Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie? Cz.2

Post »

mamaAmelka mam Calibrachoe pełnokwiatowe w kolorze amarantowym, posadzone pelargoniami rabatowymi na razie w b. dobrej kondycji, kwitnie i rozrasta się pomimo tego, że kilka razy dość solidnie zmokły przy południowej ścianie.Ta ma inne liście niż wspomniana wcześniej fioletowa, bardziej sztywne i błyszczące.Zginęła mi fioletowa o listkach bardziej meszkowatych, miękkich, delikatniejszych.Ta fioletowa była pod szklanym daszkiem, zbyt ostrego słońca, ani deszczu tam nie ma, a pomimo tego wydaje mi się, że bardziej wrażliwa.
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p
Od: 26 mar 2017, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja stała w dość wietrznym miejscu. Przestawiłam ją w bardziej zaciszne i dam jej kilka dni.
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to jeszcze co w donicach u mnie w tym roku -

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mamaAmelka
200p
200p
Od: 26 mar 2017, o 09:46

Post »

Również mam rozplenicę, ale słoniową Vertigo. Będę próbowała przezimować ją w nieogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym.

Obrazek

Obrazek

Mini skalniak :wink:
Obrazek

Fuksje ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z dużej sadzonki hutujni sercolistnej (tułacz pstry) przeznaczonej na ogród oddzieliłam kawałek kłącza i zobaczę jak będzie rósł w pojemniku
Obrazek
gazela
100p
100p
Od: 29 maja 2008, o 12:27

Post »

Selli7 u mnie na brak nowych kwiatów na pelargoniach stosowałam nawóz na zawiązywanie pąków o składzie NPK 10/30/20 kupiony w popularnym sklepie z fuksjami . Rośliny dość szybko wypuszczały nowe pączki i skracał si czas kiedy wyglądały troszkę gorzej. Sprawdzone na fuksjach, pelargoniach i hortensjach rosnących w donicach. :wit
Pozdrawiam, Małgorzata
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Niezbyt mam możliwość podkarmiać pelargonie, bo ziemia w skrzynce wolno przesycha( tak jakby korzenie nie pobierały wody), choć jest to stanowisko centralnie południowe, na parapecie.Nie wiem dlaczego, ale tylko w czasie umiarkowanych temperatur wiosennych/wczesnoletnich pelargonie dobrze tam rosną i kwitną, ziemia jak należy przesycha, co świadczy o zdrowiu korzeni i pobieraniu wody i składników pokarmowych.Gdy nastają upały korzenie jakby 'gotują się' w wilgotnej ziemi i nagrzanej skrzynce, zresztą dotyczy to również innych roślin na bardzo słonecznych stanowiskach.Odżywają dopiero (jak przeżyją upały) w drugiej połowie września i w październiku.Posadziłam je w ziemi do pelargonii z nawilżaczem Kronen.Nie wiem co to za wynalazek ten nawilżacz, ale chyba lepsza jest jakaś najzwyklejsza z dodatkiem piasku.Kiedyś tak sadziłam i pelargonie lepiej mi rosły, ale nie wiem czy to też nie jest kwestia odmian.
Generalnie na tym stanowisku nic dobrze mi nie rośnie i kwitnie. Gdy nastaje pełnia lata robi się 'bida z nędzą' :roll: .Dobrze czuje się tylko szary plektrantus za którym nie przepadam.

Już myślę o nasadzeniach jesiennych, z których część zostaje na zimę.Corocznym 'żelaznym', ulubionym moim zestawem jest wrzos, calocephalus i gaulteria z czerwonymi koralami.Gdy zmarzną zdobię krzaczek sztucznymi :wink:
Manek
50p
50p
Od: 22 gru 2014, o 10:17

Post »

U mnie podobnie jest z surfiniami, dokąd nie nadeszły upały było ok pięknie kwitły, gdy przyszły upały dzień w dzień od południowej strony po 40 stopni nie pomagało nawet 2 razy dzienne podlewanie, teraz troszkę ożyły, dziś je wyczyścił em i zastanawiam się czy ich nie podlewać rano i wieczorem nawozem, do tej pory robiłem to tylko na wieczór a rano sama woda, tylko obawiam się żeby ich nie popalić przypadkiem, bo dość słabo kwitną ,
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

I tu potwierdza się spostrzeżenie moje (balkon zachodni i ocieniony drzewem wczesnym popołudniem) i mojej mamy (balkon wschodnio-południowy), że wbrew wszelkim opisom surfinia woli półcień. U mnie są nadal piękne i zdrowo rosną.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Cudowne surfinie.
Agnesko, a te różowe nasturcje kwitną dość obficie czy tak sobie? Kiedyś miałam łososiową i słabo rosła, a kwiatów tyle co ją lekarstwo.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Rosea, na słonecznym stanowisku kwitną obficie.
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

W donicy rośnie bez problemu, tylko musi mieć ciągle mokro.
Tułacz w donicy?? Nie wpadłam na taki pomysł, a szkoda. Iwona jak długo Twój rośnie? Zimujesz go w piwnicy, czy jak?
gazela
100p
100p
Od: 29 maja 2008, o 12:27

Post »

A ja obsadziłam taką półkę - wózek. Pelargonie wyhodowałam sama z rozsady (trochę już niestety zmęczone upałami). Na dole pokrzywka, komarzyca i 2 surfinie million bells :)
Obrazek
Pozdrawiam, Małgorzata
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam taki zestaw :D

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Jesienna odsłona

Obrazek
Ewa
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Taka przydatny sposób na sadzenie kilku sadzonek w dużej donicy czy skrzynce z wykorzystaniem doniczek po sadzonkach https://www.youtube.com/watch?v=gSbh03sSphU
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”