Borówka amerykańska - 13 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 13 cz.

Post »

GMoore pisze: 15 cze 2023, o 12:47
przemek1136 pisze: 13 mar 2023, o 07:09 Zamierzam też przetestować węgiel brunatny.
Jaki węgiel zastosowałeś? Masz już jakieś przemyślenia?
Sam ostatnio trafiłem na temat węgla brunatnego w ogrodzie i czytam, czytam i z jednej strony brzmi rosądnie z drugiej nie mam pełnego przekonania.
Ja użyłbym posypowo na istniejące borówki w gruncie. Obecnie wyściółkowane korą, więc w teoretycznym zamierzeniu drobnoziarnisty węgiel brunatny miałby spaść pod korę i mieć dwie funkcje
- materia organiczna, użyźnianie,
- zakwaszanie.
Ma sens?
Ma sens.
Około 1990 roku kopalnia Turoszów zleciła opracowanie analizy możliwości zastosowania wydobywanego w niej węgla brunatnego w rolnictwie. Z tej pracy naukowej wyszło, że jej węgiel brunatny nadaje się do zastosowania w ogrodnictwie i rolnictwie. Miał bardzo dużo próchnicy. Był lekko kwaśny. Makroelementy były w umiarkowanych ilościach. Były też praktycznie wszystkie mikroelementy.
Mój ROD zamówił wagon węgla brunatnego. Zapisałem się na kubik. Zużyłem go, zgodnie z opracowaniem, do ściółkowania.
Mróz rozkruszył bryły i bryłki. Po kilku latach nie było po nim śladu.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Problem jest z dostępnością a przez to cenę, w zasadzie jedna firma bawi się w detaliczną dystrybucję i drogo to wychodzi. W tym roku kupiłem na testy 4 worki - dwa kwaśnego pod borówki i dwa pH 6 pod pomidory. Tylko to był koszt 40 zł za 20 litrowy worek.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A efekty zastosowania tego węgla były zauważalne? I jak to wpłynęło na strukturę gleby. Chodzi mi o to, dla jakiego typu gleby on.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Z opracowania wynikało, że węgiel brunatny wpływa korzystnie na każdy rodzaj gleby.
Zwięzłe rozrzedza.
Do piaszczystych wprowadza próchnicę.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Dzięki, interesuje mnie właśnie co da tej piaszczystej.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Piaszczystej pomoże zatrzymać wilgoć i składniki mineralne w glebie .
Skoro nie węgiel to może zrębki .
Kilka lat temu udało mi się kupić za małe pieniądze dwa samochody zrębek z wycinki
przy drodze .Do borówki szukać iglastej .
Liściastą wysypałam kamczatkę , winorośle , drzewka . Różnica na plus zauważalna .
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41

Post »

massur pisze: 15 cze 2023, o 22:09 Problem jest z dostępnością a przez to cenę, w zasadzie jedna firma bawi się w detaliczną dystrybucję i drogo to wychodzi. W tym roku kupiłem na testy 4 worki - dwa kwaśnego pod borówki i dwa pH 6 pod pomidory. Tylko to był koszt 40 zł za 20 litrowy worek.
Właśnie też znalazłem ofertę tylko jednej firmy i wybór pojemności mało wygodny 20, 1000, 1500 litrów. Ceny wysokie.
Jaką warstwę wysypać? (mój przypadek to borówka w gruncie wyściółkowana już korą iglastą).
Trudno mi oszacować ewentualny zakup. Zawsze też mogę podrzucić pod azalie czy różaneczniki.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

anulab pisze: 16 cze 2023, o 06:50 Skoro nie węgiel to może zrębki .
Kilka lat temu udało mi się kupić za małe pieniądze dwa samochody zrębek z wycinki
przy drodze .Do borówki szukać iglastej .
Kiedyś czytałem opinie o carbomacie w komentarzach u handlarza borówkowego co wciskał to ludziom na grupach zupełnie przypadkiem to napisali w komentarzach,że przeraklamowane w relacji cena/jakość. Pewnie znajdą się zadowoleni ,ale co kto lubi. Twoja propozycja wydaje się ciekawsza i zdaje się nadal nie ma konkurencji na żadnym polu.
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Gdzieś przeczytałem że borówkę należy podlewać od 11l-20l wody tygodniowo. U mnie wczoraj padało dość obficie i przez parę dni nie było za ciepło. Zamierzam podlać borówki dopiero w niedzielę. W piątek i sobotę ma być maks 23 stopnie. Nie za długa zwłoka?

Następny tydzień zapowiada się upalnie. Poniedziałek (26stopni), Wtorek(27) , Środa (29stopni), Czwartek(27), Piątek (26 stopni) i brak opadów.

Nie wiem lepiej podlewać codziennie po 3l pod krzak czy co drugi dzień np po 6-7l ?

Zawsze podlewam rano koło godziny 6.

