Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia - choroby i szkodniki
No proszę, bardzo ładne, żywotne drzewko. Spodziewałem się strupa, a tu gołym okiem widać, że nic nie zagraża jego życiu. Dziurkowatość wpływa tylko na opadanie zawiązków owoców, natomiast na pewno nie zniszczy drzewa.
Wyciek z pnia jest naturalnym następstwem fizjologicznym przy gojeniu rany. Po wygojeniu guma powinna zaschnąć i zniknąć. Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu rozgrzebywać takich ran.
Jako zwalczanie proponuję oprysk przed kwitnieniem oraz kilka razy po kwitnieniu do okresu zbiorów. 30 ml Topsinu na 10 litrowy opryskiwacz.
Cięcia na razie nie wprowadzaj - korona jest ok.
Wyciek z pnia jest naturalnym następstwem fizjologicznym przy gojeniu rany. Po wygojeniu guma powinna zaschnąć i zniknąć. Z doświadczenia wiem, że nie ma sensu rozgrzebywać takich ran.
Jako zwalczanie proponuję oprysk przed kwitnieniem oraz kilka razy po kwitnieniu do okresu zbiorów. 30 ml Topsinu na 10 litrowy opryskiwacz.
Cięcia na razie nie wprowadzaj - korona jest ok.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 cze 2014, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Jeszcze mam do Pana kilka pytań.
Dopóki jest w trakcie dojrzewania owoców to raczej nie można niczym przyhamować tego grzyba?
Co ma opaść to i tak pewnie z zawiązków opadnie ?
Czy ten grzyb będzie miał również wpływ na mniejszy plon w przyszłym roku?
O ile kojarzę to w ubiegłym roku pojawiła się jedna gałązka zaatakowana przez tą dziurkowatość.
Myśleliśmy, że to może z braku wapnia lub jakiegoś składnika w glebie ( była nawożona obornikiem organicznym wokół drzewka) albo z braku właściwego nasłonecznienia (ponieważ rosła w cieniu młodego kasztana, którego wycięliśmy teraz wczesną wiosną).
Tej wiosny doznaliśmy szoku jak po pięknym kwitnieniu, bujnych, zdrowych liściach, zaczęła schnąć w oczach.
Jeszcze mam do Pana kilka pytań.
Dopóki jest w trakcie dojrzewania owoców to raczej nie można niczym przyhamować tego grzyba?
Co ma opaść to i tak pewnie z zawiązków opadnie ?
Czy ten grzyb będzie miał również wpływ na mniejszy plon w przyszłym roku?
O ile kojarzę to w ubiegłym roku pojawiła się jedna gałązka zaatakowana przez tą dziurkowatość.
Myśleliśmy, że to może z braku wapnia lub jakiegoś składnika w glebie ( była nawożona obornikiem organicznym wokół drzewka) albo z braku właściwego nasłonecznienia (ponieważ rosła w cieniu młodego kasztana, którego wycięliśmy teraz wczesną wiosną).
Tej wiosny doznaliśmy szoku jak po pięknym kwitnieniu, bujnych, zdrowych liściach, zaczęła schnąć w oczach.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja tylko widże taki łysy pytuś nad godz. 15. To z tego drzewa, nie monilina?ERNRUD pisze: korona jest ok.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmniejszyłem trochę rozmiar i skompresowałem plik.Klikając jeszcze raz na zdjęcie w fotosiku mamy zdjęcie na cały ekran i widać zasychające gałęzie na 15,w środku i chyba z tyłu na górze.Potrzebne jeszcze jedna fotka z drugiej strony.Ta rana to pewnie po źle przyciętej gałęzi.Bez interwencji chirurgicznej może paskudzić się następne kilka lat i stanowić żródło infekcji.
-
- 20p - Rozkręcam się...
kaLo dziękuję za zainteresowanie tematem. Zamieszczam drugą stronę drzewka.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi na moje powyżej zadane pytania.
Co robić, jak ewentualnie ciąć i co ? Czy tylko pryskać i kiedy? Czy można pryskać po owocowaniu i kiedy?
