Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Ja używam do wysiewu ziemię firmy Kronen
http://www.kronen.com.pl/kronen_do_wysiewu
http://www.kronen.com.pl/kronen_do_wysiewu
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
Od kilku lat kupuję ziemię z Hollasu i nie ma problemów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hollas ma w linii Aura specjalistyczne podłoże do wysiewu psiankowatych.Ktoś stosował?
Ja mam podłoże do wysiewu Verve, producent Hollas, potem przesadzę do ziemi z Biedronki. Oba rodzaje mam z ubiegłego roku.
Ja od kilku lat do wysiewu i pikowania używam podłoża firmy KiK Krajewscy. Bardzo mi to podłoże odpowiada, i w dodatku jest w moim stacjonarnym ogrodniczym. Biedronkowego tez używam, ale do późniejszych przesadzeń.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Przez wiele lat miałem Janusz podłoże z Pasłęka.Stosowałem go zarówno do siewu pomidora jak i pikowania.Solidne podłoże,nigdy mnie nie zawiodło.Od kilku lat zmieniłem na TS1 z Klassmana z tego względu że opakowania 200 litrowe są dla mnie wygodniejsze i taniej wychodzi a samo podłoże jest bardzo dobre zarówno do wysiewu i pikowania pomidorów,papryki i cebuli jak i dobrze sprawują się w nim siewki kwiatów.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
W tym roku kupiłam 3 worki podłoże firmy Kronen podobnie jak Mirek, ciekawe co mi wyjdzie.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jam mam klassmana
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 18:36
Dzisiaj pikowałam paprykę w podłoże Grow Sure- Westland - pomidory, warzywa i zioła. Zawiera NPK - nie podane ilości. Zalecają nawożenie po 5-6 tygodniach. pH w H2O 5,5-6,0 Zasolenie nie więcej niż 2,0g NaCl/L. Torf frakcja drobna i średnia. Poradźcie proszę czy taka ziemia nadaje się do pikowania pomidorów. Czy lepiej szukać innej. Dziękuję za poradę.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
A na co tobie chemik ?Ludzie nie przesadzajcie, bo to paranoją trąci.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To już bardziej informatyk niż chemik, żeby wpisał w szukajkę odpowiednią frazę i nacisnął "ENTER"
Jezeli zasolenie jest ok 2,0, to może oznaczać, że ma trochę za dużo nawozów .
http://www.oschr.pl/index.php/aktualnoc ... czych.htmlOptymalne stężenie soli w glebach szklarniowych, ziemiach i podłożach organicznych w uprawie warzyw pod szkłem wynosi od 1 do 3 g NaCl na 1 dm3. Dolna wartość stężenia dotyczy ziem i podłoży przeznaczonych do uprawy z siewu nasion i do produkcji rozsady oraz uprawy na miejscu stałym gatunków roślin wrażliwych na zasolenie. Zasolenie wynoszące około 3 g NaCl w 1 dm3 jest wartością bardzo wysoką, ale nie wskazuje jeszcze na nadmiar soli dla takich gatunków roślin warzywnych, jak ogórek czy pomidor, będących w pełni rozwoju i plonowania i uprawianych na podłożach organicznych. Także na glebach bogatych w substancje organiczną (próchnicę) ujemny wpływ na rośliny wzrastających stężeń soli nie jest tak gwałtowny i wyraźny. Na ogół po przekroczeniu zasolenia o 1g ponad górną wartość zakresu optymalnego dla roślin należy się liczyć z wystąpieniem zahamowania we wzroście roślin warzywnych, a nawet ich uszkodzeń.
Jezeli zasolenie jest ok 2,0, to może oznaczać, że ma trochę za dużo nawozów .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jak mnie pamięć nie myli to pisał, ze by ziemi bez dokładnie podanej ilości nawozów nie kupować.
Na szybko można znaleźć zawsze aktualne rady tego, którego już nie ma:
Ups. Janusz był szybszy.
Na szybko można znaleźć zawsze aktualne rady tego, którego już nie ma:
Zawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 mg, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
Wychodzi na to, ze masz za duże zasolenie.Daję to pod rozwagę wszystkim na starcie nowego sezonu. Proszę przyjąć taką zasadę, że kupujemy podłoża o zawartości nawozów około 0,6 kg/ m3. Doskonałe ono będzie dla młodych siewek . Po przepikowaniu do tego samego podłoża zasilamy rozsadę podlewając saletrą potasową w ilości 0,2-0,3 g/ litr.
Ups. Janusz był szybszy.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Rylmaka, "szkiełko i oko, żeby poznać prawdę", będziesz miała własne, po stwierdzeniu, jak rosną Twoje przepikowane papryczki. Na zdrowy rozsądek, jeśli dobrze rosną papryki to dobrze będą rosły również pomidory. Obserwuj swoje popikowane papryczki i sama zobaczysz, przekonasz się co jest warte to podłoże Grow Sure-Westland. (nie znam go).I nie ma się co tu irytować i posądzać Reniak o uszczypliwość, bo żaden chemik Ci tu nie pomoże, skoro w pierwotnym podłożu producent nie podał składu nawozów. I żaden chemik Ci nie zagwarantuje, że nowe podłoże, które kupisz, będzie miało akurat taki skład, jaki jest napisany na opakowaniu. Gdybyś dokładnie przeczytała wątek, to przekonasz się, że nawet podłoża od renomowanych producentów potrafią płatać niespodzianki. Mnie akurat to nie spotkało. Zawsze kupuję ziemię w firmowym sklepie PNOS (nie sprzedają ziemi bez podanego składu nawozów) biorę ziemię Kronen, Hollas, tj. biorę worek ziemi do wysiewów pomidorów i papryk, worek do wysiewu ogórków i parę worków do pikowania warzyw. Z taniej ziemi biedronkowej wyleczyłam się raz na zawsze, w jednym roku była przenawożona, w drugim roku za słaba. Powtórzę za whitedame: nie kupować ziemi bez podanej ilości nawozów.