Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
A ma ktoś z Was Agawam i mógłby coś napisać. Kupiłem w tym roku 2 sadzonki gdyż ma mieć jedne z najsmaczniejszych owoców.
Nie wiem czy Agawam zalicza się do bezkolcowych gdyż podobno jest lekko kolczasta.
Nie wiem czy Agawam zalicza się do bezkolcowych gdyż podobno jest lekko kolczasta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spokojnie, mam odmianę Gazda, którą też zalicza się do bezkolcowych a ma trochę tych kolców na łodygach... .
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam Agawam,
Lekko kolczasta, owoce dość małe ale jak u mnie najwcześniejsza i najsmaczniejsza. U mniej najmniej podmarza. Za rok, jak trochę się Adrienne rozrośnie to będę mógł je lepiej porównać która słodsza i smaczniejsza.
Lekko kolczasta, owoce dość małe ale jak u mnie najwcześniejsza i najsmaczniejsza. U mniej najmniej podmarza. Za rok, jak trochę się Adrienne rozrośnie to będę mógł je lepiej porównać która słodsza i smaczniejsza.
Pozdrawiam,
J
J
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja po doświadczeniach z jeżynami z allegro (podkarpackie sady, niestety) będę ściągał niestety odmianę Cacanska Bestrna bezpośrednio z Serbii. Odmiana pochodzi właśnie z tego kraju, dlatego mam nadzieje, ze dostane to co zamówiłem
Porażka z tymi odmianami w Polsce. Co za problem z dokładnym oznaczeniem odmian?
Pozdrawiam serdecznie
Porażka z tymi odmianami w Polsce. Co za problem z dokładnym oznaczeniem odmian?
Pozdrawiam serdecznie
witam,
zbliża się nowy sezon i nie chce znowu mieć straconego. moze ktoś wie dlaczego jeżyna zamiast długich grubych pędów wypuszcza mnóstwo cieniutkich. Jest ich ze 40 na krzaczku po 50 cm długości i 2mm grubosci. W zeszlym roku nawozimy je wiosną saletrą amonową a potem Yara Mila Complex. Mam jeszcze wyłożone agrowłókniną . Czy to za dużo czy za mało jakiegoś składnika? Z góry jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.
zbliża się nowy sezon i nie chce znowu mieć straconego. moze ktoś wie dlaczego jeżyna zamiast długich grubych pędów wypuszcza mnóstwo cieniutkich. Jest ich ze 40 na krzaczku po 50 cm długości i 2mm grubosci. W zeszlym roku nawozimy je wiosną saletrą amonową a potem Yara Mila Complex. Mam jeszcze wyłożone agrowłókniną . Czy to za dużo czy za mało jakiegoś składnika? Z góry jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.
Wygląda, że to jest to. A czy takie owoce można jeść? Wydaje mi się, że maliny już jakiś czas tak mają i cala rodzina je jadła. Myślałem , że to za mało azotu.
Ale wycinasz nadmiar na bieżąco czy zostawisz te 40 sztuk ?
Tak wycinamy. Zostawiam ze 3 -4 sztuki. Tak się zrobiło po trzech sezonach.
Moje jeżyny budzą się do życia
Mam: Navaho, Triple Crown,Thornfree, Black Satin, Polar, Black Butte, Thornless Evergreen i 2x NN + Malinojeżynę Tayberry.
Z racji, że to będzie ich drugi sezon wszystko okryłem na zimę agrowłókniną.
Myślicie, że już pora je odpakować? Pogodynka zapowiada nocą jeszcze -2 stopnie.
Mam: Navaho, Triple Crown,Thornfree, Black Satin, Polar, Black Butte, Thornless Evergreen i 2x NN + Malinojeżynę Tayberry.
Z racji, że to będzie ich drugi sezon wszystko okryłem na zimę agrowłókniną.
Myślicie, że już pora je odpakować? Pogodynka zapowiada nocą jeszcze -2 stopnie.
Moje kolejny rok były bez żadnego okrycia.
Zimą było do -18 - i wszystkie jak na razie się budzą i wyglądają bardzo dobrze (wczoraj wycinałem pędy, które owocowały w poprzednim sezonie, bo jesienią nie miałem czasu i liczyłem się z koniecznością wycinania przemarzniętych części a tu nic).
Pierwszej zimy tylko część pędów zmarzła (tak powyżej metra) - co skończyło się tym, że miałem owoce nisko. Wtedy jednak były dużo niższe temperatury (u mnie -24) oraz to były jednoroczne sadzonki.
Zimą było do -18 - i wszystkie jak na razie się budzą i wyglądają bardzo dobrze (wczoraj wycinałem pędy, które owocowały w poprzednim sezonie, bo jesienią nie miałem czasu i liczyłem się z koniecznością wycinania przemarzniętych części a tu nic).
Pierwszej zimy tylko część pędów zmarzła (tak powyżej metra) - co skończyło się tym, że miałem owoce nisko. Wtedy jednak były dużo niższe temperatury (u mnie -24) oraz to były jednoroczne sadzonki.
Która odmiana jeżyn najmocniej rośnie? Która ma dużo długich pędów? Chciałbym wykorzystać jeżynę jako osłonę. Pędy poprzypinać do pergoli żeby powstała zielona ściana.
Ale wiesz, że co roku się ścina dwuletnie pędy ? I co roku czeka cie przekładanie ?