Stewia (Stevia rebaudiana)
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stewia
Mi w tym roku udalo sie ukorzenic dwie sadzonki z odrostow wiosennych Nie wierzylam, ze stewia jest jak pelasie ale za namowa uszczknelam i wlozylam w ziemie z piaskiem. Udalo sie!
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A widzieliście gdzieś w sprzedaży sadzonki stewii? Chciałam kupić sadzonkę ale nie mogę znaleźć a te moje nędzniaki to są mniejsze niż paznokieć, więc na wiele nie liczę
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 mar 2014, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może mi ktoś powiedzieć czemu moja stewia nie puszcza korzeni? Stoi na parapecie już prawie 2 tygodnie i tylko wypuszcza nowe liście, a korzonków brak.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Kasienkar
Ostatnio udało mi się kupić ładną sadzonkę stewii na targu za 5 zł. O stewię warto popytać się tam gdzie sprzedawane są rozsady.
ewuniu
Jeśli Twoja stewia wypuszcza nowe listki, to trzeba się cieszyć, a sprawę korzonków zostawić samej roślinie.
Ostatnio udało mi się kupić ładną sadzonkę stewii na targu za 5 zł. O stewię warto popytać się tam gdzie sprzedawane są rozsady.
ewuniu
Jeśli Twoja stewia wypuszcza nowe listki, to trzeba się cieszyć, a sprawę korzonków zostawić samej roślinie.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 10p - Początkujący
Ale już mam dość ciągłego zmieniania jej wody i codziennego zraszania (bez zraszania więdnie). Może i masz racje trzeba się cieszyć tym co jest.
wzeszła mi 6 stewii, zaraz padły mi 2, wczoraj także padły mi 2. Nie wiem, czy pozostałe 2 uda mi się utrzymać.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie jak wzeszły, tak codziennie ubywało po jednej. Obecnie jest jedna malutka z drugiego siewu i Jedna trochę większa z pierwszego, którą ktoś mi zrzucił z parapetu i ma złamany listek na wierzchołku, Oby nie tylko wierzchołek wzrostu
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
A ja swoim poobrywałam wierzchołki aby się lepiej krzewiły , bo były trochę powyciągane . Po paru dniach widać już jak wypuszczają nowe , boczne przyrosty.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
-
- 10p - Początkujący
Moja stewia wreszcie wypuściła korzenie. Na razie co prawda tylko jedna z dwóch ( niechcący podłamałam, ale obie części mają liście i miejsca z których te liście wyrastają) no i korzeń ma ok 4 mm, ale lepsze to niż nic, prawda? Jak będzie miała dłuższe korzenie to wsadzę ją do doniczki.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Gratuluje, to trafiłeś super nasiona A czy mówisz tu już o większych roślinkach, czy takich dopiero co kiełkujących ?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2014, o 19:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
10 kwietnia posiałam 12 nasionek, długo się nic nie działo... część zdaje mi się że popleśniało Ale... wsadziłam multidoniczkę do pojemnika na jedzenie, żeby zrobić coś w stylu mini-szklarenki i jedno nasiono ożyło