danutab pisze:Kamilo zastanawiam się czy jeszcze jesteś na urlopie czy przygotowujesz się się jesiennej wysyłki róż bo przecież październik do rozpoczynający się okres sprzedaży i sadzenia róż.
no niestety wróciliśy
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
chociaż chętnie bym jeszcze posiedziała z tydzień..albo dwa
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Ja róże zaczynam wysyłać najwcześniej pod koniec października, to bezpieczny czas. W zeszłym roku zamówiłam sobie kilka róż do kolekcji z polskiej szkółki. Dostałam je 1 września z gołym korzeniem z niedokładnie oberwanymi liśćmi.. u mnie róże jeszcze były w pełni kwitnienia.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Połowa z zamówionych przeze mnie róż nie przezimowała i wcale mnie to nie dziwi skoro zostały wyrwane w pełni wegetacji. Oberwanie liści pod koniec sierpnia nie oznacza przejścia w stan spoczynku
lojka 63 pisze:Kamilko nawdychaliście się jodu na zapas? Wycałuj Bartusia.
Mam nadzieję Jolu że uzupełniliśmy zapasy
Okaże się w listopadzie! Ściskamy!
Zacznę powoli nadrabiać zaległości - kilka zdjęć jeszcze kwitnących róż ;)
'Yellow Dagmar Hastrup' znana też jako
'Topaz Jewel' . Amerykańska
R.rugosa z 1987 roku. Przywiozłam ją sobie z Holandii, bardzo żywotna, rozrosła się niemal w oczach. Ładny, czysty odcień żółci.
'Ann Henderson' Fryer'a. Ciekawy kolor, zmienny w trakcie kwitnienia i zależny od ilości słońca. Całkiem zdrowa i żywotna róża. Ten hodowca ma całkiem sporo ciekawych odmian na swoim koncie
'Katy Road Pink' występuje również jako
'Carefree Beauty'. Również amerykańska odmiana Buck'a z 1977 roku. Zachwyca ogromnymi, pachnącymi kwiatami, doskonale powtarza kwitnienie. Śmiało mogę zaliczyć do róż "bezproblemowych".
'Nevada' - mieszaniec
Rosa moyesii, jak zawsze niezawodna i do tego strefa 3
Wymaga jednak dużo miejsca.
'Red Ballerina' , synonim
'Red Yesterday'. Kwitnie już chyba 5 czy 6 raz. Duże grona różowych kwiatów z białym oczkiem. Zupełnie bezproblemowa
'Soleil du Monde' - floribunda Delbarda z 2007 roku. Bardzo ciekawy kolor - pomarańcz z żółcią, widoczny z daleka, niemal świecący
'Stad Rom' - popularna u nas róża, ale zatrzymałam ją bo zasłużyła sobie na wszystkie nagrody i certyfikaty jakie otrzymała. nie do zdarcia!
'Św. Tereska z Lisieux' - polska odmiana, obficie kwitnąca, wdzięczne, małe kwiaty w kolorze pudrowego różu. Zobaczymy jak przetrwa zimę ;)
![Obrazek](http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/527857_352406601521098_1573154462_n.jpg)