Do 20 litrowego wiadra wody wsypuję 20g kwasku cytrynowego.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

a kwasek dosypujecie , gdy borówki rosną w kawśniej ziemi ,typowo do borówek? ja zrobiłam kwaterę , wybrałam rodzima glebę i nasypałam specjalnej ziemi do borówek, (kupnej) .Wiosną i teraz podlałam nawozem zakwaszającym do borówek. Dosypywać kwasku do wody przy poledawaniu moich borówek?
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Jeżeli obok stanowiska dla borówek ziemia ma wyższe pH, to dochodzi do podniesienia pH również wokół korzeni borówki. Woda deszczowa też ma wyższe pH niż lubią borówki, więc to dodatkowy element odkwaszający ziemię pod borówką. Trzeba co jakiś czas badać pH. Ja to robię kwasomierzem glebowym na płyn Heliga. Kwasomierz na długie lata, uzupełniam tylko zapasy płynu. Przydaje się nie tylko do borówek.
Następnym krokiem jest sprawdzenie wody, którą podlewasz borówki (używam papierków lakmusowych). Znając wyjściowe pH wody dosypujesz lub dolewasz coś do zakwaszania wody tak, by uzyskać optymalne pH wody. Ja stopniowo dosypuję i badam papierkiem efekt zakwaszania. Po uzyskaniu odpowiedniego pH wody zapisuję sobie ile danego środka trzeba dodać do mojej konewki, by woda o wyjściowym pH w okolicach 9 miała pH optymalne dla podlewania borówek. Mam w ten sposób przepis na drinka dla borówek.Taki eksperyment z wodą robię raz w roku, ale ziemię bod borówkami badam często.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Gdyby stanowisko było mocno wyścielone kwaśną ściółką lub do kwatery dołożyło by się kory,igieł czy zrębek sosnowych to stanowisko przez dłuższy czas miało by zdolność do obniżania pH.
Jedno niewielkie podlanie wodą o wyższym pH w tygodniu nie powinno wyrządzić więcej szkód, ale to tylko gdybanie i wróżenie ,bo to są wyliczenia które ciężko wyliczyć.

Można powiedzieć , że już pewne obserwacje mam ze ściółką i sypaniem do kwatery nie w pełni przekompostowanych kawałków sosny. Radzili też niektórzy na tym forum i muszę powiedzieć , że się sprawdza. W tamtym roku dopiero narzuciłem a w tym roku widzę sporą różnicę, bo widać musiało się to wszystko ułożyć i trochę potrwać.
Wodę mam kranówkę a ta zazwyczaj ma 7,5 . W tym roku podlałem kranówką z kwaskiem konewkę i nawożenie siarczanem z kranówką.
Zimą i wiosną było trochę deszczy i te problemy z podniesionym pH co rok temu w tym się nie wydarzyły. Rok temu nawóz gotowy z so3 biopon w tym siarczan amonu.

Jeśli ziemie masz kupną i regularnie podlewasz to warto kwasek albo ten kwas siarkowy co niektórzy tu używają(ja nie). Podniesione pH będziesz widziała po listkach i nie jest to jakiś większy problem którego szybko rozwiązać się nie da. Wcześniej wrzuciłem zdjęcie z objawami i kolega wyżej. Wtedy należy działać i może coś zmienić by w przyszłym roku tego nie było.

Zgodzę się z tym co mój przedmówca napisał ,ale jedno bym zmienił "trzeba" na można :wink:
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

karion pisze: 16 cze 2023, o 15:59 Jedno niewielkie podlanie wodą o wyższym pH w tygodniu nie powinno wyrządzić więcej szkód, ale to tylko gdybanie i wróżenie ,bo to są wyliczenia które ciężko wyliczyć.
Nie tylko podlewanie ma wpływ na zmianę pH. Jeżeli wokół stanowiska borówki gleba ma wysokie pH, siłą rzeczy następuję podnoszenie pH stanowiska pod borówką. Zaczyna się na granicy obydwu środowisk (stanowiska pod borówkę i otaczającej go ze wszystkich stron ziemi o wysokim pH) i rozchodzi na całe stanowisko. Tym szybciej, im więcej opadów lub im częściej lejemy wodę obok stanowiska borówki.
Kiedyś już dawałem ten przykład. Dwie gąbki nasączone wodą zabarwioną różnymi kolorami. Przykładowo - gąbka czerwono zabarwiona i druga na żółto. Kiedy przyłożymy do siebie obydwie gąbki, w miejscu styku kolory obydwu gąbek zmienią się na pomarańczowy. Gdybyśmy zwilżali te gąbki czystą wodą, kolory będą się mieszały coraz dalej od miejsca styku różnobarwnych gąbek.
karion pisze: 16 cze 2023, o 15:59Nie trzeba ale można.
Fakt. Napisałem o mojej sytuacji. U mnie różnica pH spora, więc często kontroluję.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”