Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Mnie też podobaja się zdjęcia z arboretum. Jednak za serce bardziej łapie mnie Twoja działka. Tyle masz różnorodnych roślin, no i tyle użytkowych. Ja nadal o tym marzę u siebie, ale jakoś nie mogę czasowo tego ogarnąć wszystkiego. Zazdroszczę Ci tego czwartku...cały dzień sama na działce to marzenie. Ja zazwyczaj jestem na swojej sama, ale raczej małe szanse żeby to był cały dzień.

Moniko, zdjęcia świetnie się ogląda. A czosnki to już chyba najbardziej fotogeniczne rośliny.
Spanie na dz8ałce pewnie się udało, pogoda była wymarzona :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Dzień dobry!!! Witajcie po tym słonecznym, cudownym weekendzie, gdzie do roboty nie było zbyt wiele i był czas na odpoczynek i cieszenie się pięknem ogrodu. Tylko podlewać trzeba, a tu cały tydzień zapowiadają upały bez deszczu, a nas czeka wyjazd i działka będzie podlana tylko we wtorek, w środę i potem w sobotę i dopiero przez nas w niedzielę. Musi przeżyć, ale muszę pochować do cienia wszystkie donice z pomidorami, kwiatami, cukiniami i ogórkami...Martwię się jak to będzie i ile roślin zostanie przypalonych.

Aniu polecam magiczną siłę. To praktycznie (oprócz nawozu do iglaków, którym podsypuję tuje) jedyny nieorganiczny nawóz, jaki kupuję, ale spełnia swoją rolę. I powojniki i hortensje rosną po nich bardzo dobrze, są zdrowe i pięknie kwitną.
Koszyk witamin tak, to początek- zobacz co zebrałam wczoraj :wink:

Obrazek

Obrazek

Koper (musiałam już wyrwać, bo na dwóch czy trzech pojawiła się mszyca), estragon, mięty, melisa, szałwia, tymianek, oregano. Będzie mrożenie i suszenie. A to moje ziołowe rozmaitości. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po raz pierwszy, i to z własnego wysiewu, mam ogórecznik. Wczoraj dodałam dwa listki do mizerii. Coś wspaniałego! ;:108

Dorotko Może kiedyś doczekam choć preludium do takiego różanego raju, jaki masz Ty ;:167
Pierwsze zachwycają.. wyglądem i zapachem. ;:167

Duchesse de Mottobello

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Silberius, któremu trudno zrobić dobre zdjęcie.. :?

Obrazek

Rose de Rescht

Obrazek

Wiolu Bardzo Ci dziękuję! ;:196

Czosnki już na ostatniej prostej, jeszcze ping- pongi będą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zioła pachną obłędnie, to prawda. A róże jeszcze takie, w pączkach.. Inne dopiero je budują. Czerwiec będzie upojny.. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak na różane początki (zaledwie drugi rok uprawy kilku i pierwszy większości) jest całkiem nieźle! :)

Kasiu tu i Twoje roślinki pozują. Cudownie mi się rozrosły pysznogłówki od Ciebie.Dla Ciebie iryski w różnych ujęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izo, może się kiedyś spełni Twoje marzenie. Ja od września czasu na ogród będę miała tyle, co nic, więc teraz cieszę się nim po stokroć, co widać w ilości zdjęć... ;:131
Dla Ciebie moje ujęcia z nowej perspektywy, którą odkryłam odpoczywając na trampolinie, wyłożonej kołdrą i poduszkami. Wspaniały relaks, mówię Wam. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ufff, zdjęć milion i drugi milion czeka. Mam nadzieję, że nikt się nie pogniewa za ilość. :roll: :wink: Na pożegnanie wieczorne ujęcia z tarasu. Cudownie i delikatnie świecą jeszcze ważki solarne, ale nie sposób im zrobić zdjęcia.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Moni istny raj na ziemi ;:167
Pięknie masz na działeczce.
Zachwycona jestem ziołami. Co za wspaniałe zbiory. Pewnie cudowne masz zapachy gdy zrywasz, a potem w domu :D
Różyczki pięknie już kwitną a ostatnie zdjęcia niesamowicie klimatyczne :D
Uwielbiam wszelakie latarenki, lampiony. Wypatrzyłam też ładne poidełko ;:333
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, zioła pachną nieziemsko, a już lawenda zaczyna.. :tan

Obrazek

Za przywrotnikiem jest długokłosowa. Przywrotnik swoją drogą mnie zachwycił- świeci na rabacie dosłownie!!

Obrazek

Obrazek

Bardzo się cieszę, że osoba z tak dobrym gustem ogrodowym jak Ty uznaje moją skromna działeczkę za raj na ziemi. ;:167 Póki co z różnych życiowych względów nie mam raczej szans na większy ogród, więc staram się kochać to, co mam i sprawić, by w miarę możliwości było tu wszystkiego po trochu. W 5 roku od przejęcia ogrodu od poprzednich właścicieli, tzn gruntu, bo żadnego ogrodu tam nie było, uśmiecham się na jego widok i wiem, że już przypomina ten, który wtedy widziałam oczyma wyobraźni. Tak to jest, jak się coś kocha i nie szczędzi pracy i każda z nas to wie. ;:167
Muszę ogród przyozdobić w większą ilość ozdób, przyjdzie i na to czas. :) Już zimą dorobiłam trochę rzeczy w decupage. :)

A u mnie już się zaczęły takie przysmaki ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia jak Ci zazdroszczę tego spanka na działeczce (oczywiście tylko tak pozytywnie :wink: )

A wracając do zdjęć, to są prześliczne ;:215 . Tyle pięknych kwitnień - jedno ładniejsze od drugiego ;:108 . Oczywiście niebieskości, żółcie, biele to moje ulubione kolory, ale podziwiam też i inne, chociaż nie koniecznie bym je widziała w swoim ogrodzie. Na przykład nie przepadam za różowym kolorem.
U mnie też papierówki jak piłeczki do ping-ponga. Wiele obleciało, ale jeszcze sporo jest na drzewie.

Truskaweczki ;:215

Pozdrawiam serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuję za mile słowa odnośnie zdjęć. ;:196 ;:167
Mówisz, że nie lubisz różowego w ogrodzie? Ja wręcz przeciwnie, różowy w różnych odcieniach, niebieski, fiolet, pastele, biel i ciut chłodnego żółtego to moje kolory. Ciepły żółty i czerwień to już nie bardzo- zostawiam je tylko w ogródku warzywnym, bo tam klimat sielski i wiejski i pasują. Z przodu działki trochę mnie drażnią i tak np muszę przesadzić jesienią gailardię, bo rośnie obok RU i nijak mi do niej nie pasuje. :lol:

Obrazek

Obrazek

Jabłuszka prezentują się cudownie w tym roku.. To moja jabłoń papierówka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na śliwce renklodzie owoców nie będzie zbyt dużo ;:145 Mój mąż tak ostro ją przyciął, że nie miała prawie na czym zakwitnąć. Byłam na niego bardzo zła, a on stwierdził, że nie będzie robił szerszeniom stołówki. No coś za coś, my tez nie pojemy śliwek... Ona już zaczęła trochę zrzucać liście. Straszna susza.
Jestem też przerażona namiotnikami- u mnie nie ma, ale w Poznaniu jest inwazja i są już blisko mojej działki. Mam nadzieję, że nie dotrą do nas, bo byloby strasznie szkoda. Widziałam je nawet na jabłoni teściów, a to jakieś 5-6 km od nas.

U mnie zaczęły też inne róże..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Straszny upal, ja się źle czuję w taką pogodę. Uważajcie na siebie.

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też upał straszny, wieczorem pójdzie w ruch wąż.
Jabłuszek też będziemy mieć sporo, nie do przerobienia.
Dużo róż Ci już kwitnie, moje zaczynają.
Piękny klimat stworzyłaś wieczorem na tarasie ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jakie masz piękne różne irysy. ;:215
Rozyce wiadomo wszystkie Piękne. Choć też różniące się od siebie.
Sporo masz ziół. ;:63 I już zebrane.
A co to za nóż czy jak to narzędzie nazwać ?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu to się fachowo nazywa siekacz do ziół czy jakoś tak. Deska ma takie specjalne wgłębienie, więc się fajnie używa. Zioła zbierałam bo było sucho i słonecznie i były już duże, ale jeszcze nie zdrewniałe. Teraz znowu odbiją. Co do irysków nie mam dużo, a szkoda, bo są piękne. Tylko z tym miejscem wciąż problem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu próbowałam dla Ciebie sfotografować te ważki, ale nie wyszło, może się jeszcze uda przy najbliższej okazji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro wyjeżdżamy do niedzieli. Najpierw na działkę podlać fest i pochować donice do cienia, potem w drogę. Wracamy w niedzielę po południu. Działka będzie podlana od środy dopiero w sobotę, chyba, że się zrobi jakaś burza. Martwię się o nią, ale nic nie poradzę.
Mam nadzieję, że nic nie ucierpi ;:218 ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni cudnie u Ciebie,a te lampiony wieczorem no bajka klimacik ;:167
Zioła uwielbiam,właśnie dziś kupiłam sobie książkę w zielarskim w tej tematyce.Będę się doszkalać ;:333 Nóż po raz pierwszy widzę,specjalistyczny.
Piękna fotka LO z kropelkami deszczu ;:215
U mnie też upał niemiłosierny,zero deszczu od kilku tygodni ;:222
Czytam,że wybierasz się w podróż,na pewno będziesz miała pogodę ;:3
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Monia,

już jakiś czas temu miałam pytać o aparat? Zdjęcia, wszystkie co do jednego, są piękne. Masz na pewno dar do robienia zdjęć, może powinnaś to jakoś wykorzystać? A sprzęt? To jakiś profesjonalny? Różyczki odsłaniają swój urok. U mnie zaczęła Old Port. Obserwuj, która jest najmniej wymagająca, potem zdasz relację.
A przed wyjazdem rzeczywiście musicie mocno podlać, jakoś roślnki wytrwają. Niestety cały czas widać w pogodzie czyste niebo.
Udanego wyjazdu
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Moniś przyszłam tutaj za sprawa twojego nowego pięknego avatarku ;:108 ;:108
Teraz widzę piękną dziewczynę. ;:215
siekacz do ziół..Ale fajnie.
Dzbanek widzę na rabacie fajny.Kwitnienia piękne..cieszą, oj cieszą ;:173
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dzień dobry. :)
Kolejny, gorący dzień. U nas nie padało już dwa tygodnie. :? ;:14
Dziś w południe mąż wraca z pracy, jedziemy na działkę podlać (niestety o tej porze, bo inaczej nie ma jak) i ruszamy w drogę. Wracamy w niedzielę po południu. W piątek, najprawdopodobniej po pracy, podjadą nam podlać znajomi. Rośliny muszą sobie poradzić. Wszystkie doniczki z tarasu (oprócz rojników) zniosłam do cienia, pomidory ustawiłam pod stołem, jako zabezpieczenie w razie ewentualnej burzy, zabezpieczyłam kolejnym podwiązywaniem. Donice z daliami stoją przy zjeżdżalni, też w cieniu. Najbardziej martwię się o rabatę pod płotem oraz o warzywnik- zwłaszcza skrzynie. Tam pali równo.. no ale z drugiej strony u mnie ziemia dobra, cięższa, z dużą ilością próchnicy, wyściółkowana korą, dużo roślin, które rosną gęsto i zabezpieczają przed wysychaniem. No chyba kataklizmu nie będzie... ;:218

