Petunia z nasion cz.3
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Petunia z nasion cz.3
@ Baxiowa ? pomyłki w nasionach mogą się zdarzyć.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to moje wychowanice tegoroczne, trochę ostatnio poturbowane przez gradobicie i oberwanie chmury, właśnie dochodzą do siebie:
Żałuję, że nie trafiła się żadna w delikatniejszym kolorze, zdecydowanie najwięcej było tych wściekle różowych i czerwonych. Musiałam dokupić białe, żeby trochę towarzystwo rozjaśnić. Najbardziej jestem zadowolona z ciemnoniebieskich z obwódką, ale oczywiście tych było tylko kilka sztuk z całej paczki nasion.
Rośliny póki co trzymają się bardzo ładnie, mają zwarty pokrój i nie wybiegają w górę.
Żałuję, że nie trafiła się żadna w delikatniejszym kolorze, zdecydowanie najwięcej było tych wściekle różowych i czerwonych. Musiałam dokupić białe, żeby trochę towarzystwo rozjaśnić. Najbardziej jestem zadowolona z ciemnoniebieskich z obwódką, ale oczywiście tych było tylko kilka sztuk z całej paczki nasion.
Rośliny póki co trzymają się bardzo ładnie, mają zwarty pokrój i nie wybiegają w górę.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Joanno, skąd miałaś nasiona? Masz dużo stonowanych barw, chciałabym takie mieć w przyszłym roku. A najwięcej wyrosło mi naturalnie jadowicie amarantowych.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
Agrestowa
nasionka są moje z zeszłego roku A ostania ta ciemna niebieska- to dostałam od Maji79
nasionka są moje z zeszłego roku A ostania ta ciemna niebieska- to dostałam od Maji79
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje z nasion petunia niska mix Rekwiat - waśnie zaczynają kwitnąć no i pierwsze wydają się być bardzo ciekawe
I następne pełne z serii Duo F1 -też Rekwiat -całkiem fajnie zwisają i są dość gęste, ciekawe jak będzie z żywotnością i ilością kwiatów
Najmniej fajnie wypadła póki co petunia ogrodowa zwisająca mix- również firma Rekwiat , są stojące ,a nie zwisające-lebiodowate i pierwszy kolor nie powalił , takie same miałam w ubiegłym roku z firmy PNOS Ożarów i też byłam nimi zawiedziona .. no ale może zdarzy się cud
I następne pełne z serii Duo F1 -też Rekwiat -całkiem fajnie zwisają i są dość gęste, ciekawe jak będzie z żywotnością i ilością kwiatów
Najmniej fajnie wypadła póki co petunia ogrodowa zwisająca mix- również firma Rekwiat , są stojące ,a nie zwisające-lebiodowate i pierwszy kolor nie powalił , takie same miałam w ubiegłym roku z firmy PNOS Ożarów i też byłam nimi zawiedziona .. no ale może zdarzy się cud
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Na moich petuniach parę listków pożółkło w 2 donicach sprawdziłam były robaczki tzn. czarne malutkie jak się domyślam mszyce, aczkolwiek wstyd ale ja się na robalach nie znam kompletnie, opryskałam to to, robale zdechły. Czy to mogła być przyczyna żółknięcia listków czy coś inne ??
-
Viola K, nasiona mogę zebrać, ale przecież i tak się wymieszają, więc jakie wyrosną nie ma pewności. Tym bardziej, że nie ja jedna w okolicy mam petunie, loteria w przypadku drugiego pokolenia jest spora. Ja osobiście kupię w przyszłym roku konkretne kolory, bo mieszanka nie zawsze daje to, na czym mi zależy.
paprotka882, listki petunii żółkną czasem z przelania, bądź od niewłaściwej dawki nawozu. Ja zaczynam nawozić petunie i inne tarasowe dopiero po dwóch tygodniach od wsadzenia do skrzynek i podlewam częściej, ale mniejszą dawką. Swoją drogą robactwo takie jak mszyca żadnej roślinie nie służy, więc to też mogła być przyczyna. A mszycy w tym roku zatrzęsienie, więc co rusz trzeba sprawdzać wszystkie rośliny.
paprotka882, listki petunii żółkną czasem z przelania, bądź od niewłaściwej dawki nawozu. Ja zaczynam nawozić petunie i inne tarasowe dopiero po dwóch tygodniach od wsadzenia do skrzynek i podlewam częściej, ale mniejszą dawką. Swoją drogą robactwo takie jak mszyca żadnej roślinie nie służy, więc to też mogła być przyczyna. A mszycy w tym roku zatrzęsienie, więc co rusz trzeba sprawdzać wszystkie rośliny.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Kasia dzięki za odpowiedz coś czuje ze przesadziłam właśnie z nawożeniem i podlewaniem
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Dziękuję Powinny być o różnych barwach ale wszystkie z białym gwiaździstym wzorem.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Nie wiem jak uzyskują je specjalnie, ale pamiętam, że z nasion zebranych z którejś mieszanki zwykłych trzy lata temu, miałam w następnym roku takie właśnie różowe. Były też lawendowe w białe ciapki, przesłodkie, ale tylko na jednej roślinie, która zresztą szybko się skończyła.
A jak się nazywają te z gwiazdką?
A jak się nazywają te z gwiazdką?