Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016
Trudno powiedzieć... Jak możesz jeszcze poczekać z wyrzucaniem wysiewów to co Ci szkodzi, poczekaj... A nuż jeszcze wzejdą.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale mnie to strasznie denerwuje, za mało cierpliwa jestem. Pierwsze co wstaje rano, to idę roślinki pooglądać. Już bym chciała żeby je pikować, a one nie chcą nawet wyjść
Jedyne co mi super rośnie to goździki.

Jedyne co mi super rośnie to goździki.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Dorota Z nasion pelargonii chyba już nic nie będzie, pelargonia wschodzi bardzo szybko, po 3-4 dniach powinnaś mieć już pierwsze wschody. Ja siałam 8 lutego i w tej chwili pojawiają się już liście właściwe a trzymam je w niezbyt ciepłym pomieszczeniu ( aby zbyt szybko nie powyłaziły z ziemi i powyciągały się z powodu braku światła ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Agneska
Skad ja to znam... Pierwsza rzecz z rana to też oglądanie siewek. Niełatwo jest być cierpliwym ale ogrodnictwo tej cierpliwości nas uczy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Jednak cierpliwość popłaca. Miałam dzisiaj zdjąć wierzchnią warstwę ziemi i zobaczyć, czy coś tam się kluje.Bałam się tylko czy ja w ogóle znajdę nasionka, bo one takie małe były. Ja rano zachodzę i co widzę?

Tak mnie to ucieszyło, że do poniedziałku nic nie robię. A w poniedziałek prawdopodobnie zacznę malowanie, bo dzieci mam nadzieję że zostaną u babci i może coś jeszcze zdąży wyrosnąć. A jak nie, to będę miała 2 kwiatuszki

Tak mnie to ucieszyło, że do poniedziałku nic nie robię. A w poniedziałek prawdopodobnie zacznę malowanie, bo dzieci mam nadzieję że zostaną u babci i może coś jeszcze zdąży wyrosnąć. A jak nie, to będę miała 2 kwiatuszki

Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Mam takie pytanie,co z nasionek które mam trzeba sadzić do doniczek najpierw?
Wiem,że rącznik na pewno i pobawię się z daliami.
Zatrwian podobno lepiej jest wysiać wcześniej,bo przy mokrym lecie nie zdąży zakwitnąć?
Dynia ozdobna zdąży urosnąć jeśli po przymrozkach posieję do gruntu?
Reszta może iść do gruntu?:
astry,cynie,len trwały,lnica marokańska,żmijowiec,szałwia powabna?
Wiem,że rącznik na pewno i pobawię się z daliami.
Zatrwian podobno lepiej jest wysiać wcześniej,bo przy mokrym lecie nie zdąży zakwitnąć?
Dynia ozdobna zdąży urosnąć jeśli po przymrozkach posieję do gruntu?
Reszta może iść do gruntu?:
astry,cynie,len trwały,lnica marokańska,żmijowiec,szałwia powabna?
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Lnice marokańską możesz spokojnie do gruntu - zdąży zakwitnąć
Zatrwian, cynie, astry posiałabym wcześniej i przepikowała
Lnu i szałwii nigdy nie miałam to nie podpowiem
Zatrwian, cynie, astry posiałabym wcześniej i przepikowała
Lnu i szałwii nigdy nie miałam to nie podpowiem
- Agneska
Ja również sieję lnicę marokańską bezpośrednio do gruntu - a w moim przypadku do doniczek na balkonie, gdzie je przez lato uprawiam (nie pikuję).
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Zatrwiany, cynie, astry sieję w przyszłym tygodniu do skrzynek, rzadko, żeby nie trzeba było pikować.
Na dynię ozdobną jest za wcześnie, jest ciepłolubna, ja wysiewam po dwudziestym kwietnia do osobnych pojemniczków i po majowych przymrozkach przesadzam do gruntu.
Pozdrawiam Irena
Na dynię ozdobną jest za wcześnie, jest ciepłolubna, ja wysiewam po dwudziestym kwietnia do osobnych pojemniczków i po majowych przymrozkach przesadzam do gruntu.
Pozdrawiam Irena
Dziękuję za wskazówki
Jak rozumiem to od tego tylko szybciej zakwitną,czy będą też większe i silniejsze?
W zeszłym roku dużo z doniczek do gruntu wsadzałem i mało co przeżyło,dlatego wolę wsiać do gruntu,jeśli to na nic niż pora kwitnienia nie wpłynie.

