Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Jeszcze raz obejrzałem Twoje rododendrony ,kolory aż dają po oczach.Ciekawie wkomponowane pniaczki brzozowe,super efekt.Pnie drzew obrośnięte wspaniale bluszczem,czy to wygląd tegoroczny,bo mój bluszcz przemarzł i marnie odbija.Pozdrawiam.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko po prostu osłabłem z wrażenia ,,, , po prostu szok , im bardziej przeglądam zdjęcia z Rh tym bardziej chciałbym je mieć wszystkie!!!!! . Dzisiaj dokupiłem sobie rhododendron polarnach , strasznie mi się podobały , były małe i większe , wziąłem największego i tego który najpiękniej kwitnął , jutro wrzucę u siebie fotkę , po prostu szał pał
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko - przepiękne te Rh ..
Ja dziś zrobiłam sobie spacerek po twoich ogrodowych wątkach .. chciałam znaleźć fotkę Twojego tarasu .. w pewnym miejscu ( pogląd dla M, który ma zamiar ułożyć płytki na naszych tarasach ) .. ale zawsze w tym potrzebnym mi miejscu stał kwiatek lub leżał pies... w końcu znalazłam w 2008 roku - ale okazało się, że my musimy zrobić to jednak inaczej
Ale za to jakie wrażenia miałam - Twój ogród zmienił się w tym czasie Wydawałaoby się, że to już niemozliwe .. ale wypiękniał.
Jestem fanką Twojego ogrodu
Ja dziś zrobiłam sobie spacerek po twoich ogrodowych wątkach .. chciałam znaleźć fotkę Twojego tarasu .. w pewnym miejscu ( pogląd dla M, który ma zamiar ułożyć płytki na naszych tarasach ) .. ale zawsze w tym potrzebnym mi miejscu stał kwiatek lub leżał pies... w końcu znalazłam w 2008 roku - ale okazało się, że my musimy zrobić to jednak inaczej
Ale za to jakie wrażenia miałam - Twój ogród zmienił się w tym czasie Wydawałaoby się, że to już niemozliwe .. ale wypiękniał.
Jestem fanką Twojego ogrodu
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Widać, Ewelino, że potrafisz dbać o swoje rododendrony. Nie tylko czarują kolorami, ale tez kwitną u Ciebie bardzo obficie! Przepiękne!
Powiedz mi, proszę, czy przyczyną wytworzenia zaledwie 2 kwiatów przez kilkuletni egzemplarz mogą byc dość spore ubytki liści, pożartych najprawdopodobniej przez ślimaki?
Powiedz mi, proszę, czy przyczyną wytworzenia zaledwie 2 kwiatów przez kilkuletni egzemplarz mogą byc dość spore ubytki liści, pożartych najprawdopodobniej przez ślimaki?
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Nie pierwszy rok podziwiam Twój ogród i znowu jest bez jednego kwiatka źle wygladającego.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
mam pytanko czy te pniaczki brzozowe to pozostałości po drzewie czy dołożone ?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Edytko, Bernadko,Izio Miło Was gościć
Izo - nie sądzę , by słabe kwitnienie było spowodowane ubytkami liści ( ślimaki, mróz). Raczej zabrakło Twoim rh jakiegoś składnika pokarmowego, najpewniej potasu . Aby zawiązały pąki na kolejny sezon możesz zrobić oprysk całej masy liściowej tzw. Interwencyjnym nawozem do rh.(SUBSTRAL), ja robię tak co roku , po kwitnieniu 2-3 krotnie co 2-3 tygodnie. Nawóz tak podany jest szybko przyswajany, bez ryzyka zasolenia gleby. Oczywiście innych zabiegów pielęgnacyjnych nie wolno zaniechać !
Olgo Oj, w tym roku wiele kwiatów,niestety,wygląda bardzo źle,a to za sprawą pogody,więc nie mam na to wpływu
Witaj , Marcinie ! Pniaki brzozowe są dostawione grupami po 3-5 sztuk w kilku miejscach ogrodu. To "upolowane" przeze mnie po długich poszukiwaniach grube pnie, zróżnicowane pod względem wysokości, które służą dekoracji ( bo biała ich kora ładnie podkreśla zieleń otaczających roślin) , a także niekiedy pełnią funkcję stojaków pod donice.
