Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Mirek19 pisze:
logitech55 pisze:Najlepiej zastosować bio algeen. Ostrożnie z nawożeniem żelazem a w szczególności z manganem żeby nie zablokować innych pierwiastków.
Bio-Algeen :?: :?: ;:oj

Jeśli faktycznie mamy do czynienia z niedoborem żelaza,to wiadomo,że -
żelazo aktywnie przemieszcza się w roślinie i niedobory można szybko zlikwidować stosując chelaty żelaza w stężeniu zależnym od zawartości czystego składnika w danym nawozie.
Ważne jest, aby wykonać 2-3 opryski w odstępach 3-4 dniowych.
Zabiegi powinny być przeprowadzone późnym popołudniem lub w pochmurny dzień.
Właśnie nie wiadomo czy to faktycznie niedobór. Proponuję mniej radykalne metody żeby potem nie było problemów. Bio algen zawiera dość sporo żelaza.
Żelazem warto pryskać krzaki dość mocno obciążone owocami
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

logitech55'
Skąd ty taką "wiedzę" bierzesz ??? ;:306
Bio-Algeen zawartość żelaza 6,3 mg/kg
a np. MIKROVIT ŻELAZO (prod.Intermag) zawiera 75g Fe w 1 litrze !!! (płynny nawóz do dolistnego stosowania)
Widzisz różnicę w zawartości żelaza ??? i dalej twierdzisz, że najlepiej Bio-Algeen zastosować w chlorozie żelazowej :;230
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

Pytanie jaka jest przyswalanjnośc z tych dwoch źródeł
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

No tak, jak w nazwie jest Bio i do tego niemiecka produkcja to musi być cacy :lol:.
Do oprysków obydwa nawozy stosuje się w podobnym stężeniu . Nawet gdyby Bio Algin był pobierany w 100% a Mikrowit w 1% to i tak roślina dostanie 12x więcej żelaza z Mikrowitu bo stosunek zawartości żelaza jest jak 1:12tys.
No chyba, że Bio żelazo jest 12x lepsze od "sztucznego" , to będzie tyle samo ;:306 . Oczywiście przy podanych wyżej różnicach w pobieraniu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Stosuję Bio Algeen od kilku sezonów i przy rozsadach już nie wyobrażam sobie
by z niego zrezygnować . Daje rozbudowany system korzeniowy , dzięki czemu
roślina lepiej pobiera składniki pokarmowe zawarte w ziemi .
Mikrovitu nie używałam , ale skoro jest rekomendowany jako nawet lepszy od
Bio Algeenu , to kupię może nawet jeszcze na ten sezon .
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

anulab,

Zwróć uwagę ,że była to dyskusja o zawartości żelaza w obu nawozach i ich skuteczności w leczeniu chlorozy :uszy
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może nie lepszy a zawierający 12000 x więcej żelaza niż BioAlgeen. Swoją drogą jestem sceptycznie nastawiony do wynalazków zawierających śladowe ilości substancji, na dodatek stosowanych w stężeniach ułamka procenta.
Zawartość ważniejszych pierwiastków jest następująca: azot (N) ? 0,02%, fosfor (P2O5) ? 0,006%, potas (K2O) ? 0,096%, wapń (CaO) ? 0,31%, magnez (MgO) ? 0,021%, bor (B) ?16 mg/kg, żelazo (Fe) ? 6,3 mg/kg, miedź (Cu) ? 0,2 mg/kg, mangan (Mn) ? 0,6 mg/kg, cynk (Zn) ? 1,0 mg/kg. W preparacie znajduje się też molibden, selen i kobalt

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=983
Nie dość, że drogie i niewiele tam jest to jeszcze każą rozcieńczać 100x. Ale jeżeli działa tak zbawiennie to już się nie czepiam. :wink:
Ja stosuję Ekolist Mikro U z Ekoplonu i nie dlatego, że najlepszy bo tani- 10zł/l , tylko że jest dostępny w pobliskim sklepie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Zwróciłam uwagę , że jest to dyskusja dotycząca chlorozy . ;:108
Nie wiadomo co faktycznie jest tego przyczyną . A od tego należało by zacząć .
Jak już wcześniej pisałam Bio Algeen daje roślinie kopa i stymuluje rozwój
systemu korzeniowego .
Po zimie na cytryńcu często mam chlorozę , przechodzi prawie sama , nie licząc
oprysku Bio Algeenem . ;:131
Silny system korzeniowy to lepsze pobieranie składników pokarmowych .
Od razu dodam , za reklamę mi nie płacą chociaż powinni .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pustego to i Salomon nie naleje. Nawet najsilniejsze korzenie nie pobiorą jak nie ma czego. Podstawa to dostępność makro i mikroelementów czyli obecność nawozów w podłożu. Reszta to wynalazki obliczone na drenowanie kieszeni klientów. Chwaściory na działce nawet nie słyszały o algach, NanoGro i innych podobnych pierdołach a rosną jak szalone. :shock:
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakie mogą być przyczyny chlorozy? U mnie na podwórku koło szklarni rosną pokrzywy, niektóre bujne i ciemnozielone, inne tuż obok wyglądają, jakby miały chlorozę. Na spacerze też często widuję takie pojedyncze wybielone chwasty. Czy to możliwe, żeby to były takie bardzo lokalne niedobory?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
magdaag
50p
50p
Od: 25 kwie 2019, o 16:12

Post »

Puk puk może ktoś mi pomóc ;:138 czy mogę wykonać oprysk z gnojowki z pokrzywy? Chyba nie powinien zaszkodzić?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też nie pomoże ale pryskaj. Przynajmniej przez kilka dni będziesz trafiała do siebie z zamkniętymi oczami :;230
ullak pisze:A jakie mogą być przyczyny chlorozy? U mnie na podwórku koło szklarni rosną pokrzywy, niektóre bujne i ciemnozielone, inne tuż obok wyglądają, jakby miały chlorozę. Na spacerze też często widuję takie pojedyncze wybielone chwasty. Czy to możliwe, żeby to były takie bardzo lokalne niedobory?
Mogą też być lokalne nadmiary niektórych składników, które blokują pobieranie żelaza lub wysokie pH. Chloroza może też być wywołana złą pogodą i niedostatkiem światła,
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

magdaag pisze:Puk puk może ktoś mi pomóc ;:138 czy mogę wykonać oprysk z gnojowki z pokrzywy? Chyba nie powinien zaszkodzić?
magdaag należy Ci się wyjaśnienie , że nasz kolega kaLo jest śmiertelnym wrogiem gnojówki z pokrzyw.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

toldi należy Ci się wyjaśnienie :D . Nie jestem wrogiem gnojówki a właściwie "zgniłówki" z pokrzyw tylko fetoru, który dostajemy w pakiecie i jestem wrogiem niczym nie uzasadnionej wiary w ten pakiet, który w rzeczywistości jest b. cieniutki. Jak ktoś ma zacięcie archeologiczne to może odkopie fotki z eksperymentu, który przeprowadziłem kilka lat temu. :lol:
magdaag
50p
50p
Od: 25 kwie 2019, o 16:12

Post »

Dziwne, jest cała masa zwolenników tej gnojowki. Rozumiem, że sprawdzales jaka jest różnica między pomidorami nawozonymi gnojowka a nie? Może to były jakieś trefne pokrzywy :wink: ja póki co stosuje, nic mnie to nie kosztuje a opinie o dobroczynnosci tego smrodziucha chyba nie do końca są wyssane z palca.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”