Atlas chwastów
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Atlas chwastów
Wygląda na zabiedzony Mniszek lekarski.
Dlaczego chcesz się go pozbyć? Przeszkadza Ci w trawniku?
Możesz powykopywać ręcznie (wąska łopatka lub chwastownik, bo to ma korzeń palowy) albo użyć herbicydu dedykowanego do mniszka. Osobiście jestem przeciwnikiem harbicydów.
Po usunięciu należy zrobić wsiewkę trawy w puste miejsca, bo inaczej znów coś wyrośnie i nie koniecznie to, co by się chciało.
Dlaczego chcesz się go pozbyć? Przeszkadza Ci w trawniku?
Możesz powykopywać ręcznie (wąska łopatka lub chwastownik, bo to ma korzeń palowy) albo użyć herbicydu dedykowanego do mniszka. Osobiście jestem przeciwnikiem harbicydów.
Po usunięciu należy zrobić wsiewkę trawy w puste miejsca, bo inaczej znów coś wyrośnie i nie koniecznie to, co by się chciało.
Na mniszka lekarskiego to mi właśnie średnio wygląda. Mam mniszka w innych miejscach działki i nie wygląda to tak samo.
- kuneg
Jak nie mniszek, to może mlecz. One są bardzo podobne, jak nie kwitną.
Mniszek ma kwiaty wyrastające od ziemi wprost z rozety liści.
Mlecz ma łodygę i dopiero z niej wyrastają kwiaty. Same kwiaty mniszka i niektórych mleczy są niemal identyczne. Tych mleczy też jest kilka - polny, pospolity... Do tego dochodzą inne astrowate.
Mniszek ma kwiaty wyrastające od ziemi wprost z rozety liści.
Mlecz ma łodygę i dopiero z niej wyrastają kwiaty. Same kwiaty mniszka i niektórych mleczy są niemal identyczne. Tych mleczy też jest kilka - polny, pospolity... Do tego dochodzą inne astrowate.
- kuneg
Śliwa ałycza?
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Tomek-Warszawa
Już wcześniej sprawdzałem wszystkie gatunki komosy i łobody i nic nie mogłem dopasować
Komosa biała ma drobniejsze liście a ta roślina ma duże liście i wysokość ok 170 cm
Komosa biała ma drobniejsze liście a ta roślina ma duże liście i wysokość ok 170 cm
- Tomek-Warszawa
- kuneg
To jeszcze sprawdź inne szarłatowate. Może to nie pomoże, tylko coś 8nnego z szarłatowatych.
I umyj obiektyw, bo chyba palce na nim odbiłeś, że takie zdjęcia niewyraźnie.
I umyj obiektyw, bo chyba palce na nim odbiłeś, że takie zdjęcia niewyraźnie.
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
foldysek wydaje mi się, że u mnie rośnie podobny chwast. Przejrzałam te turzyce i najbardziej prawdopodobna wydała mi się Turzyca piaskowa lub morowa (piaskowa na niektórych zdjęciach ma zbyt wąskie liście). U innych turzyc nie widzę takich okropnych kłączy. Oczywiście trudno przejrzeć w internecie te wszystkie chwasty.
Moja wygląda tak
A może to jeszcze coś innego? Liście nie są podobne do trawy i nigdy nie widziałam u tej rośliny kwiatów, kłosów.
Moja wygląda tak
A może to jeszcze coś innego? Liście nie są podobne do trawy i nigdy nie widziałam u tej rośliny kwiatów, kłosów.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Według mnie jest to szarłat szorstki. Bardzo się rozsiewa. Jak ma dobre podłoże to wyrasta na giganta a jak trafi na suchą ziemię to taki liliput też da radę się wysiać.