Uprawa porów cz.2
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa porów cz.2
Ja kupowałem rozsadę porów na targu. Swojej nie miałem.
Kupiłem pory letnie i zimowe.
Letnie są łagodne w smaku, mają bardzo długą łodygę. Zimowe mają intensywny smak i nie są aż tak wysokie, ale łodyga jest grubsza.
Aniu zapytaj się w agrocentrum o wczesną odmianę pora. Tylko trzeba ją szybko zjadać bo szybko rośnie i potem zasychają jej liście.
Aga to żadne giganty, zwykłe pory
Kupiłem pory letnie i zimowe.
Letnie są łagodne w smaku, mają bardzo długą łodygę. Zimowe mają intensywny smak i nie są aż tak wysokie, ale łodyga jest grubsza.
Aniu zapytaj się w agrocentrum o wczesną odmianę pora. Tylko trzeba ją szybko zjadać bo szybko rośnie i potem zasychają jej liście.
Aga to żadne giganty, zwykłe pory
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No i dobra, to go siejem chociaż to późna odmiana, a za wczesnym się jeszcze rozejrzę. Do tej pory też kupowałam rozsadę, ale w tym roku uparłam się, że chcę wiedzieć co mam
- seba1999
Ja kupowałem w ciemno, na dobre mi to wyszło Dostałem dwa razy tyle za ile zapłaciłem
Chciałbym już wsiać swoje, ale nie mam jeszcze nasion
Chciałbym już wsiać swoje, ale nie mam jeszcze nasion
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Kiedyś kupiłam tę odmianę: Starozagorski - Kamush
Nasiona jak pamiętam z Lidla.
Niby letnio-jesienny,wykopany z ziemi i przechowywany w wiadrze uchował się do wiosny.Smak łagodny,wyrósł dość wysoko.
Teraz rozglądałam się w sklepach,ale nie widziałam.
Jeśli są jakieś nasiona,to raczej zeszłoroczne.
Nasiona jak pamiętam z Lidla.
Niby letnio-jesienny,wykopany z ziemi i przechowywany w wiadrze uchował się do wiosny.Smak łagodny,wyrósł dość wysoko.
Teraz rozglądałam się w sklepach,ale nie widziałam.
Jeśli są jakieś nasiona,to raczej zeszłoroczne.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Starozagorski-Kamush jest w ofercie PNOS Ożarów więc z kupnem nasion nie powinno być problemu. Ale jest to odmiana o bardzo długiej łodydze rzekomej (ok. 50cm). Dla Skoanna lepszym rozwiązaniem byłby Tango (odmiana późna), Golem (odmiana wczesna) lub Juhas (średnio późna). Ja na razie wysiałem wczesną odmianę Pancho (Vilmorin) a z wysiewem nasion odmiany na przezimowanie spokojnie poczekam do marca.
- Skoanna
- Kontakt:
Tango to nawet miałam dziś w rękach w sklepiku, ale jakoś nie mogłam się zdecydować. Może w takim razie wrócę jutro po nią. A łagodniejszy jest w smaku ten por?
A bo widzisz Seba, nakupowaliśmy różnych egzotyków, a o porach jakoś wcale nie myślałam. Dopiero teraz zaczęłam się oglądać za resztą powszechnych warzyw, bo myśli zakupowe zdominowały mi cudaki typu fioletowa brukselka i czarna papryka A czas w miejscu nie stoi.
A bo widzisz Seba, nakupowaliśmy różnych egzotyków, a o porach jakoś wcale nie myślałam. Dopiero teraz zaczęłam się oglądać za resztą powszechnych warzyw, bo myśli zakupowe zdominowały mi cudaki typu fioletowa brukselka i czarna papryka A czas w miejscu nie stoi.
- seba1999
Aniu no widzisz, jakoś tak wyszło . W tym roku mam wszystkie nasiona warzyw oprócz tych powszechnych
W tym sezonie będę miał tylko pora zimowego. Prawdopodobnie odmianę Bartek
W tym sezonie będę miał tylko pora zimowego. Prawdopodobnie odmianę Bartek
Siejecie już swoje pory? Jak rosną? Ja w tym roku po raz pierwszy będę uprawiać pora!
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie pory rosną, tylko te wysiane z mixu jakoś bardzo słabo kiełkują. Chyba zrobie dosiewke.
A tu inne:
A tu inne:
Moje pory Bartek i Golem wysiane 9 lutego, pędzone do wczoraj w temperaturze +22*C.
Tutaj pocą się papryki słodkie w temperaturze + 26*C wysiane wczoraj.
Tu grzeje się ziemia do wysiewu selera, dziś po obiedzie będę ją wysiewał, grzeję w temp. + 24*C.
Tutaj pocą się papryki słodkie w temperaturze + 26*C wysiane wczoraj.
Tu grzeje się ziemia do wysiewu selera, dziś po obiedzie będę ją wysiewał, grzeję w temp. + 24*C.
Pozdrawiam Józef
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiałam pory Bulgarian Giant 4. lutego, już są ładnie wyprostowane i zaczynają wypuszczać po drugim listku (a w zasadzie to po pierwszym chyba, bo pierwszy to raczej liścień, choć wyglądają identycznie).
- Skoanna
- Kontakt: