No tak daleko to się chyba jednak nie posunę .Darkat pisze:Nie. No chyba, że zetniesz poniższej szczepienia ;)Pomidek pisze:Ja też mam pytanie podobne tylko dotyczy dwóch jabłonek wsadzonych jesienią a jakimś cudem je pominąłem wiosną. Chodzi o ścięcie przewodnika. Czy im to nie zaszkodzi?
Grania piękne drzewka. Aż trudno uwierzyć że posadzone w tamtym roku. Formowanie wiśni jest dla mnie osobiście jakieś "nienormalne" , a i tak nie jestem ekspertem więc może niech się wypowiedzą inni. Ja bym poodginał gałęzie bez cięcia.
Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
Owszem, ale to dotyczy już drzew uformowanych. I nie tylko wiśni, ale czereśni, moreli czy śliw.Nenesa pisze:Mnie uczono, że wiśnie się tnie po zbiorze w okolicach do połowy sierpnia ;) Ale pewnie co człowiek to szkoła.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie odnośnie formowania jabłoni. Posadziłem jesienią ładną sadzonkę odmiany "Sława pobieditieliam". Na wiosnę wyciąłem boczne gałązki (były na wysokości 30cm.) i skróciłem przewodnik do 95cm. Niepokoi mnie, że wystartowały na niej same pąki kwiatowe- mam obecnie pięknie ukwiecony patyczek. Czy to nie przeszkodzi w uformowaniu w tym roku pierwszego piętra gałęzi i przedłużeniu przewodnika?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym poobrywał te kwiaty. Pierwszy rok po posadzeniu to nie czas na owocowanie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiaty poobrywam, to oczywiste. Martwię się tylko, czy przyrosty koronki w tym roku nie będą symboliczne. Gdyby oprócz kwiatowych ruszyło 4-5 pąków liściowych byłbym dużo spokojniejszy.
- ERNRUD
Nic nie poradzisz. Musisz poczekać na reakcję drzewka.
- ERNRUD
Graniu;
1. Drzewko bardzo ładne. Za kilka lat cięcie prześwietlające.
2. Tutaj musisz wyciąć tą konkurencję dla przewodnika w postaci tych ostrych gałązek w wierzchołku. Może zostać tylko jedna pionowa gałąź.
3. A tutaj po prostu poodginałbym gałązki. Jednej z tych trzech wierzchołkowych opcjonalnie możesz się pozbyć.
1. Drzewko bardzo ładne. Za kilka lat cięcie prześwietlające.
2. Tutaj musisz wyciąć tą konkurencję dla przewodnika w postaci tych ostrych gałązek w wierzchołku. Może zostać tylko jedna pionowa gałąź.
3. A tutaj po prostu poodginałbym gałązki. Jednej z tych trzech wierzchołkowych opcjonalnie możesz się pozbyć.
Ernrud, dziękuję za poradę.
Jeszcze się upewnię. Pozbyć się, to miałeś na myśli skrócić, czy całkowicie odciąć gałązki?
Czy teraz jeszcze można?
Jeszcze się upewnię. Pozbyć się, to miałeś na myśli skrócić, czy całkowicie odciąć gałązki?
Czy teraz jeszcze można?
- ERNRUD
Pozbyć się znaczy całkowicie.
Zrób to w wakacje.
Zrób to w wakacje.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja mam już dość Konferencji. W ubiegłym roku ladne 1 piętro,a teraz wszystkie nowe przyrosty pionowo w górę! Nawet przedłużenie na końcach starych gałązek.Masakra. Chyba się poddam. Ernrud-masz jakąś radę? Oczywiście klamerki i sznurki były w robocie w ubiegłym roku.
- ERNRUD
No i nic nie szkodzi. Chodzi o to, żeby rozgałęzienie było pod łagodnym kątem do przewodnika. Dalej to już gałąź sama pod swoim ciężarem w przyszłości się odegnie. 'Konferencja' lubi rosnąć strzeliście. Pokażę Ci swoją jak była młoda. Widzisz - ważne są tylko kąty rozgałęzień. Chodzi o to, żeby nie tworzył się zakorek pomiędzy konarami nie nie było wyłamań.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jak długo trzyma się gałęzie na uwięzi ,żeby się odgięły na stałe? Ja na swojej jabłonce powiesiłam butelki z wodą w lutym i jeszcze się podnoszą do góry po zwolnieniu ich z ciężaru
- ERNRUD
Potrzebują około 3 miesięcy pełnej wegetacji do przystosowania się do nowego położenia.