Darmokoty, Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty, Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 3

Post »

Jagusia Akurat wtedy, o dziwo słabo wiało, dziś za to nadrabia wraz ze śniegiem, który mam pierwszy raz w tym sezonie.
Marysiu Doczekałem się paczki z cebulami, wysłane usługą Pocztex48 (wyczytałem, że ma dojść najdłużej w ciągu 48 godzin) w czwartek, w kolejny czwartek za tydzień doszło, oni chyba inaczej liczą czas. No i na stronie pisało, że paczka będzie ważyć 29,99 kg a ważyła około 2 kg :lol: Ale na tym wszelkie niedogodności się skończyły, cebule przyszły ładne, żywe w ilości 92 bo dali jeszcze gratis paczkę krokusów. Wszystko zostało od razu posadzone na 3 poletkach.

Obrazek

Obrazek

Boję się tylko żeby nie zostały zaatakowane przez ziemne dziadostwo, ostatnio nornica bezczelnie na mnie patrzyła spod palety jak pogłębiałem rów od rynny, znalazłem ryjówkę na podwórku i takie potężne kopce. Nie było ich 2 miesiące a teraz jakby się wściekły, mogliby wreszcie wycofać ochronę na krety, ciekawe kto to wymyślił ;:223

Obrazek

Bogusiu Chciałbym, żeby te buki duże urosły ale jak na razie im to słabo wychodzi. Co do przebarwień to drugi rok opiera im się ambrowiec

Obrazek

Wynagradza mi poprzednie 2 ambrowce, które padły, ten chyba będzie zimozielony. Powinien na przełomie października i listopada się mocno przebarwić i zrzucić liście, widać on się z tym nie zgadza.
Iwonko Kilka dni temu też były ładne zachody

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ostatnich dniach robiłem ostatnie porządki w ogrodzie, właziłem na wszystkie śliwki żeby zerwać mumie, wygrabiłem je spod drzew i spaliłem bo w tym roku było za dużo chorób

Obrazek

Pograbiłem resztki liści z niektórych miejsc, poprawiłem rowy przy rynnach, zerwałem chmiel ze śliwki, trzebaby wziąć się za plewienie ale jak zwykle mi się nie chce, z resztą teraz spadł śnieg to i tak chwastów nie widzę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że obecny śnieg się dłużej utrzyma, tak ładnie sypie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Michał, Michał a czym Ty karmisz swoje krety, bo takie kopce to chyba kreciska wielkie robią ;:oj , niebo śliczne i tym razem ;:215 no i cebule zdążyłaś posadzić przed zimą, a u nas tylko mrozi, a śniegu ni ma ;:219
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Michał :wit :wit
Słoneczko piękne u Ciebie ;:333 super zdjęcia ;:215
Cebulki posadzone to dobrze bo zima u mnie to i Ciebie pewnie też ??
Pracowity jesteś ;:108 wszystko pięknie wysprzątałeś ;:63 ;:63
Kopce masz potężne - czy to krety ?? chyba nie ;:185
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale było słonko gorące wręcz teraz jak zaświeci to takie lodowate ;:oj Cebule przyszły i do mnie z opóźnieniem, ale nie aż takim, do piątku były i zostały posadzone jednak ja sadziłam w pojemnikach. Wszystkie lilie sadzę w pojemnikach :D Gratisy też dostałam paczkę hiacyntów i paczkę krokusów...więcej bo trzy lilie mi podmienili ;:124 na szczęście takich nie miałam i na droższe to znaczy nie przecenione. Te duże kopce jak u mnie się pojawiają to na ogół w polu i ja je przypisuję nornikom, bo raz takiego małego szczurowatego znalazłam wywleczonego przez jakieś zwierzę ;:oj
Masz pięknie wysprzątane ja jednak takie czystki to dopiero na wiosnę robię. Zasypało nas i jest ładnie. Nie miałam bym nic przeciwko temu żeby tak zostało do świąt! ;:173
Nie mam w tym roku żadnej kapustki, bo zostały z ubiegłego roku ale były takie zwykłe ;:oj
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Michale :wit / syn też ma tak na imię ;:108 / Pochodziłam po Twoim ogrodzie i bardzo mi się u Ciebie podoba.Ciekawe drzewka masz , które jesienią się pięknie Ci wybarwiają. Zazdroszczę Ci pięknotki. Miałam na nią chęć ale jaki poczytałam,że boi się większych mrozów musiałam zrezygnować. Bo u mnie nie dość,że mrożno to i wietrzno ;:oj Bardzo ciekawie opisujesz swoje działania i przemiany na działce ;:138 A miłość Twoją ;:167 do kotków widać prawie na każdej stronie. Lączę się z Tobą w tej miłości do kotów ;:168
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale! Twój ogród solidnie przygotowany do zimy. Ja wyjątkowo w tym roku pozwoliłam roślinkom na samowolkę ;:306 Agrowłókniną owinęłam tylko nowe nabytki.Mam nadzieję,ze przetrwają! Śniegu u mnie jeszcze nie było i nie ma , temp. dzisiaj
+1,8C w tej chwili a w nocy było - 3,5C. Krety nie próżnują , skubane tyle porobiły kretowisk ,ze głowa boli ;:108 Pozdrawiam serdecznie ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Iwonka Cały czas zastanawiam się czy to na pewno są krety, te kopce mają ponad 30 cm wysokości! I pierwszy raz są w sadzie na końcu, nigdy tam kretów nie było. Przecież jak takie coś wykopie się pod młodym drzewem to roślina na pewno padnie.
Tereniu Zima pełną gębą, proszę bardzo

