Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

k-arolka pisze:Mam taki problem. Kupiłam sobie spray grzybobójczy dla tego echinocactusa. Ale nie pisze przez ile mam tym psikac i jak czesto. Moze wy wiecie?

opryskaj go dobrze i za jakiś tydzień powtórz pryskanie ,zapobiegawczo możesz wszystkie opryskać kaktusy ja tak robię
ikolak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2007, o 11:23

Post »

Napatrzylem sie na Wasze kolczaste potwory i tydzien temu wsialem paczke kaktusow i paczke lithopsow w styropianowy pojemnik z duza iloscia drenazu... przykrylem folia, codziennie wietrzylem i dochowalem sie (liczby rosna z godziny na godzine) 7 sztuk kaktusow i 9 lithopsow.

Ponizej fotki pojedynczych egzemplarzy. Moze ma ktos jakies doswiadczenia z siewkami i moglby sie nimi podzielic ? będę strasznie wdzieczny :-)

Obrazek
Obrazek
szkapina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2007, o 00:47

Post »

Chciałabym się pochwalić moimi nowymi kaktusikami :)I tak przy okazji mam taką prośbę o ich identyfikację, bo na doniczce jest informacja o tym że to są kaktusy 8) Obrazek Obrazek Obrazek
Z góry dziękuje za pomoc :)
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Środkowy to Cereus peruvianus monstrosus :) Mam takiego, ale ma 71 cm wysokości :D

Ostatni to nie kaktus, tylko sukulent. Wydaje mi się, że może to być aloinopsis lub titanopsis :)
Dawid
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

ikolak pisze:Napatrzylem sie na Wasze kolczaste potwory i tydzien temu wsialem paczke kaktusow i paczke lithopsow w styropianowy pojemnik z duza iloscia drenazu... przykrylem folia, codziennie wietrzylem i dochowalem sie (liczby rosna z godziny na godzine) 7 sztuk kaktusow i 9 lithopsow.

Ponizej fotki pojedynczych egzemplarzy. Moze ma ktos jakies doswiadczenia z siewkami i moglby sie nimi podzielic ? będę strasznie wdzieczny :-)
Ja wysiałam swoje lithopsy i opuncje kilka miesięcy temu, po wzejściu zdjęłam folię,żeby za bardzo wilgoć się nie zbierała. Lithopsy wystawiłam na zewnątrz w zacienione miejsce, opuncje stoją na parapecie. Co jakiś czas spryskuję je lekko żeby ziemia całkiem nie wyschła a lithopsy co jakiś czas podlewam delikatnie wodą z odrobiną cukru, podpbno ma im to pomóc. Właśnie ostatnio zauważyłam, że opuncja ruszyła się z miejsca i wypuściła kolczastą kuleczkę sopmiędzy liścienia. Jeśli chodzi o lithopsy to na razie stoją w miejscu i z tego co wiem mogą sie nie ruszyć nawet przez pół roku albo i więcej. życzę udanej hodowli i serdecznie pozdrawiam.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Kontakt:

Post »

Wątek podzieliłem dla łatwiejszej nawigacji, przy przeszukiwaniu słów za pomocą Wyszukiwarki

Starsze są zamykane by uniknąć pomyłkowego dopisywania do starszych. Zachowamy tym samym ciągłość dyskusji.
:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Witajcie. Ostatnio od chłopaka dostałam kaktusika. Szukałam na kilku stronach i książce nazwy. Może wy wiecie co to jest?
Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem początkującym kaktusiarzem, ale obstawiałbym Cereus peruvianus f. cristata. Jest to kaktus szczepiony na drugim ;)
Dawid
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

No ja tez wiem, że jest to kaktus szczepiony. Ale chciałam sie dowiedzieć konkretnie o jego nazwę
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Moje nowe nabytki (namówiłam męża żeby mi kupił) - i mam wreszcie kolorowe kwiatki Obrazek
trzy małe kaktusiki, troszkę keramzytu i kolejna doniczka na oknie Obrazek Obrazek Obrazek
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To z kwiatkami to Mammillaria zeilmanniana, kolczaste bez kolców Echinocactus grusoni, a trzeci to chyba jakiś aloes (postawiłbym na Aloe ferox) ;)
Dawid
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Według mnie to Aloe brevifolia, co do mammillarii to się zgadzam - dzięki za pomoc :D
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

100 % Aloe brevifolia
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”