Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
Nasionka na pewno świeżutkie, jak z Kenii . Nic dziwnego, że tak szybko puściły kiełki
Pozdrawiam Bogdan
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2013, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak mam dokonać naruszenia łupinki nasiennej to zawsze wrzucam nasionko do kubeczka, zalewam wrzątkiem, odliczam kilka sekund i całość wylewam zbierajac na sitku nasionka. Przy używaniu papieru ściernego nigdy nie wiem czy to już wystarczy czy jeszcze trochę potrzeć. Swój płomień właśnie w ten sposób pobudziłam do życia. Ale co tu dużo nie mówić, to jest kapryśna roślina, jeśli chodzi o trzymanie w domu. Skoro nie kwitnie w naszej szerokości geograficznej postanowiłam ją nie zimować. Zobaczymy co wyjdzie z tych eksperymentów... ;-) Latem jak zawsze trafi na balkon
Ewelina
ja też swojej roślinki nie zimuje ładnie rośnie i może zakwitnie kiedyś trza być dobrej nadziej ta roślina w ciepłych krajach nie zimuje tylko ciągle jest zielona
Czyli rozumiem, że zostawiłeś ją na zimę w glebiebialy_ibis pisze: Skoro nie kwitnie w naszej szerokości geograficznej postanowiłam ją nie zimować. Zobaczymy co wyjdzie z tych eksperymentów... ;-) Latem jak zawsze trafi na balkon
Pozdrawiam Bogdan
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie zimuję to znaczy nie obniżam temperatury i nie ograniczam podlewania. Płomień siedzi sobie po prostu na parapeci w ciepłym, jasnym pokoju. Latem wyniosę go na balkon południowy i tam dopiero będzie mieć słońca i dużo deszczu
Ewelina
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 16:17
- Kontakt:
Myślicie, że trzeba coś z nimi zrobić??
regulamin
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja jedna po zimie nie obudziła się . Drugą przyniosłem na parapet i też czarno widzę. Czubek obsycha co raz niżej
Pozdrawiam Bogdan
no nie potrzebnie je zimowaliście te drzewa lubią ciepło a nie zimno i źle znoszą takie zimowanie młode roślinki moja przez całą zimę ładnie rosła sobie i teraz dopiero jak przyjdzie ciepło to obetnę jej czubek żeby się rozkrzewiała
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy można w tym ciepłym tygodniu wystawić delonke na balkon czy jeszcze za wcześnie
jeszcze za wcześnie żeby wystawić na balkon
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2013, o 19:51
Hej Moja delonka ma okolo 20 cm, niestety od stycznia tak zahamowala i nie urosla ani milimetra
Po zimie zostało okolo 4 listków i zastanawiam się czy moge ją już troche uszczknąć
(mam ją pół roku )
Po zimie zostało okolo 4 listków i zastanawiam się czy moge ją już troche uszczknąć
(mam ją pół roku )
-
- 20p - Rozkręcam się...
Zabciakowa pokaż fotkę. Na wiosnę dobrze by ją było przesadzić by miała dużo energi na "eksperymenty". Dopiero jak się dobrze poczuje i zacznie puszczać nowe liście, zacznij ciąć. Moja skiełkowała z nasionka w listopadzie 2011 czyli ma już 1,5 roku, a wzrost...115 cm. Jak ją przesadzisz do nowej doniczki, daj na spód wysuszone skorupki po jajkach. Ta roślina lubi wapienna ziemię. Od czasu do czasu podlej ją też wystudzoną wodą po gotowaniu jajek. Latem koniecznie na balkon, ona lubi pełne słońce.
Ewelina
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2013, o 19:51
Za kilka dni ją zasil azotem
Pozdrawiam Bogdan