Czy do przyszłego kwitnienia nic nie robić?
Boję się, że do tego czasu drzewko może całkiem uschnąć, bo ta dziurkowatość liści? rozprzestrzenia się bardzo i szybko. Przypominam, że w ubiegłym roku była zarażona jedna mała gałązka.
Bardzo zależy nam na tej czereśni, owoce ma pyszne a inne drzewka czereśniowe są jeszcze małe, tak więc wszelkie porady mile widziane.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi na moje powyżej zadane pytania.
Co robić, jak ewentualnie ciąć i co ? Czy tylko pryskać i kiedy? Czy można pryskać po owocowaniu i kiedy?
Czy do przyszłego kwitnienia nic nie robić?
Boję się, że do tego czasu drzewko może całkiem uschnąć, bo ta dziurkowatość liści? rozprzestrzenia się bardzo i szybko. Przypominam, że w ubiegłym roku była zarażona jedna mała gałązka.
Bardzo zależy nam na tej czereśni, owoce ma pyszne a inne drzewka czereśniowe są jeszcze małe, tak więc wszelkie porady mile widziane.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wstawiasz za duże zdjęcia (rozmiar),i nie mieszczą się całe,poprawiłem.Co prawda nie jestem specem , dziurkowatość jest ,ale w marnym towarzystwie .Ja stawiam na raka bakteryjnego -te usychające gałęzie z pozwijanymi,suchymi liśćmi.Brunatna zgnilizna wygląda inaczej.Jeżeli w czasie kwitnienienia i zaraz po, nie było środków miedziowych ,to jest b.duże prawdopodobieństwo że to rak.Układ pogody sprzyja temu.Jeżeli na zasychających gałęziach, ogonki liściowe i szypułki owoców są posklejane gumą ,to 100% rak bakteryjny.Ttrzeba powycinać usychające gałęzie,rany zasmarować pastą Funaben 03 PA lub farbą emulsyjną z dodatkiem Miedzianu (2-3%).Oprysk Miedzianem lub Funguranem OH.Ch-ka środków jest w sieci-szukaj 'etykieta'.
- ERNRUD
To nie prawda. Interwencja chirurgiczna w tej sytuacji tylko pogorszy sprawę i wydłuży czas gojenia się rany. A co tak w ogóle byś tam zrobił? Wykroił wszystko do zera i kazał się od nowa goić? I uważasz, że nie pojawiłaby się gumoza? Powtarzam jeszcze raz: rana jest w 90% zagojona i nic nie należy ruszać. A poza tym nie rozumiem co nie podoba Ci się w rozmiarze zdjęć. Przynajmniej wszystko widzę i nie muszę klikać, żeby otworzyć.
Na ostatnim zdjęciu drzewo prezentuje się o wiele gorzej i rzeczywiście już siedzi tam prawdopodobnie Monilinia laxa. Przyznam maryann, że nie wychwyciłem wcześniej tych gałązek na 15. A czy mamy do czynienia z rakiem bakteryjnym to musisz obejrzeć czy są wycieki gumozy na pędach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Widzę, że ERNRUD i kaLo prezentujecie zgoła odmienne stanowiska.
Podsumowując dotychczasowe porady:
ERNRUD radzi nie ciąć - pryskać, tylko pytanie czy po owocowaniu można i należy??? Rana ma zostać nietknięta.
kaLo radzi ciąć chore gałęzie (czy wszystkie chore wyciąć???), ranę potraktować chirurgicznie, pryskać pozostałość, ale kiedy? po owocowaniu?
Hmmmmm...... co robić, co robić, ciąć czy nie ciąć, oto jest pytanie......
Osobiście na gałęziach żadnych wycieków gumy nie zauważyłam.
Raczej zgadzam się z ERNRUDEM, żeby tej rany nie ruszać bo już jest prawie zabliźniona, ale nadal pozostaje problem czy usunąć chore gałęzie?
Podsumowując dotychczasowe porady:
ERNRUD radzi nie ciąć - pryskać, tylko pytanie czy po owocowaniu można i należy??? Rana ma zostać nietknięta.
kaLo radzi ciąć chore gałęzie (czy wszystkie chore wyciąć???), ranę potraktować chirurgicznie, pryskać pozostałość, ale kiedy? po owocowaniu?
Hmmmmm...... co robić, co robić, ciąć czy nie ciąć, oto jest pytanie......
Osobiście na gałęziach żadnych wycieków gumy nie zauważyłam.
Raczej zgadzam się z ERNRUDEM, żeby tej rany nie ruszać bo już jest prawie zabliźniona, ale nadal pozostaje problem czy usunąć chore gałęzie?
- maryann
Ja uważam, że wszystkie chore trzeba usunąć- drzewku się nie przydadzą, a chorobę rozsiewać będą. Zaraz po owocowaniu jest najlepszy dla tego okres- zaopatrzyć się w Miedzian 350SC i pędzelkiem zamaziać każde cięcie; oprysk też nie zaszkodzi.
Co do dziupli...- nikt nie jest mądry, pdp całkiem nie wyleczysz, bez leczenia nie zdechnie. Spróbuj kompromisowo- wydłubać ile się da nie kalecząc żywego, maluj potem regularnie w/w Miedzianem. A może podczas dłubania okaże się, że jest dość zdrowe, albo wydłubiesz sporo.
Co do dziupli...- nikt nie jest mądry, pdp całkiem nie wyleczysz, bez leczenia nie zdechnie. Spróbuj kompromisowo- wydłubać ile się da nie kalecząc żywego, maluj potem regularnie w/w Miedzianem. A może podczas dłubania okaże się, że jest dość zdrowe, albo wydłubiesz sporo.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- ERNRUD
Chore gałęzie obejmują około połowy korony. Usuwając je zmasakrujesz całe drzewo. Pozostaję przy opryskach. Odrzuciliśmy raka bakteryjnego, więc mamy do czynienia z moniliozą + dziurkowatością. Nie są to choroby, które zwiną drzewo w jeden sezon i nie widzę potrzeby usuwania połowy korony. Zastosuj te opryski na dziurkowatość, bo tego jesteśmy pewni, a moniliozę zostaw. I tak opryski w tej fazie na monilinię są już bez sensu.
Edit: pojedyńcze gałązki nie rokujące na przeżycie można usunąć, ale na pewno odradzam usunięcie wszystkiego, co ma objawy.
Edit: pojedyńcze gałązki nie rokujące na przeżycie można usunąć, ale na pewno odradzam usunięcie wszystkiego, co ma objawy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Przepraszam bardzo.
Dzisiaj po bardzo dokładnych oględzinach drzewka okazało się, że wycieki na gałęziach i grubszych konarach są a to chyba bardzo zmienia postać rzeczy.
Czyli co, to raczysko i w takim układzie wszystkie chore gałęzie do usunięcia i pozostanie marny kikut?
Dzisiaj po bardzo dokładnych oględzinach drzewka okazało się, że wycieki na gałęziach i grubszych konarach są a to chyba bardzo zmienia postać rzeczy.
Czyli co, to raczysko i w takim układzie wszystkie chore gałęzie do usunięcia i pozostanie marny kikut?
- ERNRUD
Nie, nie rób tego moim zdaniem. Usuń 10-20% najbardziej zainfekowanych gałęzi i zabezpiecz rany. Więcej dobrego w tym sezonie już się nie zrobi. Potem trzeba liczyć na regenerację drzewka, bo jeszcze silne jest. Następnie oprysk miedzianem w okresie opadania liści, potem w fazie kwitnienia i opadania kwiatów. I zastosuj też te zwalczanie dziurkowatości, bo to jednak też osłabienie dla rośliny (i to w tym sezonie można zrobić).
- maryann
No nie, tyle się nie dopatrzyłem- ale jeśli tak to oczywiście nie ma sensu wylać drzewka z kąpielą. Ostrzyc drobne.ERNRUD pisze:Chore gałęzie obejmują około połowy korony.
ps. Kiepsko ze środkami zarejestrowanymi do dziurkowatości(Kaptan, Miedzian, Topsin); co, z doświadczeń, daje Wam dobre efekty?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.