Czosnek zimowy cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.4

Post »

I ja w tym roku pierwszy raz sadzę czosnek. Najpierw muszę go zakupić :D Nie wiem czy sadzić już czy się wstrzymać jeszczę do listopada.
Dostalam też kilka ząbkow czosnku słoniowego. Posadzimy, zobaczymy, najbardziej na czosnek liczy u mnie M. Jak się czosnek uda, to jedno z nas będzie częściej na kanapie sypiać :;230
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzeba obserwować długoterminowe prognozy pogody, ale im później, tym lepiej. Tym bardziej, że znowu zapowiadają ciepłą zimę ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jode22 pisze: Niektórzy sadzą płycej, ale moim zdaniem powoduje to potem przemarzanie. Mnie nigdy nie przemarzły, nawet jak były 30 st. mrozy. W zeszłym roku wykiełkowały w styczniu, ale im to nie zaszkodziło. Przykrywać nie ma potrzeby.

Według literatury i tego co życie pokazało to nie mróz zimą szkodzi tylko ciepło . Przykrywanie podniesie bardziej temp.gleby i czosnek idzie do góry.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja dopiero będę dzielić główki na ząbki . Zamierzałam posadzić ok 24-25 października. Zakopałam nawóz króliczy w miejsce gdzie mam zamiar go sadzić .
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

W sobotę posadziłam 130 ząbków, dość gęsto bo przez całe lato wyrywam tam gdzie za gęsto i taki cały z zieloną łodygą daję np. do sosu.
Sadziłam normalnie ale jak zawsze na wierzchu rozgrabiłam kompost - ziemia tak nie wysycha ( nie robią się wiosną szczeliny jak jest bardzo sucho ) i jest ochrona w razie braku śniegu.
PaulaPola - mogę Ci wysłać trochę mojego czosnku, nie wiem jaki gatunek ale główki i ząbki są duże. Mam go od kilku lat, jest zdrowy.
Pozdrawiam Ela
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

chudziak pisze:Ja dopiero będę dzielić główki na ząbki . Zamierzałam posadzić ok 24-25 października.
Niby to dzielenie główki należy zrobić bezpośrednio przed sadzeniem. Do tego czasu przetrzymywać w główce. Nie powiem Ci dlaczego ale tak wyczytałem :)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to się nie spiesze z sadzeniem. Bedę sprawdzać pogodę i decydować się ok listopada. Do tego czasu jeszcze raz przekopie grządke czosnkową. M troche powiększył mi warzywniak i czosnek chce sadzić gdzie wcześniej było dużo podgarycznika(chyba nie przekręciłam nazwy). Raz jua tam wybierałam. Ale nie zaszkodzi jeszcze raz :D
Dybd33r
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2012, o 09:36

Post »

besia pisze:W zeszłym roku zaprawiałam przez moczenie ząbków w 3 % roztworze nadmanganianu potasu .
Taką poradę otrzymałam tu , na Forum . Sposób ten u mnie się sprawdził , więc w tym roku też z niego skorzystam . :D
Hmm... Czy mogłabyś, tak bardziej łopatologicznie wytłumaczyć jak sporządzić ten roztwór i jak wygląda zaprawianie? Czy wystarczy samo zamoczenie czy też trzeba (jak długo) moczyć ząbki w roztworze?
Jestem zielony :)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

PaulaPola pisze:No to się nie spiesze z sadzeniem. Bedę sprawdzać pogodę i decydować się ok listopada. Do tego czasu jeszcze raz przekopie grządke czosnkową. M troche powiększył mi warzywniak i czosnek chce sadzić gdzie wcześniej było dużo podgarycznika(chyba nie przekręciłam nazwy). Raz jua tam wybierałam. Ale nie zaszkodzi jeszcze raz :D
Życzę powodzenia z podagrycznikiem, to twardy zawodnik. Na wiosnę na pewno odbije pomimo dwukrotnego wybierania.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Roztwór nadmanganianu potasu ale nie 3% tylko ma być 0,1- 0,3% - 1-3 gramów na litr. Moczyć 0,5 godziny. Kupić w Aptece - czasem jest w proszku, czasem w tabletkach.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Tak , jode 22 ma racje . ;:180 :oops:
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidormen w kilku miejscach udało mi się go wybrać i nie odrasta. Więc proszę uwierz we mnie :D
Dybd33r
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2012, o 09:36

Post »

Dziękuję jode22 i besia :D
Jestem zielony :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”