Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą! :wink:
Dzisiaj skończyłam nową rabatę żurawkową i byłam na "inspekcji" u Ani-Raczek. Oczywiście znów przytargałam dwie torby łupów od Niej ;:224 - nawet udało mi się część wieczorem posadzić. Ania bardzo piękny, urozmaicony ogród. Gdy zobaczyłam prymulę Viala u Niej to przeżyłam szok :shock: Jest ogromna! Moja przy tej to miniaturka - a tak sie cieszyłam, że przeżyła zimę i zakwitła jednym kwiatkiem :;230 Oczywiście kupowałyśmy razem w zeszłym roku na targach w Starym Polu. Ja nawet nie przypuszczałam, że ten kwiat może osiągnąć taką wielkość. Niestety nie miałam ze sobą aparatu :( , mówiłam jednak Ani by pochwaliła się na Forum swoim "wielkoludem". Jest na co popatrzeć...Swoją oczywiście przesadziłam dzisiaj. Może jej to pomoże.
Agness - szczerze mówiąc maki u mnie debiutują w tym roku. Przez dwa lata i siałam, i sadziłam, i żadne nie chciały u mnie rosnąć. A teraz są i to różne odmiany. Bardzo się cieszę!
Moniko - ja też pierwszy raz taką widziałam. Ten chabrowy kolor mnie zachwycił. Musiała trafić do mnie :wink: Gdyby nie Forum pewnie nie rozglądałabym się za prymulkami latem.
Kolejne podobieństwo Izo? Nie trać nadziei - może jeszcze zakwitnie. Ta dopiero też zaczyna.
Witaj Miiriam! Widzę, że ta prymulka nie jest taką rzadkością jak sądziłam. Jest niesamowita - prawda?
Do września czyli kolejnych targów koniec zakupów Grażynko ( mam nadzieję, chociaż nie - w sierpniu mam urodziny )Fajnie się kupuje, tylko potem trzeba się nagłówkować gdzie to posadzić. Coraz częściej się zdarza, że najpierw muszę coś przesadzi by posadzić kupione rośliny :oops: Widoki ogólne coraz fajniejsze.

Kwitnące wieści z ostatnich dni:
- zakwitła biała inkarwilla kupiona w maju na targach ( w kapersie)
- zaczynają powolutku kwitnąć róże - miniaturka z B., Caribia, Schneewitchen i moje ukorzenione patyczaki
- skalniak robi się "rozchodnikowy"
- na działce zaczyna znów pachnieć :D
- niektóre hosty też już kwitną

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Własnie takiej róży - jak na 2 fotce - szukam. Mam już biało - czerwone i teraz marzy mi się żółto - czerwona :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Masz piękną bielusieńką różę ;:224 Moja biała okazała się kremowa :?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo!
Ależ u Ciebie botanicznie! Tyle odmian!
Te gołąbki z liści winiorośli nazywają sie dolmadakia lub dolmadakis, w necie są przepisy! Masz winiorośl- rób! Są pyszne!
śliwy warto sadzić nowe, szybko owocują- 2-3 lata a masz obsyp owocu!
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Izuniu zrobiłam obdukcję :wink: mojej prymulce i ....będzie kwitła ;:138 Ona jest zdecydowanie późna i ma kwitnąć czerwiec- lipiec. A greckie gołąbki jadłam oryginalne i własnoręczne :lol: z własnych ale świeżych liści.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś biała róża cudo, muszę w końcu i ja posadzić w swoim ogrodzie białą róże, ponieważ nie mam żadnej. Jesienią sadziłam 2 Chopiny- one wprawdzie nie czysto białe, ale takie kremowe, chociaż kolorek też przepiękny, ale niestety oba nie przetrwały zimy. Tej jesieni posadzę je ponownie i oprócz tego jakiegoś prawdziwego białaska :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Dziewczyny!
Zacznę chyba od tego, że spotkała mnie kolejna pomyłka zakupowa :evil: I to niestety niemiła. Róża kupiona wiosną jako Capistrano właśnie zakwitła na żółto :evil: :evil: :evil:
Miała wyglądać tak:
Obrazek
A tak wygląda dziś w realu, a nie na opakowaniu:
Obrazek
W przeciwieństwie do clematisa( całkiem ładna pomyłka ) ta róża to porażka! Ma trzy płatki na krzyż i w ciągu jednego dnia z pąka rozwinęła się całkowicie. Jutro pewnie będzie już po niej.

