Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zabierz mamie i ratuj roślinę. :D
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Czarodziej_ pisze:Zabierz mamie i ratuj roślinę. :D
czarodzieju ;:183 zabrać? mamusi? :P
jak bym chciała przeprowadzić poważną akcję ratunkową to bym jej zabrała jeszcze jukę, zdziczałe fiołki i cissusy nad którymi zupełnie straciła kontrolę :wink:

postaram się zabrać, ale może być ciężko :wink:
a jaka jest szansa uratowania takiej ogromnej rośliny, która stała kilka dobrych tygodni (miesięcy?) w błocie? na ziemi są takie biało żółte wykwity, na doniczce też, wchodzą nawet na łodygi. Roślina stopniowo pokładała się i żółkła, a na liściach porobiły się brązowe plamy.
Pozdrawiam - Justyna
x-C-j
---

Post »

Nie wiem jak jest szansa na jej uratowanie póki jej nie zobaczę ale zawsze uważam warto próbować, co zaś do pozostałych zabierz wszystkie które są zagrożone u mamusi a kup jej kaktusy z takimi kolcami by nie mogła ich podlewać od góry na ziemię wtedy nie zaleje oraz nakup jej kilka doniczek cibory - papirusa tego nie zaleje. :D
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

dzięki za odpowiedź czarodzieju :wink: mam jeszcze pytanie czy można kupić taki preparat na zwalczanie robali w ziemi (chodzi mi o taki co można go wlać co jakiś czas żeby mi tam już żadne ziemiórki i inne świństwo nie było, a nie śmierdziało aż tak jak actelic 500)
x-C-j
---

Post »

Nomolt jest mniej śmierdzący. :D
Awatar użytkownika
Maria2008
100p
100p
Od: 8 sie 2008, o 22:27

Post »

Czarodziej_ pisze:Nomolt jest mniej śmierdzący. :D
dzięki bardzo za rady :wink:
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale się naczytałam ,dzięki,będę stosować rady wyczytane tutaj .
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

mam malutkie pytanie dotyczące tych pięknych kwiatów.Otóż czy słońce może mu zaszkodzić,mój okaz stoi w takim miejscu gdzie pada dużo światła i zauważyłem że od dołu żółkną mu listki(zalać go nie zalałem ani przesuszyłem) więc chyba to jest ten powód.(doniczke ma już ciasną,sprawdzałem)Pozdrawiam Cieplutko
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Michał Pyrgiel pisze:mam malutkie pytanie dotyczące tych pięknych kwiatów.Otóż czy słońce może mu zaszkodzić,mój okaz stoi w takim miejscu gdzie pada dużo światła i zauważyłem że od dołu żółkną mu listki(zalać go nie zalałem ani przesuszyłem) więc chyba to jest ten powód.(doniczke ma już ciasną,sprawdzałem)Pozdrawiam Cieplutko
Słońce może być dla niego zabójcze , niestety :(
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

a jednak to słońce mu szkodzi......
x-C-j
---

Post »

Nie jesteś w stanie przesuszyć tej rośliny potrafi do 3 miesięcy bez wody wytrzymać bez szkody dla niej, mogłeś ewentualnie dać zbyt dużo wody lub zbyt często podlewasz(ja swojego podlewam raz na dwa - trzy tygodnie w zależności od przeschnięcia podłoża) co zaś do światła zamioculcas toleruje nawet bardzo jasne i nasłonecznione stanowiska ale pod warunkiem iż liść wybił z ziemi w takich właśnie warunkach jeśli natomiast postawisz roślinę z już wyrośniętymi poza ziemię liśćmi w pełnym nasłonecznieniu z pewnością z czasem ją stracisz. :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Mam 3 małe pytanka....
1.Czy ewentualnie można by było potraktować zamiokulkasa nabłyszczaczem? Czy lepiej nie ryzykować? :roll:
2.Przeczytałam na forum,że najlepiej nie przesadzać z podlewaniem u "zamiego" i ograniczyłam podlewanie i tu niespodzianka, chyba mu się to nie spodobało: zżółkło mu parę liści...
Czy to mozliwe,że przyzwyczaił się do poprzednich warunków i teraz strajkuje? ;:14
3. Dotyczy rozmnażania tej rośliny:w jaki sposób robicie sadzonki z listków?
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek ObrazekJ a ze swojego zimokulasa oberwałam listki i wsadziłam do ziemi było to w kwietniu tego roku. Czekałam dość długo i już straciłam cierpliwość i wydłubałam ostrożnie jeden listek, ten żółty i okazało się, że pod ziemią zawiązała się już bulwa.Będę mieć parę swoich ukorzenionych jak widać. Spróbuj też tak zrobić, ale uzbrój się w cierpliwość. Powodzenia. :D :D :D :D :D
x-C-j
---

Post »

evluk pisze:Mam 3 małe pytanka....
1.Czy ewentualnie można by było potraktować zamiokulkasa nabłyszczaczem? Czy lepiej nie ryzykować? :roll:
Nie polecam, czysta szmatka bawełniana i letnia woda co tydzień

evluk pisze:2.Przeczytałam na forum,że najlepiej nie przesadzać z podlewaniem u "zamiego" i ograniczyłam podlewanie i tu niespodzianka, chyba mu się to nie spodobało: zżółkło mu parę liści...
Czy to mozliwe,że przyzwyczaił się do poprzednich warunków i teraz strajkuje? ;:14
Na pewno zżółknięcie liści nie związane jest z ograniczeniem podlewania, raz na dwa tygodnie i to oszczędnie w okresie zimowym w zupełności wystarczy, raczej są to inne objawy ale do diagnozy potrzebne by były fotki.
evluk pisze:3. Dotyczy rozmnażania tej rośliny:w jaki sposób robicie sadzonki z listków?
Odrywasz liść wkładasz w ziemie dla kaktusów z żwirem i piaskiem1:1:1 delikatnie raz na dwa tygodnie zraszasz powierzchnie ziemi i cierpliwie czekasz około 2-6 miesięcy nim wytworzy się bulwa w ziemi, jak już się wytworzy wybije liść i sam to zobaczysz. :D
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

I znowu ja z moimi listkami.
Zaglądałąm do nich wczoraj i jeden z nich, pomimo wytworzonej bulwy zgnił.
Inne też zaczynają żółknąc od łodyżki.
Na pewno nie mają za mokro, bo tylko zraszam.
Co robić?
Czy jak je przesadzę do zwykłej ziemi to coś pomoże?
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”