Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
może korzonek bezpośrednio stykał się z wodą..? to mogła być przyczyna katastrofy... spróbuj raz jeszcze
Wydaje mi się, że niepotrzebnie moczyłaś je w tym kermazycie .. Ja w zeszłym roku zasiałam 5 nasionek i 5 plumci mi wzeszło i bardzo ładnie rosły dopóki mój kotek ich nie połamał ...kasial333 pisze:No i porażka Włożyłam nasionko po uprzednim moczeniu do keramzytu, puścił pęd oj jaka ja szczęśliwa byłam i na tym koniec. Ta biała końcówka chyba mi nadgniła i po ptakach Raczej nie mam ręki do plumki
Siałam je tak :
Podłoże : 2 szklanki piasku i 1 szklanka ziemi kwiatowej oraz łyżka stołowa żwirku
Nasionko sadzi się w podłoże tak, aby wystawało skrzydełko (sadzisz tylko zgrubiałą część)
Całość podlałam i przykryłam folią spożywczą (na 2 godziny dziennie było odkrywane), siałam w wakacje wiec w pokoju było dośc ciepło cały czas (około 27 stopni).
Po tygodniu wylazły małe plumcie W tym roku będę wysiewać jeszcze raz
Moje plumerie pomału zaczynają sie budzić. Mam pytanie- jakim nawozem je potraktować o tej porze roku?
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam już nasionka. Moczę je na ręczniku jak Adenium a gdy coś się pojawi to hop do gleby
- rufin1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2012, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamówiłam 50 nasionek plumerii i 50 adenium...Muszę tylko odebrać je z Polski i zaczynam wysiew Teraz dobry czas bo dużo
- marlenka
- 500p
W tym poście widać, że Plumeria może osiągnąć dość szybki przyrost nawet w 2 miesiące. Ja nie chcę wysokiej, wybujałej rośliny, gdyby mi też tak szybko rosła to kiedy mogłabym ją najwcześniej przyciąć w celu rozkrzewienia?
Witam Was:) jestem nopwa na forum i chciałam dołączyć do Waszego wątku o plumeriach. Dziś przyszły mi nasionka z Allegro, właśnie się moczą a potem do małyc doniczek z włóknem kokosowym. Mam ich 12 na razie, zobaczymy czy coś się "wykluje"
- marlenka
- 500p
Moje za 10 dni skończą miesiąc. Jeszcze żyją a niektóre mają już 2 pary listkówCiku pisze:Witam Was:) jestem nopwa na forum i chciałam dołączyć do Waszego wątku o plumeriach. Dziś przyszły mi nasionka z allegrooo, właśnie się moczą a potem do małyc doniczek z włóknem kokosowym. Mam ich 12 na razie, zobaczymy czy coś się "wykluje"
Darowałam im też trochę bezpośredniego słońcsa bo lekko ciemnieją, boję się o poparzenia.
To poprosimy o zdjęcia
Nie no musisz pokazać swoją plumerię, ale musisz opowiedzieć coś więcej czyli jaki ma wiek i czy jest z nasion i jak jest twój sekret .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
Wow!!!!!
To jeszcze napisz jak ją 'zaczarowałeś' ;)
Tzn. gdzie stoi, czym ją nawozisz... itd
To jeszcze napisz jak ją 'zaczarowałeś' ;)
Tzn. gdzie stoi, czym ją nawozisz... itd
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Co to znaczy "specjalny namiot"?
Super, oby takich przypadków zdarzało się coraz częściej. Mamy już drugiego forumowicza, któremu zakwitła plumeria w takim wieku. Czy przycinałeś swoją plumerię? Czy zimowała, no i tak jak meluzyna się spytam co to za specjalny namiot. Przepraszam za tyle pytań, ale każdy na tym forum marzy (w tym i ja) by plumeria zakwitła jak najszybciej.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone