Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- mzewa
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2013, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Yucca Karolińska
pisałam wam w tamtym roku o moich jukach, sadziłam wielkie stare okazy częściowo w trakcie kwitnienia (!) otrzymane od sąsiada, ładnie przezimowały, trochę pousychały zewnętrzne liście
pytanko - te juki które kwitły w tamtym roku wcale nie uschły - rosną dalej z uciętym zdrewniałym badylem w środku - czy jeszcze pousycha ? czy inne będą kwitnąć w tym roku ? ogólnie mam słaby piach - czy nawozicie juki ?
pytanko - te juki które kwitły w tamtym roku wcale nie uschły - rosną dalej z uciętym zdrewniałym badylem w środku - czy jeszcze pousycha ? czy inne będą kwitnąć w tym roku ? ogólnie mam słaby piach - czy nawozicie juki ?
Juki są bardzo żywotne.
Ja wykopałam dwa lata temu,narobiłam się jak najemnik i co ?
Dziś z pod ziemi zaczyna coś kiełkować i mnie denerwować
Musiałam zostawić okruszek no i proszę efekt jest
Ja wykopałam dwa lata temu,narobiłam się jak najemnik i co ?
Dziś z pod ziemi zaczyna coś kiełkować i mnie denerwować
Musiałam zostawić okruszek no i proszę efekt jest
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mzewa, - rozety, które zakwitły nie będą dalej rosły, nie wypuszczą nowych liści, ani nie zakwitną. Co nie znaczy, że od razu uschną. Nie ma na co czekać - trzeba je usunąć, aby dać miejsce nowym, wybijającym z ziemi.
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Juka w donicy
Mam w ogrodzie jukę karolińska, starą i dużą. Niestety rośnie w bardzo złym miejscu. Czy można ją przesadzić do donic, aby służyła jako roślina tarasowa? Jaki korzeń ma juka? Czy na coś zwrócić uwagę?
Re: juka w donicy
Juki mają mnóstwo dzieci od korzeni więc nie wiem czy w donicy nie będzie jej za ciasno?
Re: Juka ogrodowa
No u mnie 1 juka nad oczkiem zaczyna jakby gnić od środka.