .też mam G.leeanum.
Astrophytum ani jedniusieńkiego,a podobają mi się :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Jak lubię gymnolki tak tym razem pochwalę astro bo pięknym kwiatkiem ;:333 Cię uraczył.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ja tam za gymnakami nie przepadam, ale astraczek faktycznie śliczny ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Nolina
nolina pisze:Astrophytum ani jedniusieńkiego,a podobają mi się :D
To w przyszłym sezonie trzeba coś z tym zrobic ;:204

Martada Dzięki :D

Czarny
czarny pisze:Ja tam za gymnakami nie przepadam
Pewnie wielu osobom się tym narażę ale też gymno specjalnie do mnie nie przemawia choc mam ich pewnie z 10 lub lepiej i uważam że jeżeli ktoś jak ja lubi zróżnicowane kolekcje gmno zabraknąc w niej nie może ale wole Mammillaria , Notocactus , astro czy sulki
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Dziś tak żółto nie będzie pokażę Echinopsis pierwszy raz w tym sezonie widziałem kwiaty tego rodzaju i przyznam że zrobiły na mnie duże wrażenie minusem było to że kwitną w nocy i dośc krótko.

2013-06-29
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodam jeszcze że pracowity sezon miała ów roślinka bo wydała ze 12 kwiatów jak do tej pory wypóściła jeden którego przegapiłem tak w tym sezonie plus minus 12 :D
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ciekawe... Kiedyś zauważyłam, że nocne kwiaty bywają piękniejsze od tych dziennych. Nie wiem, czy to reguła, ale można godzinami podziwiać wnętrze tych kwiatów...Innych też, są cudem natury, ale te nocne coś w sobie mają tajemniczego...A może to wina zdjęć robionych zawsze w nocy :roll:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Piasek pustyni
piasek pustyni pisze:te nocne coś w sobie mają tajemniczego...A może to wina zdjęć robionych zawsze w nocy :roll:
Ponoc niektórzy zamykają roślinę która ma zamiar kwitnąc w ciemnym pomieszczeniu typu szafa :) i robią zdjęcia w dzień. Ja te robiłem jak widac nad ranem bo po południu były już sflaczałe :? Zauważyłem też że kwiaty w czerwcu jak wspomniałem wytrzymały do południa a kwiaty z września u tej samej rośliny 1,5 doby zapewne chodzi o temperaturę i nasłonecznienie pewnie Ameryki nie odkryłem :oops: no ale... I jeszcze taka ciekawostka z tego co wyczytałem to w naturze nietoperze zapylają Echinopsis.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Aloe suzanae - jeden z endemitów Madagaskaru, którego kwiat otwiera się również nocą, jest zapylany przez nietoperze też, ale i przez...lemury ;:oj Natura jest piękna... :uszy
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”