Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.09)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystko o... pomidorach. - 3cz.(20.01.09-29.05.2009)
Czyli u mnie się też rozdwoił? I mam po prostu wybrać któryś wierzchołek jak chcę prowadzić na jeden pęd?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
mommy_b pisze:Mam mały problem. Nie wiem który to wierzchołek wzrostu u tego pomidoraa który to wilk do usunięcia. Kilka pomidorków tak się rozwidliło i nie wiem co jest czym u nich
U pozostałych nie mam problemu. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mam usunąć a co nie? Mają być prowadzone na jeden pęd. Powyżej grona nie ma nic, są te dwa rozwidlenia i pomiędzy nimi grono kwiatowe a wyżej nic nie ma. Normalnie zgłupiałam.
![]()
![]()
Pomidor ze zdjęcia ma dwa wierzchołki wzrostu

Czy to jest czarny pomidor?
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Nie, to jest odmiana hazel mae, taki żółto-biało-pomarańczowy, podobny do malinowego. Odmiana wysoka, niekończąca. A pomidory mam w szklarni i wszystkie zamierzam prowadzić na jeden pęd. Szklarnia ma 4x3m
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f97 ... 29d39.html
Ustawienie pomidorków jest troszkę inne jak na zdjęciu (zeszłoroczne zdjęcie)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f97 ... 29d39.html
Ustawienie pomidorków jest troszkę inne jak na zdjęciu (zeszłoroczne zdjęcie)
to już wszystkie pomidorsy w gruncie , wygląda to tak ;
po lewej są koktajlowe malinowy kapturek , po prawej bawole serce
nie za gęsto je powsadzałam?? miałam lekką nadwyżkę i ograniczone miejsce. między koktajlowymi jest30cm odstępu
między wysokimi 40 , pomiędzy rzędami jest jakiś metr.
po lewej są koktajlowe malinowy kapturek , po prawej bawole serce

nie za gęsto je powsadzałam?? miałam lekką nadwyżkę i ograniczone miejsce. między koktajlowymi jest30cm odstępu
między wysokimi 40 , pomiędzy rzędami jest jakiś metr.
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
U Gieni pomidory szaleją , u innych też zaczną bo w końcu jest ciepło .
Jeśli pędy są rozdwojone oczywiście nie ma znaczenia który z nich zostanie , za to świetnie nadają się do prowadzenia na dwa .
Bardzo liczne rozdwojone grona są u starodawnych odmian malinowych i zazwyczaj u bawolich serc . U tych odmian regulacja gron jest bardzo potrzebna , bo zwiększa ilość i jakość plonu . Pozostałe odmiany zwykle nie potrzebują regulacji .
Niżej obiecane zdjęcia owoców malinówek których lepiej nie trzymać na krzakach , chyba że nie ma innych , wtedy trudno muszą być takie .

Takie owoce są bardzo podatne na szarą pleśń , więc jeśli grono jest liczne i są tam lepsze , wybieramy te najładniejsze . Oczywiście trzeba to zrobić jak najwcześniej żeby pomidory nie wysilały się na darmo .
Udanych pomidorów , kozula .
Jeśli pędy są rozdwojone oczywiście nie ma znaczenia który z nich zostanie , za to świetnie nadają się do prowadzenia na dwa .
Bardzo liczne rozdwojone grona są u starodawnych odmian malinowych i zazwyczaj u bawolich serc . U tych odmian regulacja gron jest bardzo potrzebna , bo zwiększa ilość i jakość plonu . Pozostałe odmiany zwykle nie potrzebują regulacji .
Niżej obiecane zdjęcia owoców malinówek których lepiej nie trzymać na krzakach , chyba że nie ma innych , wtedy trudno muszą być takie .

Takie owoce są bardzo podatne na szarą pleśń , więc jeśli grono jest liczne i są tam lepsze , wybieramy te najładniejsze . Oczywiście trzeba to zrobić jak najwcześniej żeby pomidory nie wysilały się na darmo .
Udanych pomidorów , kozula .
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Witam w tym roku pierwszy raz zasadziłam pomidory, mam piaszczystą glebę. Przed sadzeniem dałam gnojówkę w miejsca przyszłych pomidorków. Oberwałam dolne liście i obecnie moje pomidory mają już zawiązane małe owoce,niczym ich nie opryskiwałam i nie wiem czy powinnam to zrobić, jeśli tak to czym i kiedy? Pomóżcie początkującej! aha mieszkam na wsi , pomidory są na grządkach bez przykrycia.
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory pod folią
Po raz pierwszy mam pomidory pod folią przy ziemi są ciensze od góry grubsze jaki jest tego powód