Zabezpieczanie róż na zimę
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zabezpieczanie róż na zimę
Cześć. Mam takie pytanie - czy jeśli jakaś róża mi zmarzła to widać to już teraz , że będzie czarna czy to wyjdzie z czasem ?? Przepraszam za być może banalne pytanie ale to moja pierwsza "zima" z królewnami .
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwykle piszą że nasze róże wytrzymują do -26.Więc nie ma co panikować,bo jeszcze tyle nie było.U mnie też było w nocy -20 i nie widzę jakichkolwiek strat.Od jutra ma mróz odpuszczać,więc idzie ku dobremu.
Ewa jeśli nawet zmarzła ,bo może masz jakieś florystyczne które muszą mieć strefę 7 to trzeba czekać do wiosny i jeszcze dłużej, nawet do połowy lata.Nieraz róża sobie poradzi i odbije z miejsca szczepienia po kilku miesiącach.Więc spokojnie.
Ewa jeśli nawet zmarzła ,bo może masz jakieś florystyczne które muszą mieć strefę 7 to trzeba czekać do wiosny i jeszcze dłużej, nawet do połowy lata.Nieraz róża sobie poradzi i odbije z miejsca szczepienia po kilku miesiącach.Więc spokojnie.
- ewelkacha88
Hej. Dziękuję pięknie za odpowiedź. Może faktycznie za bardzo panikuję ale z pewnością wiesz jak to jest na samym początku. Człowiek martwi się, chucha i dmucha bo żal stracić swoje pierwsze róże. Podejrzewam, że za kilka lat to się zmieni. Mam nadzieję, że wszystkie przeżyją i będzie czym chwalić się w nadchodzącym sezonie. Pozdrawiam
Może nie związane bezpośrednio, ale mam pytanie. Jak to jest z tym ADR, ile stopni na minus muszą wytrzymać róże, żeby otrzymać ten znak ?.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
U mnie róże wymarzły,gdy siarczyste mrozy[poniżej -20] utrzymywały się 2-3 tygodnie.
Jednej zimy straciłam prawie wszystkie róże-choć były zakopczykowane.
Jednej zimy straciłam prawie wszystkie róże-choć były zakopczykowane.
- Georginia
Pewnie mówisz o zimie 2011/2012.Wtedy była trochę inna sytuacje ,mrozy przyszły już wtedy gdy ruszyła wegetacja.Zmarzły mi wtedy krzewy ,wszystkie cebulowe,część bylin i ponad setka róż.Dobrze że teraz przyszły mrozy, to wstrzymało wegetację.Oby jak najdłużej była taka pogoda.Teraz już dzień się wydłuża,gdy dojdzie jeszcze wyższa temp. to wszystko ruszy na bank.
- ewelkacha88
Hej. Teraz ma znowu przyjść temperatura na plusie. Czy mimo to zostawić osłony z igliwia i włókniny czy mam to pościągać i w razie większych mrozów znów zakładać? Ja nie wiem bo to dla mnie i moich róż pierwsza zima. Podpowiecie ??
- Georginia
Ewelina,nic nie zdejmuj i nie odkrywaj.Tak ma być aż do wiosny.
- Ewa7
- 200p
- Od: 27 paź 2013, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie większość miała czerwowne noski a na niektórych były nawet malutkie listeczki, wiec nie jestem pewna czy tak mocno spały.Georginia pisze:Pewnie mówisz o zimie 2011/2012.Wtedy była trochę inna sytuacje ,mrozy przyszły już wtedy gdy ruszyła wegetacja.Zmarzły mi wtedy krzewy ,wszystkie cebulowe,część bylin i ponad setka róż.Dobrze że teraz przyszły mrozy, to wstrzymało wegetację.Oby jak najdłużej była taka pogoda.Teraz już dzień się wydłuża,gdy dojdzie jeszcze wyższa temp. to wszystko ruszy na bank.
- ewelkacha88
U mnie też większość miała noski a niektóre listki. Dziękuję. W takim razie okrycia nie będę ściągała do wiosny i mam nadzieję, że wszystkie przetrwają. Pozdrawiam
- Georginia
W ubiegłym roku była identyczna sytuacja ,z tym że właśnie wszystkie te pączki zmarzły ,przynajmniej u mnie.Ale wypuściły wiosną nowe i to nawet po 3 szt z jednego.Potem nadgoniły i zakwitły w normalnym terminie.Więc spokojnie,róże przy takiej zimie dadzą sobie radę.
-
- 50p
- Od: 21 mar 2014, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak naprawdę mrozy, jeśli tylko nie spadają poniżej 25 st. i nie utrzymują się zbyt długo, nie są groźne. Po upiornej zimie 2012r., kiedy przez tydzień było poniżej 30 stopni wymarzło wszystko powyżej linii śniegu, oczywiście oprócz kanadyjek, historycznych i rugos.
Najgorsze są przymrozki 3-5 stopniowe w kwietniu i maju, kiedy wszystko hula, soki krążą, listki się puszczają. Teraz róże śpią i my też odpoczywajmy
Najgorsze są przymrozki 3-5 stopniowe w kwietniu i maju, kiedy wszystko hula, soki krążą, listki się puszczają. Teraz róże śpią i my też odpoczywajmy
Pozdrawiam różanie Primavera
- Georginia
Całkowicie się z tym zgadzam,tylko tak wyszło że u mnie nie było w tym czasie w ogóle śniegu.Dlatego miałam taką masakrę.