Alice 12 pisze:
A jednak ludzie ktorzy hoduja te kwiaty po 40 lat chyba wiedza kiedy się robi spoczynek i kiedy zapewnić różnice temperatur
Zauważ jednak, ze tacy ludzie zwykle nie uprawiają storczyków warunkach domowych, lecz szklarniowych, a tam to i w grudniu bez problemu można zaserwować odpowiednią amplitudę temp
Ja staram się doradzić tak by było to jak najmniej kłopotliwe i realne w zrealizowaniu.
To, ze uzyskałaś inne informacje, nie znaczy, że nie można z powodzeniem przechłodzić też rośliny w innym terminie.. Ile ludzi tyle teorii. Gwoli ścisłości, ja również nie przedstawiam tu wiedzy wyssanej z palca
nie byłam w Holandii, wiec naturalnym wydaje mi się zaznaczyć to, ze u nas mogą być nieco inne warunki. Tak jak napisałam, każdy swój rozum ma i zrobi co sam uzna za słuszne.. u nas już teraz wiele osób zgarnia kwiaty do domów, więc bałabym się na miejscu
valdessy ryzykować z tak młodą rośliną w tak późnym terminie poza domem.. Drugi problem taki, ze jeśli ktoś mieszka w bloku to ma niewiele pokoi do dyspozycji i zazwyczaj wszystkie pomieszczenia są ogrzewane, więc trudniej o taką amplitudę temp. w październiku, ale nie mam pojęcia jakie warunki ma
valdessa, więc jej pozostawiam wybór.. Z tego co wiem białe dendrobia nie są kłopotliwe w uprawie i chętnie zakwitają bez jakichkolwiek zabiegów wspomagających, a mój egzemplarz jest tego przykładem