Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Iza, to suszone ciekawe. Jakie zioła dodajesz i jak to wykorzystujesz potem? Rozumiem, że wychodzi coś podobnego do suszonych pomidorów...
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daję bazylię, oregano, można tymianek i czosnek. Można wrzucić ostrą papryczkę. Najlepiej suszyć na papierze, bo się przyklejają do blachy, no i dobrze jest posolić przed suszeniem.
Można wysuszone lekko skropić octem winnym albo innym, pewnie zrobię takie z octem. Zimą do sałatek jak znalazł.
Można wysuszone lekko skropić octem winnym albo innym, pewnie zrobię takie z octem. Zimą do sałatek jak znalazł.
Iza
Dziękuję, przygarniam pomysł bo może to być ciekawy dodatek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Suszona cukinia to dla mnie nowość . Zastanawiam się czy jej z pomidorami w słoikach
nie pomieszać .
Suszysz świeżą czy blanszowaną ?
nie pomieszać .
Suszysz świeżą czy blanszowaną ?
- jeszcze
- 1000p
Surową. Ale w sumie blanszowana też nie głupio, może nawet lepiej smakować. Tylko roboty więcej.
Iza
Suszona cukinia? jak pomidory czy papryka? no przestańcie
To już chyba lepiej leczo warzywne do słoików zrobić, przynajmniej czymś to będzie smakować.
To już chyba lepiej leczo warzywne do słoików zrobić, przynajmniej czymś to będzie smakować.
- jeszcze
- 1000p
Wiesz, jak ktoś ma pełną piwniczkę leczo i innych potraw z cukinii, to ostatecznie może się pobawić w suszenie
Iza
To po co wysiewałaś? Rozdaj potrzebującym..albo handelek wymienny za jajka na przykład. Ktoś to u Ciebie będzie to jadł? z przyjemnością oczywiście. Najwyżej zalegnie w piwniczce bez złośliwości z mojej strony
po prostu chyba szkoda pracy i kasy na coś takiego jak 'suszona cukinia w oliwie'
po prostu chyba szkoda pracy i kasy na coś takiego jak 'suszona cukinia w oliwie'
- jeszcze
- 1000p
To Twoja opinia i masz do niej prawo. Tylko po co tak się spinasz
Iza
Gdybyśmy w ten sposób podchodzili do sprawy to nigdy nie spróbowalibyśmy nowych potraw. Nie wiem tylko czy to lenistwo czy to podejście typu "nie bo nie".
Zrobiłam tak:
Pokroiłam cukinię w plastry (cienko 2-3 mm), posoliłam, po godzinie przerzuciłam na sito do obcieknięcia. Podsmażyłam/podsuszyłam plastry na suchej patelni. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam bazylię, oregano, tymianek, czosnek, sól i ocet jabłkowy. Do drugiej sól, czosnek, chili w proszku i ocet jabłkowy, włożyłam do słoików, zalałam gorącym olejem.
Teraz najgorsze czyli czekanie na spróbowanie.
Zrobiłam tak:
Pokroiłam cukinię w plastry (cienko 2-3 mm), posoliłam, po godzinie przerzuciłam na sito do obcieknięcia. Podsmażyłam/podsuszyłam plastry na suchej patelni. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam bazylię, oregano, tymianek, czosnek, sól i ocet jabłkowy. Do drugiej sól, czosnek, chili w proszku i ocet jabłkowy, włożyłam do słoików, zalałam gorącym olejem.
Teraz najgorsze czyli czekanie na spróbowanie.
Jeszcze - nie przejmuj się tak nie każda kobieta potrafi gotować
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pelikano11 a może sam podaj jakiś ciekawy przepis , którego tu jeszcze nie
ma .
Podsmażam boczek wędzony , na to cukinia w zapałkę i makaron , czasem wbiję
jajko .
ma .
Podsmażam boczek wędzony , na to cukinia w zapałkę i makaron , czasem wbiję
jajko .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
rosa13, robię podobnie z jednym drobnym szczegółem. Cukinie griluję na węglu drzewnym w plastrach niezbyt cienkich, potem wkładam w słoiki z czosnkiem, siekaną zieloną pietruszką, przesypuję grubą solą, skrapiam octem jabłkowym i zalewam oliwą.
W zeszłym roku próbowałam robić też tak robić na patelni grillowej ale to nie ten sam smak.
Nie trzeba nawet specjalnie rozpalać grilla, po prostu jak kończymy grilować z reguły zostaje mnóstwo żaru i wtedy układam tacki z cukinią.
Podobnie z pastą z bakłażana, grillowanie na węglach daje ten przyjemny, dymny smak.
Oczywiście nie pasteryzuję tylko przechowuję w chłodnym miejscu pilnując aby nad warzywami była 2 cm warstwa oliwy. Potrafi utrzymać się nawet do roku.
W zeszłym roku próbowałam robić też tak robić na patelni grillowej ale to nie ten sam smak.
Nie trzeba nawet specjalnie rozpalać grilla, po prostu jak kończymy grilować z reguły zostaje mnóstwo żaru i wtedy układam tacki z cukinią.
Podobnie z pastą z bakłażana, grillowanie na węglach daje ten przyjemny, dymny smak.
Oczywiście nie pasteryzuję tylko przechowuję w chłodnym miejscu pilnując aby nad warzywami była 2 cm warstwa oliwy. Potrafi utrzymać się nawet do roku.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa