Czym nawozić pomidory-cz.3
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.3
Był program w TV gdzie facet wsypał garść oborniku do dołka, wymieszała z ziemią i przysypał 10 cm warstwą ziemi a potem wsadził pomidora. Jakby to było niebezpieczne to raczej by tego nie pokazywali.
Pozdrawiam Krzysiek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem zwolennikiem zmieszania obornika z ziemią, w czasie rozrostu korzeni, trafią na obornik. Bo koncentracja obornika w jednym miejscu nie pozwala go zużyć w jednym sezonie, bo korzenie trafiając na tak duże stężenie częściowo ulegają poparzeniu.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
Ta garść obornika nie będzie skumulowana w jednym punkcie tylko wymieszana z ziemią na całej powierzchni dołka. Dołki kopie raczej duże. Potem chcę to zasypać
minimum 10 cm ziemi. Chyba tak będzie dobrze. Duże jest prawdopodobieństwo, że popali korzenie?
minimum 10 cm ziemi. Chyba tak będzie dobrze. Duże jest prawdopodobieństwo, że popali korzenie?
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Ja również planuję zmieszać obornik z ziemią. Zostało mi jeszcze trochę końskiego obornika z zeszłego roku, więc pewno do tej pory zdążył już przefermentować.
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
Od lat stosuję nawóz granulowany naturalny , którego skład to :krew suszona ,kości zwierzęce , szczątki ryb . Mieszaninkę taką wsypuję do dołka lekko przemieszam z ziemią i wysadzam pomidorki . Pięknie rosną i są smaczne. Bardzo popularna metoda tu w USA . Oczywiście gdy oprawiam ryby , ich resztki lądują w warzywniku, wkopane nieco głębiej i wszystko rośnie jak należy.
Witam Wszystkich,
jestem tu nowa choć na forum zaglądam od roku.
Chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem przy sadzeniu pomidorów.
Kopie dołek, wsypuję garść obornika granulowanego, zasypuje warstwą ziemi, wlewam wodę i wkładam sadzonkę pomidora.
Stosuje ten sposób od 3 lat pod folia jak i w gruncie. Nic się nie dzieje złego pomidory ładnie rosną i owocują.
Pozdrawiam
jestem tu nowa choć na forum zaglądam od roku.
Chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem przy sadzeniu pomidorów.
Kopie dołek, wsypuję garść obornika granulowanego, zasypuje warstwą ziemi, wlewam wodę i wkładam sadzonkę pomidora.
Stosuje ten sposób od 3 lat pod folia jak i w gruncie. Nic się nie dzieje złego pomidory ładnie rosną i owocują.
Pozdrawiam
-
- 500p
A jaki obornik używasz bydlęcy, koński czy jeszcze coś innego? Duża ta warstwa ziemi?
Pozdrawiam Krzysiek
Wrzucam większą garść obornika bydlęcego a ziemi to około szufelki takiej małej.Podsypuje tez zawsze świeżej ziemi ogrodniczej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tu jeszcze jeden "artykuł" dla zwolenników stosowania skórek z bananów jako nawożenia naturalnego ( gdyby u nas rosły banany to pewni e warto było by jest stosować )
https://video.wp.pl/i,ciemna-strona-ban ... aid=11d128
https://video.wp.pl/i,ciemna-strona-ban ... aid=11d128
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Rośnie u nas roślina, która z powodzeniem zastąpi banany w gnojówce. Działanie ma podobne ale dużo mocniejsze.
Nie ciągnie też za sobą całego bagażu nabłyszczaczy i konserwantów, których działanie na organizm człowieka nie jest korzystne.
Polecam wszystkim ekozakręconym.
http://ekologiawogrodzie.pl/dobroczynne ... -lekarski/
Nie ciągnie też za sobą całego bagażu nabłyszczaczy i konserwantów, których działanie na organizm człowieka nie jest korzystne.
Polecam wszystkim ekozakręconym.
http://ekologiawogrodzie.pl/dobroczynne ... -lekarski/
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Nawożenie
Witam. Doradźcie jak najlepiej zakwasić glebę i przy okazji wzbogacić ją o NPK, przed sadzeniem pomidorów w gruncie. Żeby później jak najmniej latać z wodą z kwaskiem. Oczywiście pewnie najlepiej byłoby to zrobić na jesieni no ale mamy już wiosnę.
W zeszłym roku widoczne były pewne niedobory głownie fosforu i potasu mimo nawożenia, myślę że to z powodu zbyt wysokiego pH, 7 lub nawet nieco ponad 7. Kwaśny torf chyba odpada, musiałbym zbyt dużo go zakupić. Raczej myślałem o nawozach z siarką, np. superfosfat prosty granulowany, do tego saletra amonowa, a co mógłbym dać z potasowych lub zamiast tego jakiś wieloskładnikowy ?
W zeszłym roku widoczne były pewne niedobory głownie fosforu i potasu mimo nawożenia, myślę że to z powodu zbyt wysokiego pH, 7 lub nawet nieco ponad 7. Kwaśny torf chyba odpada, musiałbym zbyt dużo go zakupić. Raczej myślałem o nawozach z siarką, np. superfosfat prosty granulowany, do tego saletra amonowa, a co mógłbym dać z potasowych lub zamiast tego jakiś wieloskładnikowy ?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Siarka to Ci zadziała, ale na następny sezon o tej porze. Masz powyżej 7 pH czy Ci się tylko wydaje.
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
I skąd wiadomo o niedoborach fosforu i potasu. Była analiza?