Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne cz.2
Amanita, ja siałam jaltomato, doczekałam się owoców i na surowo były przepaskudne Ale czytałam dużo o przetworach z nich, w przyszłym roku mam zamiar poświęcić im więcej miejsca by nadać im mocy przerobowej.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Mam trochę dojrzałych owocków, ale trzymam je do dekoracji talerzy na jakieś szczególne obiadki Do przetworów - zależy od preferencji- ale osobiście posadziłabym coś innego. (Ilość miejsca u mnie ograniczona )
Pozdrawiam
Mam kosz miechunek chyba peruwiańskich w mieszkach, niedojrzałych, jakoś nie chcą dojrzewać, za późno posadzone do gruntu. Nasiona pobrane ze sklepowych owoców . Te co dojrzały to pyszne. W przyszłym sezonie sadzę najwcześniej jak się da. W Carefurze już się pojawiły owoce w sprzedaży to mogę pobrać nasiona na przyszły sezon .
Natomiast miechunka pomidorowa nie zrobiła furory mimo, ze się starała, była dorodna i w straszliwej ilości ale smak nie powalał a nie umiem robić z niej przetworów (trochę dorzucałam do leczo).
Natomiast miechunka pomidorowa nie zrobiła furory mimo, ze się starała, była dorodna i w straszliwej ilości ale smak nie powalał a nie umiem robić z niej przetworów (trochę dorzucałam do leczo).
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś
może mi powiedzieć czy to jest miechunka pomidorowa,na pewno nie fioletowa,czy ona jest dojrzała czy nie, mam pierwszy raz i nie mam pojęcia co się z tym robi ,resztę zostawiłam na ostatnim krzaczku
był dość wysoki krzaczek tylko się pokładał.
dziękuję
może mi powiedzieć czy to jest miechunka pomidorowa,na pewno nie fioletowa,czy ona jest dojrzała czy nie, mam pierwszy raz i nie mam pojęcia co się z tym robi ,resztę zostawiłam na ostatnim krzaczku
był dość wysoki krzaczek tylko się pokładał.
dziękuję
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
Wygląda jak pomidorowa. Zielona niedojrzała. Żółta dojrzała.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dostałem nasiona miechunek. Jedna to fioletowa Tomatillo purple, a druga Tomatillo toma verde.
Rozumiem, że pierwsza to fioletowa, a druga to ta odmiana wysoka pomidorowa. Którąś warto wysiać?
Rozumiem, że pierwsza to fioletowa, a druga to ta odmiana wysoka pomidorowa. Którąś warto wysiać?
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Pierwszy raz będę siała rodzynka brazylijskiego.Kiedy wysiać żeby zdążył dojrzeć?
Wszystko zależy od odmiany, im wyższa, tym późniejsza i trzeba siać wcześniej. Poczytaj w wątku.
Ja mam niziutką i chyba poczekam na samosiejki, bo one szybko rosną i owocują.
Ja mam niziutką i chyba poczekam na samosiejki, bo one szybko rosną i owocują.
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po przeczytaniu całego wątku zdecydowałam się na niskiego rodzynka, wysiewam 15 lutego. Jeszcze tylko się zastanawiam czy będą w donicach czy w gruncie pod płotem. Będę śledzić Wasze uprawy.
Papi
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
W gruncie pod płotem, w donicach nie polecam. Na kolejny rok będzie pełno samosiewek.
Pozdrawiam
Z moich obserwacji miechunka potrzebuje dużo światła i wody.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku po raz pierwszy uprawiałam rodzynka brazylijskiego z nasion Vilmorinu. Okazał się być ogromnym krzakiem z bardzo dużą ilością owoców, z których wiele nie zdążyło, niestety, dojrzeć przed zimą. Smak dojrzałych owoców mi odpowiadał (aczkolwiek nie zachwycił mojego M.).
Z tego wątku dowiedziałam się o niskiej (i zarazem wcześniejszej) odmianie, którą podobno oferuje Legutko. Zamówiłam więc nowe nasiona rodzynka i wypróbuję je w tym sezonie. Zobaczymy, co z nich wyrośnie
pozdrawiam, Kluska
Z tego wątku dowiedziałam się o niskiej (i zarazem wcześniejszej) odmianie, którą podobno oferuje Legutko. Zamówiłam więc nowe nasiona rodzynka i wypróbuję je w tym sezonie. Zobaczymy, co z nich wyrośnie
pozdrawiam, Kluska