Heliotrop - pielęgnacja cz.2
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Heliotrop - pielęgnacja cz.2
Czy jest jeszcze sens wysiewania nasion?? czy już za późno -bo niedawno kupiłam i siedziały w lodówce
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Na pewno możesz jeszcze wysiać, ja dosiewałam wczoraj, bo te ze styczniowego siewu mam straszne mizeroty, brak światła, pochmurne dni, sprawiły, ze strasznie się powyciągały.
Już kiedyś dosiewałam na początku marca i nie było różnicy w terminie kwitnienia.
Pozdrawiam Irena
Już kiedyś dosiewałam na początku marca i nie było różnicy w terminie kwitnienia.
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj wysiałem pierwszą partię nasion (kiełkowanie na wacikach). Do zawodów stanęły nasiona: Vilmorin (op. 0,05g), Rekwiat (0,1g) i W. Legutko (0,1g). Jak wszystko pójdzie dobrze drugi wysiew nie będzie potrzebny. Na razie muszę się uzbroić w cierpliwość. Temperatura w cieplarce 23-25*C.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
W takim razie sieję dziękuję za odpowiedź
Ja na początku lutego wysiałam nasiona zebrane w ubiegłym roku, kiełkowanie nie było jakieś oszałamiające, ale wczoraj przepikowałam pierwsze 6 heliotropków
W ubiegłym roku połamało mi się kilka po upadku i wsadzone w ziemię bardzo szybko się ukorzeniały, więc myślę że z tych kilku które przepikowałam uda się podzielić na kilka następnych
W ubiegłym roku połamało mi się kilka po upadku i wsadzone w ziemię bardzo szybko się ukorzeniały, więc myślę że z tych kilku które przepikowałam uda się podzielić na kilka następnych
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurcze,ja siałam 28 stycznia i są nadal bardzo malutkie. Powinnam się martwić?
-
Nie to raczej normalne jeżeli nie doświetlasz roślin. Czas produkcji rozsady wysiewanej w styczniu jest dłuższy o ok. 4 tygodnie od tej wysiewanej na początku marca.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
1 lub 2 sezony poprzednie robiłam porównanie pomiędzy Vilmorinem a Legutko. Nasion Rekwiatu jeszcze nie trafiłam. Nasiona Legutki wzeszły szybciej od nasion Vilmorinu, różnica 5 dni, natomiast uzyskana rozsada z siewu Vilmorinu zdecydowanie bardziej okazała. W tym sezonie z 3 opakowań uzyskałam ok. 50 " pikówek".
-
Przed paroma laty zdarzało się, że na opakowaniu nasion podana była nazwa odmiany. Ponieważ niewiele odmian powtarza cechy przy rozmnażaniu z nasion przeważnie była to odmiana Marina.. Na opakowaniach z tego roku nazwy odmianowej nie podano. Pękają okrywy nasienne na pierwszych nasionkach. Wieczorem, jak się wyrobię, pierwsze nasionka przeniosę do doniczek. Muszę jeszcze troszeczkę rozdrobnić perlit bo w domu mam ten o dużej granulacji a to dla drobnych nasion heliotropów nie najlepsze rozwiązanie.
-
No i pierwsze skiełkowane nasionka trafiły do doniczek P9. Rekwiat-16 sztuk, Vilmorin-13 sztuk a W. Legutko-20 sztuk. Praktycznie staram się przenosić nasionka u których zaczyna pękać łupina nasienna ale część roślinek ma już korzonek. Ziemia w doniczkach lekko ubita, na to położone nasionka, zwilżenie wodą przy pomocy opryskiwacza, na to warstwa 3-5 mm perlitu i ponowne zwilżenie wodą. Doniczki przykryte pleksi. Szykuje się, że będzie sporo roślinek a mija dopiero 3 dzień od wysiewu.
Do kiełkowania powędrowały sporo przeterminowane nasionka kapusty pekińskiej Optiko F1 (nasiona nie były zaprawiane, przydatność XII 2015). Wysiewam też, bezpośrednio do ziemi 2 doniczki nasion cebuli szalotki Primalys.
Do kiełkowania powędrowały sporo przeterminowane nasionka kapusty pekińskiej Optiko F1 (nasiona nie były zaprawiane, przydatność XII 2015). Wysiewam też, bezpośrednio do ziemi 2 doniczki nasion cebuli szalotki Primalys.
-
No i w końcu mamy marzec. Na pewno nie będę już wysiewał kolejnych nasion. Dzisiaj do ziemi powędrowało kolejnych 31 skiełkowanych nasionek. Ciekawe ile im zajmie pokazanie się na powierzchni. Dzisiejsze nasionka w 2 doniczkach P9 trafiły do cieplarki. Oczywiście nasionka przysypane perlitem. Za oknem -16*C.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Moje heliotropki mają się tak. Z jednej strony cieszę się,że mi już coś wyrosło,a z drugiej jakoś się niepokoję,że słabo mi rosną. Jak widzę wasze to zostaję bardzo w tyle. Teoretycznie długo mi kiełkowały,już myślałam,że nic nie będzie z tego ale światło i ciepło chyba zrobiło swoje. Czy ktoś mnie teraz poinstruuje kiedy to pikować i do czego(w sensie czy standardowe pudełeczko typu 200ml czy cos wiekszego)?
-
Sytuacja była identyczna jak u Ciebie. Szkoda, że nie chcecie się douczać przeglądając wątek od początku. No ale takie mamy czasy...przemek1136 pisze:Według mnie nie ma pilnej potrzeby pikowania już w tym momencie. Nie wypadają, nie chorują i nie przeszkadzają sobie wzajemnie (nie cieniują się).Wzrost można nieco przyspieszyć zwiększając wilgotność powietrza. Ja uzyskuję ten efekt przykrywając przeźroczystym pojemnikiem z dziurkami (trzeba jednak uważać by nie doszło do porażenia grzybami).