Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Cytrusy w doniczce.

Post »

Witam,
a to moja cytryna hodowana od pestki:
Obrazek

Obrazek

Nie wiem ile ma lat, odziedziczyłem ją po babci (trochę była wysuszona, ale ją odratowałem), myślę by ją zaszczepić i mieć na niej jakieś owoce :-P
Nie wiecie skąd pozyskać takie zrazy? Może z forum o cytrusach (nasze cytrusy), ktoś by użyczył/sprzedał.

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozpoznacie owocki ? Smak kwaśny jak u cytrynki :D Cytruski przypadkiem zdobyte w sklepie :D I jest pare pestek :)

Obrazek

Obrazek
wiktoru
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 cze 2009, o 15:54

Post »

Kumkwat
Awatar użytkownika
icedfan
50p
50p
Od: 11 lis 2010, o 21:19

Post »

Obrazek

moja wygląda właśnie tak też od pestki wychodowana :D teraz leży na stole, daje jej teraz troche mniej tego słońca wielkiego staram się żeby miała ale jej nie przepaliło :) dobrze robie ?
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Może spokojnie stać na parapecie, słońce jej nie spali pod warunkiem, że będzie miała wystarczająco dużo wody + odpowiednią wilgotność. A wilgotność można zwiększyć zraszaniem wodą rano/wieczorem (tak, żeby liście zdążyły wyschnąć zanim będzie na nie świecić słońce, które poparzyłoby mokre liście - woda działa jak soczewka). Oprócz tego można postawić obok cytrusa garnek z wodą, albo z wilgotnym np. piaskiem, drobnymi kamieniami. To też zwiększa wilgotność. A swoją drogą ładnego cytrusa wyhodowałeś. :)
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
icedfan
50p
50p
Od: 11 lis 2010, o 21:19

Post »

ok wielkie dzięki będę pamiętał o wilgotności dla mojego cytruska :)

dzięki ! :)
mikello1984
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cytrusy w doniczce.

Post »

Witam,
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki ;:138 . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się :wink: .
Mam kilka pytań w związku z nimi, szkoda mi ich stracić :
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie ;:162
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam tez że ich tak dużo :)
mikello1984
Awatar użytkownika
Nagini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2011, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to cytrynka mojej mamy, kwitnie jak szalona i zawsze trzeba obrywać kwiatki, żeby się za dużo owoców nie zawiązywało :)

A to aktualne owocki:
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. ~~~Philip Otto Runge
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

piekne owocki cytrynki ;:138
Awatar użytkownika
Nagini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

;:180 Dziękuję
A jak jeszcze podrosną i się zrobią żółciutkie to będzie dopiero uciecha :tan
Awatar użytkownika
BlackPearl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2011, o 10:26

Post »

a ta cytryna twojej mamy to z pestki ??
Awatar użytkownika
Nagini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niestety nie, ale co ciekawe najstarsze drzewko ma ponad 30 lat :shock: :)
mikello1984
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2011, o 15:01

Post »

mikello1984 pisze:Witam,
2 lata temu zasadziłem z nasionek mandarynki ;:138 . Nasiona wzeszły, rosną ładnie, zielone, rozkrzewiają się :wink: .
Mam kilka pytań w związku z nimi, szkoda mi ich stracić :
1) czy nie mają za ciasno, jest ich po 4 sztuki w doniczce- dwie doniczki 24 średnicy - 4 sztuki, ok 30 cm wysokie, oraz dłuższa doniczka 35 cm - 4 5 sztuk, ok 23 cm wysokie - w tym roku, już przesadzane.
2) zaczynają sie rozrastać - od głównej łodygi, odrastają już spore po dwie łodygi, powoli pojawiają się kolce-czy nie powinny być przycinane, jeśli tak to kiedy jak i co trzeba przycinać?
3)latem stają w słońcu na balkonie, zraszane wodą, ziemia dla cytrusów mieszana z normalną - zimą zawsze stały nad grzejnikiem na parapecie (ok 25 stopni), od południowej strony -słonecznie. Czy zima mogą stac od stony północnej, bez słońca i dalej w temp 25 stopni, czy powninny odpocząć po lecie.
4)to roślinki z pestek( jedna pestka kilka roślinek) czy nie urosna zbyt duże jak na domowe waruki, co zrobic , żeby nie były ogrodowymi olbrzymami i jak długo będą jeszcz rosnąć, aż zawitną i coś z nich będzie ;:162
Dziękuję za odpowiedź na moje pytania, przepraszam też że ich tak dużo :)
mikello1984
czy ktoś coś na ten temat może?
Awatar użytkownika
BlackPearl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2011, o 10:26

Post »

linki nie pomogły chcesz więcej ??
axel1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 kwie 2009, o 23:27

Re:

Post »

Mary pisze:U mnie jak nie spryskuję cytrusów to atakują je przędziorki.
Przez nie banan stracił sporo liści, bo pomimo że je ubilam chemią, to już nie wróciły do życia.
Cytrynki natomiast dość szybko sie po nich odbiły, ale póki znalazłam skuteczny preparat to kilka tyg się z nimi męczyłam.
Poza tym szybko przenoszą się z jednych roślin na inne...
a w jaki sposób można rozpoznać przędziorki,u mojej cytrynki na liściach pojawiły się niewielkie białe plamki,liście są blade i żółcieją .na razie nie tracą liści,ostatnio przemyłam liście wodą z ludwikiem oraz przesadziłam,pomimo tych plam cytrynka ma bardzo dużo pąków kwiatowych,roślinę często zraszałłam wodą ostałą z kranu może to jest przyczyna plam wyczytałam że woda powinna być przegotowana i ostała,zastanawiam się nad użyciem antyszkodnika do roślin doniczkowych domowych firmy Agrekol ale obawiam się że zrzuci liście.Ostatnio wyniosłam rośliną na podwórkp,wieczoren zabieram do domu,liście jakby trochę były zielesze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”