Kawon ( arbuz ) - część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Wiciu
200p
200p
Od: 29 mar 2016, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 6

Post »

Nie mam fotki, ale arbuz miał 5 kg. A co do wody z cukrem, to tak, podlewam raz na miesiąc od momentu, gdy rośliny trafia do gruntu. W ten sposób arbuz robi się bardzo słodki, zabiera więcej wody i szybciej rośnie. ;)
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Dostałam kilka dni temu siewki arbuzów. Przepikowałam je pojedynczo. Czy mają szanse zaowocować w gruncie (początkowo pod włókniną)? Można je prowadzić w górę, przy podporze? Wiem, że owoce bywają ciężkie, więc dostałyby siatki podtrzymujące, ale jednego chciałabym spróbować uprawiać w tunelu foliowym.
https://lh4.googleusercontent.com/-C2ws ... 095124.jpg
Zapewne już wielokrotnie były pisane odpowiedzi na moje pytania, ale mam nadzieję, że rozumiecie wiosenny nawał prac i ciągły niedoczas.
Licząc na wyrozumiałość, proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Wiciu
200p
200p

Post »

Czy w gruncie, czy pod folią, jasne, że owoce będziesz mieć, z tego, co widzę, sadzonki są już duże, więc owoce się pojawią. Zastosuj czarną agrowłókninę, która przepuszcza wodę, powietrze i światło. Co do wiszących arbuzów, sąsiad ma takim właśnie sposobem, tylko muszą być solidnie zrobione. Lecz moim zdaniem, jak dasz czarna agrowłókninę, to nie muszą wisieć, ważne by owoce nie dotykały bezpośrednio ziemi.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja w tym roku będę mieć dynie na podporze, jak się uda to spróbuję z kawonami (szczególnie, że tam więcej słońca będą mieć), czym je podwieszać, można w podkolanówkach (chociaż nie wiem, czy to nie bardziej dla melonów, które nie rosną tak duże), można robić im hamaczki z kawałków materiału, niektórzy w siatkach po owocach, ale wydaje mi się że jakby się udało i rosłyby duże, to nierozciągliwe rzeczy mogłyby uszkodzić owoc, także lepiej je podwieszać z możliwością luzowania.
http://www.spadespatula.com/wp-content/ ... -41-pm.png https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/23 ... eb6cdb.jpg
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Wiciu
200p
200p

Post »

Ginka, druga strona jest najlepsza, widząc tam dobry pomysł, za pierwszym materiał może nie wytrzymać i się rozerwać, co spowoduje urwanie arbuza;) . Arbuzy są bardzo ciężkie.
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje dopiero zaczynają kiełkować :(
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Moje jeszcze nie zaczęły. :evil:
Wiciu
200p
200p

Post »

seba1999 pisze:Moje jeszcze nie zaczęły. :evil:
A kiedy zasiałeś?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mi się spodobał ten pomysł, widziałam film o tym, jak facet zakładał te bambusy, u nas z braku laku można przepleść proste gałęzie, np. topolowe, to takie idealne rozwiązanie dla prowadzenia na pergolach sklepowych dla róż, które można czasem marketach zakupić (osobiście mam 2 szt.).

Moje też siedzą w ziemi i się grzeją, wczoraj zasiałam namoczone, więc powinny się pospieszyć.
Wiciu
200p
200p

Post »

Wystarczy ładne solidne drzewo, ładnie zrobione i masz efekt bambusów;). Moje są od 12 i cisza;(. Ginka, ładny pomysł dałaś, tylko boję się, że konstrukcja może nie wytrzymać przy dużej ilości arbuzów.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Siałem chyba we wtorek :roll:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, taka konstrukcja to bardziej na lekkie rzeczy, ale podam inny pomysł, jeśli chcecie prowadzić je w górę, mianowicie tak samo z grubych wysokich drzewek zbudować szkielet o wyglądzie typowego namiotu, na to siatka o większych oczkach, a potem te patyki, gdy owoce się pokażą, solidne, ekologiczne, no i prawie darmowe :wink: .

O znalazłam ten filmik z tymi bambusami, akurat ten pan wykorzystał panele ogrodzeniowe jako stelaż:
https://www.youtube.com/watch?v=l002A9Uoqp8
Wiciu
200p
200p

Post »

No właśnie dlatego nie chcę ryzykować, chyba że będę mieć chęci zrobić to z drzewa, ale szkoda, jak mam agrowłókninę, więc szkoda robić podwieszanych i ryzykować zerwanie;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”