Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Permakultura

Post »

ullak pisze: Z materiałami faktycznie może być kłopot. W Stanach, skąd dużo z tych pomysłów emanuje, najwyraźniej zrębki są marnotrawione i nie ma na nie wielu amatorów, można je więc dostać za darmo i jeszcze podziękują za odbiór. U nas są raczej wykorzystywane na opał, na jakieś sklejki itp. i trzeba za nie płacić. W sumie dla środowiska to raczej dobrze, że się nie marnują.
Naoglądałam się filmu "Back to Eden" i teraz zazdroszczę Amerykanom tych hałd zrębków, które nic tylko brać, ile dusza zapragnie.
U nas też się da co nieco zorganizować za symboliczny grosz, chociaż ja początkowo straciłam nadzieję, kiedy okazało się, że lokalna spółka komunalna na wszystko, co wycinają i zrębkują mają odbiorcę - dużego producenta paneli i płyt wiórowych. Jeden z zarządców dróg, w którym też pokładałam nadzieję nie zrębkuje, tylko oddaje poszczególnym gminom, to co wycina, bo im się nie opłaca jeździć z rębakiem - to wymaga czasu, paliwa i człowieka, więc oni sobie ułatwiają życie jak mogą. Dopiero kiedy popytałam parę osób trafiłam na trzeci trop, tym razem właściwy. Rekonesans, poszukiwania i rozmowy z poszczególnymi osobami mogącymi mieć pojęcie w temacie trwały prawie całą wiosnę.
Trzeba sporo czasu i energii, by zdobyć materię organiczną, szczególnie, kiedy jest się mieszczuchem. Whitedame, to już przypadek ekstremalny - miasto po horyzont.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale nie niemożliwy :D czego ja i mój ogród jesteśmy dowodem. Uważam, ze szczególnie w takich miejscach potrzebny jest powrót do korzeni.
Zastanawiając się nad użyciem kartonów, znów mam dylemat. W przytoczonym przeze mnie filmie widać jak pani i pan rozkładają różnokolorowe kartony na obornik. Czy na pewno możemy używać kolorowych, bielonych kartonów, wszak do kompostu są one zabronione z uwagi na rtęć i inne zawarte w farbach? Jak uważacie?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elfia, a jaki jest ten trzeci trop? Ja też się nadzwoniłam po różnych zarządach i prywatnych firmach, z niewielkim skutkiem.
Co do kolorowych kartonów, to ja unikam - jest wystarczająco dużo szarych.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
przeja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 cze 2014, o 09:36

Post »

@Whitedame obecnie nie stosuje się już metali ciężkich do wyboru farb drukarskich, lub w znacznie mniejszy ilościach i nie są one już tak toksyczne jak kilkanaście lat temu. Podobno można to już bezpiecznie kompostować, piszę podobno bo opieram się na cudzych opiniach, ale nie chciało mi się na razie szukać dowodów, choćby w postaci analizy składu farb drukarskich.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Mam sporo szarego kartonu i właśnie kombinuję jak go użyć. Nie chcę go dodawać tak po prostu do kompostu, traktuję to jako ostateczność. Zastanawiałam się czy nie sprawdził by się jako ściółka do tunelu do pomidorów, a jeśli tak to pociąć czy zastosować w większych częściach, co o tym myślicie. Miałam zastosować czarną agro, ale latem w tunelach i tak temperatury są wysokie, ta czarna agro to nie do końca musi być dobry pomysł. Zamierzam zastosować również nawadnianie kropelkowe, czy na kartonie nie pojawi się jakiś grzyb ?
Awatar użytkownika
jasminek55
50p
50p
Od: 22 maja 2009, o 10:42

Post »

jest taka róża kasztanowa, ma fajne owoce. Na pewno przydatne dla ptakow Zamierzam taka poszukac
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aiss, grzyby mogą się pojawić, nawet powinny, ale takie nieszkodliwe dla pomidorów. Nie wiem jak w praktyce. W zeszłym roku wyłożyłam część pomidorów kartonami i nic się nie działo, ale to może dzięki suszy.
A ścieżki w tunelu masz już czymś wyłożone? Jeśli nie, można wykorzystać kartony do tego celu.

U mnie na polu praca już od dawna wre, pomocnicy w akcji:
Obrazek
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Ullak wykładałaś kartonami pomidory w gruncie czy w tunelu ?

Na ścieżkę też planuję karton ;:108 w tamtym roku miałam korę, a dwa lata temu słomę, słoma generalnie mi się nie sprawdziła, bo było sporo ziarna i rosło zboże .
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W szklarence ze starych okien. W gruncie w zeszłym roku nie miałam pomidorów oprócz samosiejek, ale cały teren pod warzywa też był wyłożony tekturą.

Może za cienko tej słomy było.
USDA
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obejrzałam prezentację, w której prowadzący mocno reklamuje poplony (i przedplony i międzyplony). Zachęcił mnie. Dziś oglądałam trzy rodzaje gleby: zwykła orana po sąsiedzku - wiadomo, kiepska. Mokra, woda w niej stoi, gliniasta, kleista. Obok moja, pod ściółką - lepsza, wilgotna, ale mniej mokra, można siać. Ale najlepsza była na ugorze, w którym musiałam wykopać dołek. Piękna, ciemna, krucha, sypka, z grudkami, wcale nie za mokra, nie klei się. Postanowiłam nie uzupełniać wyłysiałych miejsc w mojej ściółce, tylko zasiać tam mieszankę przedplonową, żeby były w tej ziemi żywe korzenie. Co o tym sądzicie? Planuję to ew. skosić podkaszarką.
USDA
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Zostawienie zielonego nawozu jesienią spowoduje, że gleba (a więc i organizmy glebowe) będą mniej podatne na niekorzystne warunki atmosferyczne- wiatr, śnieg, mróz (późniejsze i płytsze zamarzanie). Nie wspominając już o tym, że dostarczasz glebie darmowych porcji pierwiastków (dynamiczne akumulatory) i ograniczasz rozwój szkodników (rośliny fitosanitarne).

Zdecydowanie warto :)
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Mam pytanie. Czy słoma nadaje się do ściółkowania wszystkich warzyw, na razie będę miała tylko słomę, zanim zacznę kosić trawę, i chciałabym wyściółkować grządki, tylko nie wiem czy mogę od razu jak posiałam, czy dopiero jak roślinki wyrosna?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak pewne masz źródło słomy? Były przypadki ma forum, gdy po pościółkowaniu słomą rośliny ginęły
Przyczyną był Rundup, którym rolnik opryskiwał zboże, kiedy z tego zboża zrobiono ściółkę, Rundup potraktował rośliny jak chwasty.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”