Bernadetko - za mną "chodziła" Papageno" a trafiła mi się "Caribia" :;230

Jolu - ta biała róża to spadek po poprzedniku. Bardzo ją lubię. Mam 2 sztuki. Zaczyna kwitnienie jako pierwsza, a kończy ostatnia. Całkiem dobrze radzi sobie w cieniu. Mogę spróbować ukorzenić dla Ciebie badylka - chcesz?

Aguś - ta winorośl działa mi na nerwy trochę, więc to może dobry pomysł by ją zjeść :;230 Muszę zerknąć na te przepisy. O młodej śliwce chyba pomyślę poważnie jesienią. Co prawda dostaliśmy od sąsiada jakiegoś śliwkowego patyczaka, ale to odrost. Nie wiem kiedy zacznie owocować. U mnie jest już tak sucho, że jabłonki jak szalone zrzucają zawiązki :( A zapowiadał się taki urodzaj jabłek...

Bardzo się cieszę Izuś, że jednak zakwitnie Ci ta prymula. U nas wszystko jest z poślizgiem. Sama wiesz...Skory Ty też zachwalasz te gołąbki to nie mam wyjścia - muszę spróbować. Obie z Agą nie możecie się mylić jednocześnie ;:224

Teraz chyba mogę już pokazać swoje nowe dzieło - rabatę żurawkową z domieszką host :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zakwitł kolejny mak - zupełnie inny i równie piękny - Obrazek

Obrazek Obrazek

Jakby się ktoś pytał, to wszystkie kwiaty od Ani już posadzone :D Wciąż jednak kilkanaście doniczek ze Starego Pola czeka na swoją porę sadzenia :oops:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko- przykro mi że róża Cię rozczarowała. No cóż, nie ma chyba ogrodnika, któremu nie trafił by się taki zakup :?
Za to maczek - rewelacja! Masz go z sadzonki czy z nasion?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu maki siałam po raz enty i w końcu udało się. Mogę podesłać Ci nasionek jeśli reflektujesz.

Tak mi przykro Agness z powodu Twoich róż. Ja posadziłam jesienią dwie ( Peace i Tom-Tom) i obie zmarzły na amen. W zamian kupiłam wiosną dwie inne i w 50% okazały się "niewypałem".

Na dobranoc może co nieco ze skalniaka...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj :)
Nowa rabatka super - juz czekam na jej "dorosły" wygląd..
No i skalniaczek - mój konik :) śliczny ten ostatni widok - ;:138
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Rabata - rewelacja! Piękny zakątek wybrałas dla niej! Wspaniale hosty i żurawki wyglądają na tle tego murka! Piękny zakątek och, jakby tak było od zawsze, tak wkomponowałaś, że już nie sposób sobie wyobrazić tamn czegoś inaczej!!
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Izuś dzieje się u Ciebie ! Zakupy przednie.Masz mnóstwo odmian - podziwiam. O orlikach odpowiedziałam w swoim wątku.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

powstały piękne rabatki hostowo- żurawkowe , taka tworzę po świerkami , piękny szczawik i rozchodniki .... u mnie tez kwitną i piękny liliowy kwiat , wygląda ślicznie ,,. nie tylko kwiat ale i szare liście rzucają się w oczy ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Rabata to połowa dzieła, bo szykuje się chyba nowy zakątek z murkiem. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Świetny pomysł miałaś z tą rabatą, bardzo mi się podoba. Wywnioskowałam, że żurawki i hosty lubią cień? Czy to tylko moje wnioski?

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”