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapowiadają więcej śniegu, najwięcej w czwartek ale może być z deszczem więc zasp nie usypie. Ja generalnie śniegu nie lubię ale ma plusy bo jest wreszcie widniej i darmowe ocieplenie dla roślin.
Marysiu Byłem dziś przejść się po sadzie , pogoda syberyjska, ostry wiatr, delikatny śnieg i lodowate słońce. Skoro kapusty nie miałaś to proszę nacieszyć oczy :wink:

Obrazek

Szukałem dziś po różnych forach jak się pozbyć kretów i innych szkodników z ogrodu ale się zdenerwowałem i wyłączyłem, niektórzy są tak nawiedzeni, że nie powinni mieć dostępu do internetu. Temat jest jak pozbyć się kretów a niektórzy piszą, że nie wolno, że to my wtargnęliśmy na ich teren i powinniśmy się im podporządkować bo one były pierwsze i że ogród jest ich a nie nasz ;:124 Ale na poważnie zacząłem się zastanawiać czy to na pewno są krety skoro kopce takie wielkie, nigdy takich nie było. Piszesz o nornikach ale czy nornik nie jest za mały na takie góry? Dzisiaj mi gnidy grujecznika podkopały :evil:
Bożeno Ja mam na imię jak Twój syn a Ty jak moja mama ;:4 Pięknotka u mnie daje radę bez okrywania ale jest w osłoniętym, najcieplejszym miejscu ogrodu, podejrzewam, że w suwalskiem mogłaby mieć problem. Dziękuję za miłe słowa. Co do kotów to czasem mi brakuje cierpliwości, np nie mogę od lat oduczyć Darmokota żeby nie właził i nie spał na stołach, teraz z tym, samym nawykiem dołączyła Anżelika. Wiem, że robią to specjalnie , są bardzo inteligentne. Czasem mam wrażenie, że Emilka jest inaczej myśląca bo ciągle bodzie wiaderko z karmą, żeby jej otworzyć. Karma kilka dni temu się skończyła bo do sklepu nie dowieźli i Emilka codziennie bodzie to wiaderko. I nawet kiedy otworzę wiaderko, pokażę jej , że jest puste, zamknę to ona od nowa je bodzie, chyba myśli, że się samo napełnia. Zapraszam ponownie :wit
Bogusiu Jeszcze nie owijałem niczego, jak zapowiedzą -10 to zacznę. Na razie obłożony astrami jest tylko figowiec i 3 paulownie Oxytree. Wczoraj o północy miałem -6,5*C. Na dworze zima ale w domu jeszcze nie