Jak rozumiem to od tego tylko szybciej zakwitną,czy będą też większe i silniejsze?
W zeszłym roku dużo z doniczek do gruntu wsadzałem i mało co przeżyło,dlatego wolę wsiać do gruntu,jeśli to na nic niż pora kwitnienia nie wpłynie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2013, o 21:11
rozsada cynii, szałwi, rycynowca i innych
W zeszłym tygodniu wysiałam nasiona: cynii - red men i wytwornej, szałwii, aksamitek, tytoniu oraz rycynowca i dziwaczków. Roślinki ładnie powschodziły, stoją na parapecie okna usytuowanego od wschodniej strony. Jedynie werbena patagońska jeszcze nie powschodziła. Rośliny są wysiane do ziemi przeznaczonej do rozsad i jeszcze umieszczone w tunelach z plastikowych, przezroczystych toreb. Chciałabym dowiedzieć się kiedy mogę już roślinki wystawić z tuneli, jakie odżywki (nawozy) i w jakich proporcjach mogę zastosować. Obawiam się żeby moja rozsada za bardzo nie wybujała i żeby nie była "cherlawa".
Jak pielęgnować takie rośliny na parapecie, jaka temperatura powinna być w pomieszczeniu. Podejrzewam że w którymś momencie powinnam uszczknąć im czubki aby się rozgałęziły. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady.

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elzbieta Jeśli rośliny wykiełkowały, możesz wyciągać z tych tuneli. Jak będą miały zbyt wilgotno i ciepło (a pod przykryciem tak jest), to możesz spodziewać się zgorzeli siewek. Jeśli masz okno wschodnie to ustaw jak najbliżej szyby i na takiej wysokości, żeby rama okienna nie zasłaniała światła. Jeśli uda Ci się utrzymać 18-20* nie powinny się wyciągać.
Ja na wschodnim mam wszystkie swoje rozsady- pomidor, papryka, cynie, astry, gazanie. Wszystkie dają radę.
Jeśli chodzi o nawożenie, ja zaczynam fertygację po pierwszym pikowaniu. Stosuję Florowit do pelargonii (3ml/ litr). W zeszłym sezonie sprawdziła się ta metoda
Ja na wschodnim mam wszystkie swoje rozsady- pomidor, papryka, cynie, astry, gazanie. Wszystkie dają radę.
Jeśli chodzi o nawożenie, ja zaczynam fertygację po pierwszym pikowaniu. Stosuję Florowit do pelargonii (3ml/ litr). W zeszłym sezonie sprawdziła się ta metoda

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2013, o 21:11
Bardzo dziękuję.
W takim razie dzisiaj uwolnię roślinki z foliowych tuneli i postawię je na podwyższeniu żeby miały dużo światła. Codziennie też je przestawiam bo ewidentnie przechylają się w kierunku światła.
A kiedy należałaby uszczknąć im czubki, ile par liści powinny mieć już roślinki czy można to zrobić przed pikowaniem?

A kiedy należałaby uszczknąć im czubki, ile par liści powinny mieć już roślinki czy można to zrobić przed pikowaniem?
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Witam ma pytanie co tych kwiatów można razem sadzić.
Nasturcja pnąca,nasturcja niska.lawenda.aksamitka.maciejka.groszek pachnący
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Nasturcję pnącą i groszek możesz posadzić na pergoli albo stojaku z wikliny. U podstawy możesz wysiać niską nasturcję. Lawenda z maciejką może być, maciejkę po przekwitnięciu usuniesz. Aksamitka nie pasuje mi kolorystycznie do reszty.monika 2014 pisze:Witam ma pytanie co tych kwiatów można razem sadzić.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.