Aniu warto dużo wiedzieć o ziołach. Ja choć nie jestem jeszcze taka stara to ze mnie trochę taka wiejska czarownica :twisted: Od zawsze latałam po łąkach za różnymi ziołami. Teraz co prawda od wielu lat mieszkam już w mieście, ale na działce mam własne zioła. :tan A te polne i tak zawsze przyciągają moje oczy. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paula bardzo dziękuję za miłe słowa! ;:167 Aparat to Sony 63x Optical Zoom, 3,4-6,5/4,4-277 (cokolwiek to oznacza :)) Do fotografii podchodziłam jak pies do jeża. Aparat trzymał Em, a ja powoli, powoli uczyłam się patrzeć i wyrażać siebie w kadrze. Teraz to właśnie dla mnie forma pokazania swojej wrażliwości i sposobu widzenia świata- tak samo jak moje recenzje czy wiersze.. ;:131 Nie wiem czy jestem w stanie coś z tym zrobić na poważnie. Na firmę fotograficzną mam za mało profesjonalny sprzęt, mam mało czasu, nigdy nie umiałam siebie promować. Ot taka piękna zabawa. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu- anabuko1 kiedyś tu wstawiałam to zdjęcie w całości i postanowiłam zmienić avatar. Czas się ujawnić :D Dzięki! Do piękności mi daleko, ale z wiekiem zaczynam siebie lubić. :) Dzbanek przemalowałam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec deser. ;:167 Zdaję sobie sprawę, że do tuzów różanych moje panny jeszcze nie należą, to młodziaki, ale już po roku, dwóch uprawy są cudne, rozrastają się niebotycznie- będę miała dla nich za ciasno i co ja zrobię jak już nie mam więcej miejsca, a jeszcze tyle innych mnie kusi. Chyba się zaryczę jak będziecie kupować nowości... To jeszcze nie wszystkie i te co są, nie są w pełni kwitnienia. Jednak już mi odejmuje mowę na ich widok, miękną kolana, serce przyspiesza. To jest po prostu miłość!! ;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I chyba jednak Królowa. Dla mnie najpiękniejsza ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam dwie, rosną w narożnikach tarasu obok RU. Dla jednych i drugich będę dorabiała podpory (poziome belki), tak, że docelowo zarosną taras. Eden z jednej strony ma więcej słońca i jest bardziej zaciszne miejsce i tam zbudowała ogromny już krzak, puszcza wiele silnych pędów i na nim naliczyłam ponad 30 pąków. Drugi krzak jest mniejszy, ale też rośnie ładnie. Pachnie delikatnie, ale barwa jej pąków jest nie do opowiedzenia, jak nie z tego świata. ;:167
Zostawiam Was z tym widokiem. W ten przedłużony weekend raczej będę odpoczywała od netu, ale biorę aparat.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich odwiedzających moje Ustronie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . 20 świeżynek to sporo ;:108 . Ja też wiosną sadziłam trochę róż ale w większości są to odmiany, które już mam w ogrodzie ;:108 . Róża Eden jest cudna ja też mam u siebie dwie przy południowych ścianach i radzą sobie ;:108 . Powiem nawet, że lubią taki upał. Niestety nie okryłam ich na zimę i startowały od zera . Mam nauczkę i jesienią solidnie je okryję bo szkoda mi tych pędów . Myślę, że Twoje rośliny jakoś sobie poradzą ,te w gruncie na pewno a w donicach to może być różnie. Dobrze, że pochowałaś wszystko do cienia . Udanego wyjazdu życzę i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej zachwycona jestem Twoją działeczką. Masz rękę do róż. Ja zaczynam z różami, Edenka w połowie uschnięta..... Zaczynam czytać 1 część ale już za chwilkę będę już na bieżąco...
W jakiej części masz działkę?
Miłego wypoczynku.
Ania
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”