"Przy białych pniakach błękitnieje
Powojnik o pierzastych płatkach,
Splątany w malin dzikich woni
Które winobluszcz już zarasta (...)"
A skoro już o BRZOZACH mowa , to tym razem zdjęcia tych , które rosną u mnie (bo brzozy kocham bardzo...)
? BRZOZA?(Wł. Ścisłowski)
Spójrz, białą korą brzoza się bieli
Jakby już spała w śnieżnej pościeli
Na takiej białej, jak papier korze
Wierszyk o brzozie napiszę może?
Albo odczytam wzorem muzyka
Spisane na niej nutki słowika
Izo - nie sądzę , by słabe kwitnienie było spowodowane ubytkami liści ( ślimaki, mróz). Raczej zabrakło Twoim rh jakiegoś składnika pokarmowego, najpewniej potasu . Aby zawiązały pąki na kolejny sezon możesz zrobić oprysk całej masy liściowej tzw. Interwencyjnym nawozem do rh.(SUBSTRAL), ja robię tak co roku , po kwitnieniu 2-3 krotnie co 2-3 tygodnie. Nawóz tak podany jest szybko przyswajany, bez ryzyka zasolenia gleby. Oczywiście innych zabiegów pielęgnacyjnych nie wolno zaniechać !
Olgo Oj, w tym roku wiele kwiatów,niestety,wygląda bardzo źle,a to za sprawą pogody,więc nie mam na to wpływu
Witaj , Marcinie ! Pniaki brzozowe są dostawione grupami po 3-5 sztuk w kilku miejscach ogrodu. To "upolowane" przeze mnie po długich poszukiwaniach grube pnie, zróżnicowane pod względem wysokości, które służą dekoracji ( bo biała ich kora ładnie podkreśla zieleń otaczających roślin) , a także niekiedy pełnią funkcję stojaków pod donice.
"Przy białych pniakach błękitnieje
Powojnik o pierzastych płatkach,
Splątany w malin dzikich woni
Które winobluszcz już zarasta (...)"
A skoro już o BRZOZACH mowa , to tym razem zdjęcia tych , które rosną u mnie (bo brzozy kocham bardzo...)
? BRZOZA?(Wł. Ścisłowski)
Spójrz, białą korą brzoza się bieli
Jakby już spała w śnieżnej pościeli
Na takiej białej, jak papier korze
Wierszyk o brzozie napiszę może?
Albo odczytam wzorem muzyka
Spisane na niej nutki słowika
- Miiriam
Brzozy .. u moim sercu mają specjalne miejsce
Chciałabym mieć lasek brzozowy .. nawet wiem gdzie - ale to miejsce należy teraz do sąsiada Może kiedyś nam sprzeda
Na razie - planuję zakup kilku brzóz na jesiennych targach w Krakowie .. albo może w Krzywaczce ? Ostatnio widzieliśmy takie o bordowych liściach i o takich podobnych do dębu
Chociaż najpiękniejsze są takie zwykłe U mnie rosną na razie 3 ...
Chciałabym mieć lasek brzozowy .. nawet wiem gdzie - ale to miejsce należy teraz do sąsiada Może kiedyś nam sprzeda
Na razie - planuję zakup kilku brzóz na jesiennych targach w Krakowie .. albo może w Krzywaczce ? Ostatnio widzieliśmy takie o bordowych liściach i o takich podobnych do dębu
Chociaż najpiękniejsze są takie zwykłe U mnie rosną na razie 3 ...
Brzozy są rzeczywiście piękne, tu się z Tobą w pełni zgadzam. Jako podstawki pod doniczki też świetnie się nadają i tu zmierzam do pytania, co jest w jednej z doniczek takie lawendowe, to jakaś hortensja?
A ja mam lasek brzozowy!
A ja mam lasek brzozowy!
- Miiriam
Szczęsciara ...artam pisze:Brzozy są rzeczywiście piękne, tu się z Tobą w pełni zgadzam.
A ja mam lasek brzozowy!
a ja będę mieć - kiedyś
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
To bladoróżowa , czy raczej bladolawendowa HORTENSJA o ciekawych , podwójnych płatkach kwiatowych.artam pisze: , co jest w jednej z doniczek takie lawendowe, to jakaś hortensja?