PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 4 cz.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
Wątek robi się lepszy niż encyklopedia. Nigdy nie widziałam kwiczoła a teraz już wiem jak
wyraźnie wygląda i żeby także go wypatrywać
Bardzo fajny patent na zawieszenie jabłka, muszę wykorzystać
wyraźnie wygląda i żeby także go wypatrywać
Bardzo fajny patent na zawieszenie jabłka, muszę wykorzystać
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karool grubodziób, to bardziej taka mała papuga u mnie na wsi kwiczoły bardziej dziksze niż w oddalonym ok. 7 km mieście. Ale za to 2 dzięcioły napastują mi codziennie karmnik oraz stado sójek, które wyjada cały słonecznik sikorkom.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wisiorek z połówek orzechów się nie sprawdził (skleiłam je tyłem do sznurka na gorący klej), sroki rozprawiły się z nim na drugi dzień.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
duju jak sprawdza się taki karmnik, miałam taki sam kupić ale mam naturalny ręcznie robiony i to sztuk dwie
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Wyjadają wszystko ;) Ja też mam dwa takie, dwa drewniane i jeden siatkowy na słonecznik.
Pozdrawiam - Justyna
Adamie myślę że ta deska z orzechami to super pomysł a ile ptaszków na raz może się zajadać.
Pozwolisz że skopiuję twój pomysł. Myślę że klej na gorąco da radę, ciekawe tylko czy wrony pozwolą innym podjadać.
Pozwolisz że skopiuję twój pomysł. Myślę że klej na gorąco da radę, ciekawe tylko czy wrony pozwolą innym podjadać.
Pozdrawiam Edyta
- Ginka
edyta js jeśli masz te duże dziadygi, to długo orzechy dla sikorek nie powiszą (na gorącym kleju) tak jak u mnie.
Słonecznik znikał błyskawicznie. Postanowiłam ptaszynom urozmaicić nieco dietę i sypię mieszankę taką to niby zimową, specjalną i .... gardzą przenicą Totalna olewka!
Wracamy do słonecznika.
Wracamy do słonecznika.
U mnie też pasza dla kur im nie smakuje pomimo że prosto z młyna skład: żyto, pszenżyto, pszenica, kukurydza + jakieś jeszcze nasiona.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Jacek , to śruta gruba była by lepsza - tylko , że wszystkie surowe kasze i ziarna pęcznieją w wolach ptaków i mogą spowodować ich pęknięcie, jak się ptaszyna za mocno obje.
Basia
Basiu ale to jest śruta gruba ani sikory ani wróble i mazurki nie chcą, ale tak to jest jak się sam słonecznik podsypuje chyba trzeba kilka dni postu zrobić
- Ginka
Nawet za kukurydzę się wezmą, jeśli będzie drobno ześrutowana (nieraz widać na polach kukurydzy chmary ptasiej ferajny uciekające z kolb). No Twoja ferajna w takim razie to arystokracja, skoro sam słonecznik dostaje .
Ginko na słonecznika można skusić najwięcej różnych ptaków sójki, zięby, grubodzioby, dzwońce, czyże + stałych bywalców.
Pomimo kotów na działce i niejednokrotnie przesiadujących w karmnikach, ptaki grają im na nosach bo mają 3 karmniki zawsze pełne
Sójki bardzo chętnie zabierały żołędzie z karmnika i to po 2-3 sztuki połykały jednorazowo. Po sąsiedzku mam dąbka i jesienią spadają do mnie na działkę.
Pomimo kotów na działce i niejednokrotnie przesiadujących w karmnikach, ptaki grają im na nosach bo mają 3 karmniki zawsze pełne
Sójki bardzo chętnie zabierały żołędzie z karmnika i to po 2-3 sztuki połykały jednorazowo. Po sąsiedzku mam dąbka i jesienią spadają do mnie na działkę.