Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
Kamil , szukałeś inspiracji co z czym pokrzyżować , już masz .
Aniu , dzięki .
Dwa lata temu u mnie K/37 takie właśnie wyszło , nawet myśl mi przemknęła
czy to nie ta odmiana .
W ubiegłym sezonie wysiałam inne rozszczepienie i to już nie było to .
Aniu , dzięki .
Dwa lata temu u mnie K/37 takie właśnie wyszło , nawet myśl mi przemknęła
czy to nie ta odmiana .
W ubiegłym sezonie wysiałam inne rozszczepienie i to już nie było to .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
A niech mnie!!! Aniu, super wygląda ten "żebrowany" maliniak, i te grube ścianki! Galaretki nie cierpię a K-37 mam co roku w szklarence. To mój bezdyskusyjny warunek, że pomogę siostrze przy pomidorach jeśli będzie tam K-37. Plennością u nas nie powala ale ten smak !!!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Malinovyi Gigant to odmiana z Rosji, pomidor malinowy w kształcie befsztyka.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Witajcie !
Takie mam pytanie odnośnie pomidora Hooney Moon F1. Interesuje mnie bardzo akurat ten szczep.
Czy ktoś z Was już uprawiał go z nasion wyjętych z poprzedniego roku.Chodzi mi o to czy powtórzył swoje cechy?
Bo nasiona są dość drogie( 7szt/17PLN) a są ludzie sprzedający je tanio, ale te nasiona są pobrane z owoców już wyhodowanych. To jest mieszaniec F1 z Francji chyba, więc nie wiem czy oszczędzać i kupić tanio, czy nie ma szans na sukces i oszczędzanie za razem?
Takie mam pytanie odnośnie pomidora Hooney Moon F1. Interesuje mnie bardzo akurat ten szczep.
Czy ktoś z Was już uprawiał go z nasion wyjętych z poprzedniego roku.Chodzi mi o to czy powtórzył swoje cechy?
Bo nasiona są dość drogie( 7szt/17PLN) a są ludzie sprzedający je tanio, ale te nasiona są pobrane z owoców już wyhodowanych. To jest mieszaniec F1 z Francji chyba, więc nie wiem czy oszczędzać i kupić tanio, czy nie ma szans na sukces i oszczędzanie za razem?
Witam, jestem Adam.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
W ostatnim sezonie miałam kilka pomidorów z nasion wydłubanych z pomidorów marketowych między innymi Hooney Moon, Monterosa, Tamimaro Mucho, Rosamunda - wszystkie powtórzyły cechy F1. W tej chwili w B-ce są Tamimaro Mucho z naklejką pomidor malinowy - trzeba patrzeć na opis na pudełku.
Nie trzeba więc kupować nasion od sprzedawców internetowych i płacić sporo za przesyłkę tylko można przez zimę zgromadzić swoją kolekcję a przy okazji coś tam dać na kanapkę.
Nie trzeba więc kupować nasion od sprzedawców internetowych i płacić sporo za przesyłkę tylko można przez zimę zgromadzić swoją kolekcję a przy okazji coś tam dać na kanapkę.
Pozdrawiam Ela
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
To ciekawe Elu co piszesz bo ja akurat wolę nie ryzykować z powodu braku miejsca na uprawę F2. Patrząc na cenę nasion Rosamunda ok. 4 zł za 1 nasionko z dużego opakowania może jednak warto zaryzykować (na szczęście mam jeszcze nasiona F1 z ubiegłego roku). Czy masz może zdjęcia swoich roślin F2?
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Gieniu, K-37 lubi rosnąć na dwa pędy. Trochę go to opóźnia, ale dodaje wigoru. Na jeden pęd szybko dostaje zadyszki, bo to duży pomidor i brakuje mu powierzchni liści. Jak tylko zaczynają mu drobnieć liście, dobrze jest wyprowadzić po 2-3 wilki na 2 liście. Moje 6 sztuk w zeszłym roku zawalały nas owocami tak, że rozdawałam skrzynkami. Dwie sztuki krętymi ścieżkami trafiły aż do Gienka z Plutycz . Trzeci rok z rzędu mam wypas z pomidorami, od czasu wprowadzenia do ziemi węgla brunatnego. Ziemia u nas po 2-3 podlaniach ma konsystencję betonu, do tego jeszcze plączą się szkodliwe grzyby w podłożu. Od czasu zastosowania węgla mam spokój z więdnięciem krzaków i suchą zgnilizną.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anulab kozula, jokaer, Ela, Jarson, Faworyt, Morango, Kasencja są dla mnie wzorem i inspiracją do prób mieszania pomidorów w sumie poniekąd chciałbym z Kam1 czyli Beorange i bawolego serca wyłuszczyć jakieś malinowe bawole serce o lepszym wigorze i wiazaniu.
2 kroki zrobione czyli mam nasiona F2 oj będzie szukania
2 kroki zrobione czyli mam nasiona F2 oj będzie szukania
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Przemku, ze zdjęciami u mnie kłopot. Robiłam ale na bieżąco nie podpisywałam bo wydawało mi się, że zapamiętam przy wgrywaniu na komputer no i teraz mam dużo zdjęć ale nie wiem co to jest .
Pozdrawiam Ela
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
U mnie k37 wydał kilka owoców i był na dwa pędy ale miał najbardziej fatalne miejsce, smak był rewelacja więc do powtórki i za radami Ani go potraktuje.
Ania jaki to węgiel? Chodzi ci o miał czy większe kawałki ?
Ania jaki to węgiel? Chodzi ci o miał czy większe kawałki ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kamil , aż się zarumieniłam .
Ja nie mam takiego szczęścia jak Ela , u mnie zawsze jakoś rosną gorzej . Niby takie same a jednak widać
utratę szlachetności odmiany .
Tak jak pisze Ania kozula , mam z k/149 , na dwa pędy owocuje dobrze . Na jeden mizernie . One mają
podobne ulistnienie .
Co do węgla , dodam że są dwa rodzaje o różnym pH . Stosuję kwaśny bo u mnie gleba zasadowa .
Podam nazwę , ale pewnie na rynku są różne , carbomat .
Ja nie mam takiego szczęścia jak Ela , u mnie zawsze jakoś rosną gorzej . Niby takie same a jednak widać
utratę szlachetności odmiany .
Tak jak pisze Ania kozula , mam z k/149 , na dwa pędy owocuje dobrze . Na jeden mizernie . One mają
podobne ulistnienie .
Co do węgla , dodam że są dwa rodzaje o różnym pH . Stosuję kwaśny bo u mnie gleba zasadowa .
Podam nazwę , ale pewnie na rynku są różne , carbomat .
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
@Kozula
Bardzo interesujące są efekty, które opisujesz po zastosowaniu węgla brunatnego. W tamtym roku też chciałem zastosować, ale nie udało mi się nigdzie kupić. Jeśli to możliwe, napisz proszę gdzie udało Ci się kupić. Jaką ilość zastosowałaś na m2 oraz jaka forma (miał, czy grubsze frakcje).
Bardzo interesujące są efekty, które opisujesz po zastosowaniu węgla brunatnego. W tamtym roku też chciałem zastosować, ale nie udało mi się nigdzie kupić. Jeśli to możliwe, napisz proszę gdzie udało Ci się kupić. Jaką ilość zastosowałaś na m2 oraz jaka forma (miał, czy grubsze frakcje).