Obrazek

Obrazek

Z prognoz nie wynika, żeby miało być zimniej niż -10 do połowy lutego więc później tym bardziej nie, i takiej wersji się trzymajmy :D

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Michał piękną masz zimę ;:333 a lilia cudna ;:215 wyhodowana w doniczce czy kupiona ?? ;:306
Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale nie wiem co Ci robi takie kopce, ale przypuszczam że nie krety ;:185 U mnie ten nornik na wierzchu przekonał, że to mogę być one. Rozmawiałam dzisiaj z Ewą, która na trawniku ma 100 kopców i idąc mówi że się miejscami zapada ;:oj to my chyba jeszcze tak źle nie mamy? Ja dzisiaj na bielutkim śniegu zobaczyłam czarny kopiec, świeżutki i zmarznięty ;:oj
Kapustki wcześniej już zauważyłam, że ładne kolorki mają :D Śnieg u mnie sypał do 16 i po potężnej zadymie nagle przestał i do dzisiaj nic więcej nie dosypało. Za to nareszcie zamarła ziemia nawet na ścieżce, bo jeszcze wczoraj miałam ślizg po śnieżnym błocie ;:306
Rozśmieszyłeś mnie Emilką budzącą, bo mnie tak Maciek bodzie jak mam oparte ręce na kolanach a on chce wskoczyć na nie ;:306
Śliczna lilia o tej porze, czy mnie się zdaje czy już kiedyś też pędziłeś lilie w domu?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Michał a może to jakiś karczownik nie daj co, u mnie był zbój taki, załatwił mi kilka drzewek, między innymi czereśnię młodą i derenia, masz tyle drzew ładnych, szkoda by było, ja podkarmiałam go różowym ziarnem zaprawionym, robiłam gnojówkę z wrotyczu, Marysia chyba pisała o bzie czarnym, jak śnieg zejdzie to może wrotycz jeszcze znajdziesz, bo bzu to już na pewno nie, lałam w te nory całe wiadra takiej gnojówki, na razie nic nie widzę więcej, zima na całego widze u Ciebie, ale to chyba niebawem się ma zmienić :wit
jagusia111

Post »

Michał ja jednak stawiam na krety. Im zimniej tym prawdopodobnie schodzą głębiej i stąd kiedy ryją w górę robią większe kopce. U mnie w sadzie i na podwórku są często takie same. Nawet wykorzystuję z nich ziemię do obsypywania róż jak wszystko inne już zamarznie :D . O drzewka się nie martw. Nic im nie będzie. Co najwyżej jeśli kret wyryje się bezpośrednio wokół pnia dobrze jest rozgarnąć wiosną tę ziemię żeby się drzewko nie złapało powyżej podkładki.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michał, u mnie też kopców wielkich -co niemiara. Stawiam jednak na robotę ;:306 kretów. Lilie cudowne! :tan
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Michale często zaglądam do Twojego ogrodu i podziwiam drzewa, niebo i koty, ale dopiero dzisiaj zdjęłam czapkę niewidkę. U Marysi przeczytałam o wywianych krukach i tak mnie to zaciekawiło, że czym prędzej przydreptałam. U nas też od kilku dni wieje mocny, zimny wiatr, który wywiał cały śnieg, bo kruków jakoś nie było. U Ciebie, jak sam zauważyłeś, zima pełną gębą.
Kopce robią karczowniki lub krety. Kopce karczowników są płaskie, a krety usypują kopczyki bardziej "czubate". Ja na szczęście nie mam z nimi problemów, bo kreta na całym ROD nie uświadczysz, a inne gryzonie załatwiają moje koty działkowe. Muszę jeszcze pochwalić koty, świetne zdjęcia im robisz. Są rzeczywiście bardzo inteligentne i nawet oglądają tv, a moja Dasza też bodzie, jak chce wskoczyć na kolana.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”