Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

O, a po co ścinać liście? I czy z takich teoretycznie owocujących cały sezon (piszę teoretycznie, bo w zeszłym roku owocowały w czerwcu, a potem w listopadzie i nie wyrobiły się zczerwienieć :)) tez się obcina? Na jesieni?
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ja obcinam liście w celu uniknięcia rozprzestrzeniania się chorób ( u mnie np. białej plamistości ). Po ścięciu liści palę je, a młode wychodzące liście pryskam Topsinem.
PS. Nie ścinam jedynie liści na młodych plantacjach tzn. w pierwszym roku po założeniu plantacji. W tym roku u mnie biała plamistość trochę się udziela bo w zeszłym roku nie ściąłem liści z młodych sadzonek.
Pozdrawiam Paweł
aaaaneczka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2014, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo proszę o pomoc Nie znam się kompletnie na uprawie truskawek ani żadnych innych roślinek. Napiszę tylko że wszystko co do tej pory miałam umarło śmiercią naturalną. Nie wiem dlaczego. Nie mam wiedzy albo i ręki. Tak więc padły mi pelargonie, surfinie heh wszystko.
Co do truskawek kupiłam je dla dzieciaczków i trzymam je na balkonie. Jak je pielęgnować, uprawiać, naturalnie nawozić
I jeszcze jedno mam plage mrówek na balkonie. Czy da się ich jakoś naturalnie pozbyć. Poza tym na rozłogach truskawki mam coś takiego (zdjęcie). Jak sie ich pozbyć?
Obrazek Obrazek
krab_ik1
100p
100p
Od: 18 maja 2012, o 19:54

Post »

Na truskawkach masz mszyce. W necie jest bardzo dużo informacji jak się ich pozbyć. Od mrówek sypałam balkon proszkiem EXPEL.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powinnaś nawozić nawozem wieloskładnikowym, są specjalne do truskawek ale dość drogie jak na taką ilość krzaczków. Sprawdź skład i poszukaj tańszego zamiennika. Wiem jednak że truskawko korzenią się bardzo głęboko.
Mszyce możesz rozgnieść ręką ( w rękawiczce ) albo opryskać Colą czy też wodą z octem i kilkoma kroplami płynu do naczyń. Te opryski rób silnym strumieniem i dość często, to nie chemia, więc nie zadziała od razu.
Mrówki często "hodują" mszyce bo uwielbiają ich spadź, odganiają np. biedronki które naturalnie niszczą mszyce.
aaaaneczka27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2014, o 21:22

Post »

Wielkie dzięki za rady.
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44

Post »

Dzięki za odpowiedź. Ja profilaktycznie ścinam wszystkie liście, które się zaczynają ścielić po ziemi, widać intuicja mnie nie zawiodła. A truskawki na razie zielone, ale już zaczynają dojrzewać.
Pozdrawiam
Magda
Spontan
50p
50p
Od: 14 maja 2013, o 13:25

Post »

..dzisiaj zauważyłem białą plamistość i mam pytanie czy jest coś bezpiecznego do
oprysku w czasie zbiorów w początkowej fazie tej choroby
Ordo et pax
Awatar użytkownika
KonradB
50p
50p
Od: 2 sty 2014, o 17:04
Kontakt:

Post »

Z białą plamistością w trakcie owocowania nie walcz, po zbiorach liście skoś, wygrab dokładnie i spal. Nawieź truskawki a odrastające liście możesz profilaktycznie prysnąć.
regulamin!
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

U mnie po truskawkach. Na krzaczkach już jest zupełnie łyso ;:173 ale do sedna. Korzystając z porad majs'a zamierzam je ściąć ale chciałabym pozyskać z nich młode do utworzenia kolejnego rządka. Młode są dość mikre i tu jest problem. Jak zetnę teraz stare to czy nie nadwyrężę ich zostawiając rozłogi? Czy zwyczajnie ściąć stare i odciąć młode zostawiając je jednocześnie w miejscu gdzie rosną i przesadzić je na jesień? W sumie jesienią dopiero będę miała miejsce pod nowy rządek. I ma kobita problem :;230
Pozdrawiam Jola
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ścinam liście w truskawkach dwuletnich i starszych. Jednoroczne, z których powinno się pozyskiwać sadzonki, zostawiam z liśćmi (może w tym roku odetnę część liści zaatakowanych białą plamistością, ale liście na truskawkach jednorocznych muszą zostać aby wykształcić mocne odrosty).
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Hym to teraz już nie wiem. Moje są sadzone w listopadzie czyli jak najbardziej roczne. Białą plamistośc mam na kilku sztukach ale sąsiad ma zatrzęsienie :? I stąd pomysł nad ścięciem na wszelki wypadek :idea:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Czy drobne owoce można zlikwidować poprzez usuwanie nadmiaru kwiatostanów w okresie kwitnienia? Co jeszcze można robić aby uzyskać duże owoce. Kupiłem wiosną nawóz specjalny do truskawek i wysiałem tak jak pisało na opakowaniu pierwszą dawkę wczesną wiosną a drugą dawkę trzeba wysiać po zbiorach. Czy może powinienem czymś nawozić w okresie wzrostu owoców aby tak nie drobniały? Mam odmiany Kent, Dukat, Senga Sengana i Honeoye.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”